Prestížna jesenná HoReCa konferencia, ktorú organizuje Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (ďalej len AHRS), sa tento rok niesla nielen v znamení oceňovania najlepších odborníkov v súťaži Hotelier roka 2023, ale aj v znamení historických zmien v sektore cestovného ruchu.
Pozornosť si okrem obnovenia súťaže Hotelier roka 2023 s dlhoročnou tradíciou zaslúži aj podpis významného Memoranda o spolupráci medzi AHRS, Ministerstvom cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky a organizáciou Slovakia Travel.
Hotelier roka 2023: Pohár poputuje do Château Bela
Z desiatok prihlásených a nominovaných kandidátov sa do finále prestížnej súťaže Hotelier roka 2023 prebojovali traja výnimoční odborníci. Porota z desiatok nominácií vybrala týchto hotelierov:
- Petra Ďurčeková – generálna riaditeľka hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave, známa svojím zameraním na rozvoj tímu a dosahovanie obchodných úspechov. V minulosti sa podieľala na projektoch zameraných na ekologické inovácie a spoluprácu s odbornými školami.
- Anna Jarinová – hotelová riaditeľka štvorhviezdičkového zámockého hotela Galicia Nueva, kde sa zameriava na zvyšovanie kvality služieb a spokojnosti hostí prostredníctvom inovatívnych marketingových a manažérskych stratégií.
- Ján Kolkus – generálny manažér Hotela Château Belá, ktorý vďaka efektívnemu krízovému manažmentu dosiahol stabilizáciu prevádzky a výrazný nárast obratu. Pod jeho vedením získal hotel ocenenie Najromantickejší hotel Európy.
Absolútnym víťazom a nositeľom prestížneho titulu Hotelier roka 2023 sa napokon stal Ján Kolkus, generálny manažér Hotela Château Bela. Jeho úspechy hovoria samy za seba: stabilizácia prevádzky či výrazný nárast obratu si podľa odbornej poroty jednoducho zaslúžili uznanie. Prestížny titul a putovný pohár mu odovzdal aktuálny minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi.
Zaujíma vás téma hotelierstva na Slovensku podrobnejšie? Prečítajte si náš nedávny rozhovor s generálnym manažérom AHRS Martinom Novotným »
Memorandum o spolupráci je nový míľnik pre HoReCA sektor
Konferencia bola tento rok dejiskom aj ďalšej historickej udalosti – podpisu prvého Memoranda o spolupráci medzi AHRS a Ministerstvom cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. Tento krok symbolizuje významný posun v systematickom rozvoji slovenského cestovného ruchu.
Hlavnými bodmi spolupráce sú:
- zvyšovanie konkurencieschopnosti slovenských podnikov,
- podpora vzdelávania,
- zelená a digitálna transformácia HoReCa sektora či
- zlepšovanie kvality služieb.
Spolupráca prichádza v turbulentnom čase, keď je pre predstaviteľov cestovného ruchu komunikácia s politikmi absolútne kľúčová. Dôkazom toho je zníženie DPH na 5 % z pôvodných 10 %, ktorému predchádzala diskusia a mnohé verejné výzvy. Hrozilo totiž, že DPH bude pre tento sektor od nového roka až vo výške 23 %, čo by pre slovenský cestovný ruch malo ďalekosiahle následky.
Tento úspech bol tak možný len vďaka efektívnemu dialógu medzi štátom a predstaviteľmi cestovného ruchu. Podpis Memoranda je dôkazom záväzku k dlhodobej a udržateľnej spolupráci. „Veríme, že táto spolupráca prinesie nové príležitosti pre celý sektor a prispeje k tomu, aby sa Slovensko stalo jedinečnou destináciou pre domácich aj zahraničných turistov“, uviedli zástupcovia AHRS.
AHRS: Tradičné ocenenie, moderný prístup
Súťaž Hotelier roka, ktorú AHRS organizuje už takmer tri desaťročia, má nezastupiteľnú úlohu v zviditeľňovaní talentov a kvality v slovenskom hotelierstve. Tento rok však konferencia ukázala, že AHRS ide ruka v ruke s modernými trendmi a neustále hľadá nové spôsoby, ako podporiť svoj segment.
„Veľmi nás teší, že súťaž Hotelier roka sa za takmer 30 rokov odkedy funguje stala garanciou vysokej prestíže a profesionality vrcholových manažérov v hotelovom segmente na Slovensku. Ide zároveň o skvelú príležitosť prezentovať talenty, ktorých máme na Slovensku v tejto oblasti množstvo, ako aj úspechy a vysokú kvalitu poskytovaných služieb smerom k širokej verejnosti,“ uzatvára Novotný.
Gratulujeme víťazovi a tešíme sa na budúce úspechy slovenského HoReCa sektora. Budeme ich pozorne sledovať a informovať vás o nich.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: