Pri ceste okolo ikonického Štrbského plesa ste určite natrafili na budovu, ktorá je architektonickou dominantou okolia jednej z najznámejších turistických atrakcií Slovenska. Hotel Panorama sa týči vo výške 1 300 metrov nad morom a svojim hosťom poskytuje nádherný výhľad na panorámu Vysokých a Nízkych Tatier. Pozývame vás na virtuálnu návštevu ich hotelovej reštaurácie s rovnomenným názvom.
Na to, aby ste navštívili hotelovú reštauráciu, ktorá je srdcom Hotela Panorama, tu nepotrebujete byť ani ubytovaný. V čase od 12:00 do 15:30 hod. varia aj pre neubytovaných hostí, čo sme po ceste na výlet využili aj my.
Ešte koncom februára sme ochutnali menu plné zimných chutí a rozhodne sa sem plánujeme vrátiť na degustáciu noviniek v menu aj počas iných sezón. Ale poďme pekne poporiadku.

Hotel Panorama sa pýši vynikajúcou gastronómiou
Interiér reštaurácie je moderný a útulný, navrhnutý tak, aby hostia mohli relaxovať a vychutnať si jedlo v príjemnej atmosfére. Už pri zbežnom pohľade na menu je jasné, že dôraz kladú najmä na lokálne, sezónne a čerstvé suroviny. V à la carte menu nájdete tradičné slovenské jedlá v modernej podobe, pripravené z ingrediencií od regionálnych farmárov a pestovateľov.
Zaujímalo nás, či reštauráciu navštevujú prevažne ubytovaní hostia alebo sem zablúdia aj jednodňoví turisti: „Naši hostia sú rôznorodí – od turistov a rodín s deťmi až po páry hľadajúce romantický večer,“ popísal v skratke klientov hotelový manažér Marián Štefánik.
„Reštaurácia je však určená pre všetkých, ktorí hľadajú kvalitný gastronomický zážitok v srdci Vysokých Tatier. Či už ide o hotelových hostí, návštevníkov Štrbského plesa alebo miestnych obyvateľov, všetci sú u nás vítaní.“
Okrem reštaurácie je k dispozícii aj lobby bar, kde si môžete vychutnať výbornú kávu, čaj či exkluzívne koktaily. Aj tu vidno, že na ponuke si dávajú záležať. Svojim hosťom servírujú len to najlepšie – sypané čaje, originálne koktaily či remeselné pivo z miestneho pivovaru Tatras. Kvalita prevažuje nad kvantitou v každom aspekte, čo ale ani zďaleka neznamená, že by si v Panorame nebolo z čoho vyberať.

Čo sme mali možnosť ochutnať my?
Reštaurácia ponúka sezónne menu, ktoré reflektuje aktuálne ročné obdobie a suroviny. Zakladajú si na lokálnosti, preto sme v ešte zimnom menu (koncom februára) ochutnali suroviny ako cvikla, chren, koreňová zelenina či vlašské orechy:
- Domáci slepačí vývar s mäsom a rezancami
- Cviklový krém s koreňovou zeleninou, kôpor – créme fresh, cviklové crostinky a mikrobylinky
- Kuracie supreme sous-vide, opekané baby zemiaky s tymianom, cviklovo-jablkové ragú s chrenom a nakladaná červená reďkovka
- Krémové cviklové rizoto, marinovaný syr halloumi, vlašské orechy, baby špenát, parmezán, cviklový prach a mikrobylinky
- Bryndzové halušky s kyslou smotanou, pažítkou a chrumkavou slaninkou (farma Lúčny dvor)
- Špagety s omáčkou z lúpaných paradajok, parmezánom a čerstvou bazalkou
- Cviklové brownies s granátovým jablkom a horúcou čokoládou, jablkový crumble, nakladaná jarabina, rakytníkový gél a jedlé kvety
- Cheesecake s lesným ovocím z aktuálnej ponuky

Raz vidieť je lepšie ako stokrát čítať – preto sme pre vás počas našej návštevy natočili aj krátke video. Ochutnať je však ešte oveľa lepšie, preto neváhajte pri návšteve Tatier zaradiť Hotel Panorama na svoj cestovateľský itinerár »
Degustačná večera s dychberúcim výhľadom? Žiaden problém
„Okrem spomínanej ponuky organizujeme aj degustačné večere, kde môžu hostia ochutnať viacchodové menu s dôrazom na lokálne špeciality,“ prezradil ďalej Marián Štefánik. Degustačná večera je zároveň súčasťou pobytového balíka Romantika v oblakoch. Hostia ju majú automaticky zahrnutú v cene pri rezervácii tohto pobytu.
Hotel Panorama bol aj tento rok súčasťou Zimného festivalu jedla. Pre ich hotelovú reštauráciu je už príjemnou gastronomickou tradíciou. Preto si aj počas nedávneho ročníka pre svojich hostí pripravili 3-chodové degustačné menu v hodnote 35 €. Pozrite sa, čo mohli hostia tento rok ochutnať »
Podobné degustácie, špeciálne menu, ale aj premyslene vyskladané à la carte sú zrkadlom personálu, ktorý má vášeň pre gastronómiu a túži sa realizovať v každom smere. „Náš personál tvorí tím skúsených profesionálov s vášňou pre gastronómiu. Kuchári sa neustále vzdelávajú a sledujú moderné trendy, aby mohli hosťom ponúknuť to najlepšie.“

Na čele kuchyne stojí skúsený šéfkuchár Roman Martinkovič, ktorý sa v gastre pohybuje už 35 rokov. Z toho dve dekády pracuje ako šéfkuchár v rôznych zariadeniach:
„Gastronómiu vnímam ako pestrú prácu, kde sa mám stále možnosť učiť niečo nové a zaujímavé. Práca šéfkuchára je náročná, avšak veľmi farebná a zaujímavá. Gastronómia sa posúva neskutočným smerom vpred. Jedlá sú stále zaujímavejšie, nápaditejšie a lahodnejšie,“ prezradil Martinkovič pre náš magazín.
Dodal, že pri tvorbe jedálneho lístka sa inšpiruje hlavne sezónnosťou potravín, praxou a svetovými trendmi v gastronómii. „Práca v gastronómií je síce náročná, ale konečný úsmev hosťa po výbornom jedle je mojou motiváciou,“ dodal.
Prečo navštíviť Hotel Panorama?
Hotel Panorama**** je ideálne miesto na pobyt v srdci Vysokých Tatier. Nachádza sa v nadmorskej výške 1300 metrov na Štrbskom Plese – v najvyššie položenom a najnavštevovanejšom turistickom stredisku Tatier. Vďaka svojej polohe ponúka nielen nádherné výhľady na tatranskú panorámu, ale aj jedinečnú klímu pripomínajúcu prírodné kúpele.
História hotela siaha až do roku 1970, keď vznikla ikonická budova PANORAMA. Jej charakteristická silueta bola dlhé roky neprehliadnuteľnou súčasťou Štrbského Plesa. V roku 2010 prešla kompletnou rekonštrukciou a dostavbou, vďaka čomu dnes spája atmosféru histórie s moderným komfortom.

→ Lokalita
Len pár krokov od centra Štrbského Plesa, no mimo hlavných turistických davov.
→ Dostupnosť
Dostatok miest na parkovanie (ku konzumácii bezplatné) a poloha len kúsok od vlakovej stanice.
→ Priestrannosť
Reštaurácia disponuje veľkými priestormi a v letnej sezóne aj príjemnou terasou.
→ Cenová dostupnosť
Príjemné ceny, ktoré vás v Tatrách milo prekvapia.
→ Detský kútik
Výborne vybavený priestor pre väčšie aj menšie deti.
zdieľať tento článok na: