Aj počas tohto januára a februára už tradične prebieha gurmánsky Zimný festival jedla. Tento rok sa doň zapojilo rekordných 44 reštaurácií. Vybrali sme si jednu z nich a ochutnali sme ich do detailov vyladené degustačné menu. Ako nám chutilo v Hotel Elizabeth pod trenčianskym hradom?
Krátke zhrnutie by znelo – výborne a išli by sme znova. V dlhom vám priblížim, ako šéfkuchári v Hoteli Elizabeth vystavali menu, čo hovoríme na prostredie reštaurácie aj o tom, prečo sme mali doslova plamene na tanieroch. V článku nájdete aj video, tak čítajte ďalej.
Hotel Elizabeth pozýva na fantastické degustačné menu
Zimný festival jedla trvá v 44 gurmánskych reštauráciách po celom Slovensku od 13. januára do 25. februára. Spomedzi lákavých menu sme si vybrali práve Hotel Elizabeth Trenčín a ani na sekundu sme to neoľutovali.
V príjemných historických priestoroch nás privítal personál, ktorý nám ukázal, kde si môžeme zložiť bundy a tašky a usadil nás pri vopred rezervovanom stole. Na ňom bola položená vytlačená karta s menu Zimného festivalu jedla, aby sme si mohli vopred pozrieť, čo nás čaká a na čo sa môžeme tešiť.
Okrúhly stôl, príjemná hudba a minerálna voda alebo suché víno podľa výberu. To bol úplný začiatok. Ako pozornosť podniku nás na začiatku prekvapila do chrumkava opečená hrianka s hľuzovkovým maslom, ktoré sa rozplývalo na jazyku. Nasledovalo amuse bouche v podobe kačacej krokety v panko strúhanke so sušeným žĺtkom. Tu sme už tušili, že bude dobre a všetci pri stole sme stíchli, aby sme si mäsité, zimné chute užili čo najintenzívnejšie.
Milujeme, keď sa šéfkuchári dokážu vyhrať s našimi bunkami a skombinujú zdanlivo neskombinovateľné. Také bolo aj predjedlo – hrubá vrstva foie gras s hruškovým pyré, marakujovým želé a opekanou brioškou. Slané striedalo sladké a intenzívne kyslé potešenie na jazyku. Mňam!
Horiaci dezert? Áno, prosím!
Hlavné jedlo – medailónky z diviny, batatové pyré a šípkovu omáčku – vystriedala chvíľka napätia, keď k nášmu stolu čašník prisunul menší servírovací stolík. Zapaľovače a rum s vysokým percentom alkoholu nám napovedali, že show ešte ani zďaleka neskončila.
Hotel Elizabeth si totiž ako dezert podávaný počas Zimného festivalu jedla vymyslel flambované slivkové pirohy so škoricou a lahodným gaštanovým krémom, ktoré „vzbĺkli“ priamo pred našimi očami. Zjavne skúsená obsluha, príjemný usmiaty čašník, nám hovoril, čo presne počas flambovania robí. Usmieval sa od ucha k uchu, keď sme híkali nad tlejúcim plamienkom na pirohoch a milo nás upozornil, aby sme sa nepopálili. Za svoj výkon si zaslúžil potlesk hostí aj kolegov. Za chuť pirohov a celkový zážitok by si zaslúžil potlesk celý personál reštaurácie hotela. Ďakujeme!
Hotel Elizabeth – festivalové menu:
- Prekvapenie podniku: Hľuzovkové maslo s opečenou hriankou
- Amuse bouche: Kačacia kroketa v panko strúhanke so sušeným žĺtkom
- Predjedlo: Foie gras s hruškovým pyré, marakujovým želé a brioškou
- Hlavné jedlo: Medailónky z diviny, batatové pyré a šípková omáčka
- Dezert: Flambované slivkové pirohy so škoricou a gaštanovým krémom
O Zimnom festivale jedla
Reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje túto zimu už 11. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. O tom, že Zimný festival jedla je pre skutočných milovníkov gastronómie svedčí nielen jeho 10 predchádzajúcich ročníkov, ale najmä počet reštaurácií, ktoré sa tento rok zapojili.
Gurmán na Slovensku pre vás vybral rekordných 44 zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár nových mladých šéfkuchárov. Na konci tohto článku nájdete KOMPLETNÝ ZOZNAM všetkých festivalových menu, ktoré si do 25. februára ešte stíhate vychutnať.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: