Hľadáte inšpiráciu na chutnú desiatu či večeru? 10 receptov na tradičné aj menej tradičné nátierky

3414

Krajec čerstvého chleba je fantastický sám o sebe, no v kombinácii s chutnou nátierkou sa z neho okamžite stane jedno z najobľúbenejších jedál. Veď určite nám dáte za pravdu ak povieme, že práve pečivo s nátierkou mávame na raňajky či večere snáď všetci. Aj keď v obchodoch nájdeme nespočetné množstvo rôznych nátierok, najlepšia je taká, ktorú si pripravíme doma.

Ešte predtým, ako prejdeme k samotnej príprave obľúbenejších nátierok, si o nich niečo povedzme.

V prvom rade, v spisovnej slovenčine neexistuje žiadna pomazánka. Ide o české slovo, ktoré sa u nás prekladá ako nátierka. Takže ak budete nabudúce váhať nad tým, či si idete na chlieb natrieť pomazánku alebo nátierku, vychádzajte zo slovesa natrieť.

Rozdiel medzi nátierkou a dresingom je taktiež veľmi jednoduchý a jednoznačný. Nátierku si natierame, do dresingu si zas jedlo namáčame. V našich končinách si pod slovom nátierka predstavíme skôr chutnú vajíčkovú, budapeštiansku či cesnakovú nátierku, ktorá sa skladá z viacerých surovín. Vedeli ste ale, že napríklad v Amerike je najpopulárnejšou nátierkou džem a arašidové maslo?

S čím a ako kombinovať nátierky?

Určite sa zhodneme, že každý z nás má svoje overené postupy na to, ako si vychutnať jednotlivé nátierky. U niekoho je zvykom dať na chlebíčky trochuu masla, na to parížsky šalát a pokračovať oblohou. Iní si zas nevedia predstaviť chlebíček bez vajíčkovej či cesnakovej nátierky.

chlebíčky
Zdroj: Canva

Vo všeobecnosti platí, že ak pripravujete jednohubky / kanapky / chlebíčky s pestrou oblohou, nátierka by mala byť menej výrazná, aby neprerážala. K šunke sa hodí základ z masla, smotanového či taveného syra. Ak bude na chlebíčku aj suchá saláma, nebojte sa do nátierku pridať horčicu.

Naopak, ak bude na vrchu vašich jednohubiek len malá obloha, nátierku vyšperkujte. Skvelá kombinácia je napríklad výrazná rokfortová nátierka s bobuľou hrozna či avokádová nátierka s volským okom.

Prejdime už ale na prípravu samotných nátierok. V našom zozname nájdete nestarnúce klasiky aj moderné recepty, medzi ktorými si na svoje prídu všetci.

Budapeštianska nátierka

  • 250 g jemného tvarohu
  • 50 g kyslej smotany (pre odľahčenú verziu nahraďte bielym jogurtom)
  • 70 g zaváranej kápie
  • 1 menšia cibuľa + 1 PL octu
  • soľ, mletá paprika a čierne korenie

Budapeštianska nátierka chutí najlepšie na čerstvom pečive a nič viac k nej nebudete potrebovať. Príprava je úplne jednoduchá (ako pri väčšine nátierok) – cibuľu nakrájajte na drobné kúsky, pokvapkajte octom a posypte soľou. Nechajte ju aspoň 10 minút odležať. Medzitým si nakrájajte kápiu, ku ktorej pridajte tvaroh, kyslú smotanu a cibuľku. Dochuťte soľou, korením a mletou paprikou.

Nátierka z hrášku

  • 200 g mrazeného hrášku
  • 100 g jemného tvarohu alebo skyr
  • 1 PL majonézy
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie

Hrášok si uvarte do mäkka a následne ho rozmixujte najemno. Pridajte zvyšné ingrediencie a máte hotovo. Ak by sa vám nátierka zdala príliš tuhá, pridajte pár kvapiek olivového oleja. Skvele chutí v kombinácii s opraženou schwarzwaldskou šunkou, klíčkami alebo reďkovkou.

Zdroj: Canva

Vajíčková nátierka

V našom zozname nemôže chýbať najväčšia klasika spomedzi všetkých nátierok – vajíčková. Receptov na ňu nájdete nespočetné množstvo, my tu pre vás máme vajíčkovú nátierku v odľahčenej verzii.

  • 3 vajcia
  • 3 PL cottage cheese
  • 1 PL tvarohu alebo skyru
  • 1 KL majonézy
  • 1 KL horčice
  • soľ a čierne korenie

Vajíčka uvarte na tvrdo a nechajte ich vychladnúť. Pokrájajte / pretlačte / nastrúhajte ich na malé kúsky a zmiešajte so zvyšnými surovinami. Vajíčkovú nátierku si dajte na čerstvé pečivo alebo hrianku, pridajte jarnú cibuľku a fantastické jedlo máte na stole.

Vegánska fazuľová nátierka

  • 250 g fazule z konzervy
  • 1 PL lahôdkového droždia
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • hrsť vlašských orechov
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, sušený cesnak

Fazuľu preceďte a dajte do mixéra. Pridajte všetky suroviny okrem lahôdkového droždia a dobre premixujte. Dochuťte tak, ako je vám po chuti a napokon pridajte lahôdkové droždie. Výborne chutí napríklad na opečenej bagetke s kúskami sušených paradajok.

Cviklová nátierka

  • 200 g uvarenej červenej repy
  • 70 g balkánskeho syra
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 PL jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Všetky ingrediencie dajte do mixéra a zmixujte. Ak máte radšej hrubšiu konzistenciu, môžete cviklu postrúhať, orechy nasekať na jemno. Zvyšné ingrediencie pomixujte a pridajte k nim nastrúhanú cviklu a nasekané orechy.

Zdroj: Canva

Drožďová nátierka

  • 1 kocka droždia (kvasníc)
  • 2 vajcia
  • 1 malá cibuľa
  • 1 PL horčice
  • olej
  • soľ a čierne korenie

Drožďovú nátierku buď milujete, alebo nenávidíte. Ak patríte do prvej skupiny, vyskúšajte si ju pripraviť takto: na oleji opražte cibuľu do mäkka. Pridajte k nej rozmrvené droždie a povarte 3 minúty. Celý čas miešajte. Napokon do zmesi pridajte vajcia, horčicu, soľ a korenie a chvíľu povarte. Nátierka by nemala byť úplne suchá, ale mala by mať konzistenciu krémových vajíčok. S kváskovým chlebom chutí perfektne.

Nátierka zo sušených paradajok

  • 250 g sušených paradajok
  • 1 malý strúčik cesnaku (alebo sušený cesnak)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL majonézy
  • 1 PL strúhaného parmezánu (alebo lahôdkové droždie)
  • 2 PL vody
  • soľ a čierne korenie

Všetky ingrediencie dajte do mixéra a zmes rozmixujte. Ak by sa vám nátierka zdala príliš hustá, pridajte trošku vody. Dajte si pozor na sušené paradajky – niektoré nálevy bývajú dosť slané.

Reďkovková nátierka

  • 200 g surovej reďkovky
  • 100 g jemného tvarohu
  • 30 g masla
  • 1 PL majonézy (nemusí byť)
  • 1 PL citrónovej štavy
  • 1 ks malá cibuľa alebo šalotka
  • soľ a čierne korenie

Reďkovku si nastrúhajte na hrubo. Cibuľku nakrájajte na drobno, pokvapkajte ju citrónovou šťavou. Všetky ingrediencie spolu premiešajte a chutnú sviežu nátierku máte hotovú. Najlepšie chutí na krajci chleba posypaná čerstvou pažítkou.

Avokádová nátierka

Z avokáda si najčastejšie pripravujeme guacamole, no my odporúčame vyskúšať túto jednoduchú avokádovú nátierku, ktorá chutí fantasticky na opečenom toastovom chlebe. Na vrch pridajte volské oko.

  • 1 zrelé avokádo
  • 50 g balkánskeho syra
  • 1 PL tvarohu alebo bieleho jogurtu
  • soľ, čierne korenie

Príprava je extra rýchla a jednoduchá – všetky ingrediencie spolu vymiešajte.

Zdroj: Canva

Olivová nátierka

  • 200 g zelených olív bez kôstky
  • 100 g nátierkového syra (Lučina, bánovecká nátierka…)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 KL horčice
  • 1 PL majonézy
  • soľ a čierne korenie

Pri príprave nátierky si dajte pozor na slanosť, keďže olivy bývajú často veľmi slané. Vyberajte si také, ktoré sú bez kôstky či bez kápie. Všetky ingrediencie dajte do mixéra a pomixujte. Keďže nátierka je celkovo dosť aromatická a výrazná, najlepšie si ju vychutnáte s čerstvým pečivom.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama