Bryndzové halušky sú to najtradičnejšie, čo slovenská národná kuchyňa ponúka. I keď je receptúra jednoduchá i tu platí, iný kraj, iný mrav. Preto tie naj halušky môžu byť pre niekoho poriadne bryndzové s vrstvou vyškvarenej slaninky, pre iného zas lahodné, s bryndzou vymiešanou so smotanou či plnotučným mliekom. Ďalší nedá dopustiť na čisto zemiakové cesto, iný zas nastrúha dva-tri zemiaky do klasických prílohových halušiek. Zabudnite na to, že najlepšie halušky robí vaša mama a pomôžte našim blogerom nájsť top halušky v slovenských reštauráciách či kolibách.
Andy: Salaš na Zbojskej
Bryndzáky sú moje najobľúbenejšie jedlo, odkedy si pamätám. Boli jedno z prvých jedál, ktoré som sa naučila variť a bezpochyby sú aj jedlo, ktoré varievam najčastejšie. Dlho som si halušky v reštauráciách nedávala, lebo som mala obavy, že nebudú podľa mojej chuti (po pár negatívnych skúsenostiach). Aj halušky na salaši na Zbojskej som ochutnala „z donútenia“, dojedla som ich po mojej ratolesti (čo určite poznajú aj ostatné mamy ;)). Dostali ma, chutili takmer ako doma. Odvtedy sa halušky zo zbojníckeho salaša na Zbojskej stali pravidelnou súčasťou môjho gurmánskeho života ;) Zaslúžene, častokrát počuť cez steny z dreva, ako ktosi v kuchyni „týra“ mixér pri mixovaní zemiakov, takže práškové polotovary , našťastie, nehrozia.
Okrem skvelých halušiek Zbojská ponúka množstvo skvelých jedál, od vynikajúcej fizolne cez výborný baraní guláš, kapustové strapačky až po pečené prasiatko (pochopiteľne, na objednávku). Formou predaja „z dvora“ si môžete kúpiť i domáce syrové výrobky, dokonca, ak ste ubytovaným hosťom, tak si môžete syrárske remeslo aj vyskúšať. Samozrejmosťou je atmosféra, ktorú tvorí milá obsluha v krojoch či skutočne krajové dekorácie. Súčasťou jedálneho lístka je i príbeh zbojníka Jakuba Surovca, ktorý je v tomto kraji rovnako známy ako Jánošík.
Atrakciou zbojníckeho dvora je i zbojnícka strela, ktorá vás odvezie do sedla Chlipavica, kde sa tiež môžete občerstviť. Občerstvenie si však treba zaslúžiť, takže čaj (z poctivo nasušených byliniek, žiadne kúpené vrecúška) či zemiakové placky vám urobia na vami vlastnoručne narúbanom dreve. Kým sa jedlo pripraví, môžete ešte doniesť vodu zajačikom či kozám ;)
Kamila: Biofarma Príroda, Stupava
Na rozdiel od Andy a asi aj väčšiny Slovákov, bryndzové halušky nikdy nepatrili medzi moje obľúbené jedlá. Možno to bolo tým, že som spolovice moraváčka a vždy mi viac chutilo české národné vepřo knedlo zelo, ako slovenská špecialita. Alebo som len jednoducho nebola na to doma navyknutá, vôbec sme bryndzáky nejedávali a nijak zvlášť ma neohúrili ani keď som ich ochutnala niekde inde. To sa však trošku zmenilo, keď som sa dala dokopy s polovičným liptákom a polovičným „žochárom“ – mojím manželom, ktorý halušky miluje. :) Pri ňom som ich ochutnala častejšie a čuduj sa svete, veru mi aj zachutili. Aj by som sem prihodila liptovský prízvuk ak by sa to dalo.
Netrúfam si ale hodnotiť kde sú najlepšie, predsa len až tak často som ich nemala, ale aj po porade s vyššie spomínaným expertom sme sa zhodli, že naozaj výborné halušky sme jedli toť neďaleko Bratislavy, na Biofarme Príroda pri Stupave. Už dávnejšie sme sa tam chystali pozrieť ale podarilo sa to až v rámci malého výletíku aj s naším vtedy takmer ročným synčekom, keď sme sa vracali z kúpaliska na Kamennom mlyne. Veeeľmi príjemné miesto uprostred lesa, ktoré je perfektným útočiskom pre tých čo chcú za pár minút vypadnúť z mesta a zažiť pocit pokoja v prírode, s voľne sa pohybujúcimi zvieratkami a s výbornou salašníckou kuchyňou. Tá sa pripravuje vo vlastnej kolibe, zo surovín vlastnoručne vyprodukovaných zo salaša a dokonca tu majú aj vlastnú pekáreň. Tiež je možné si tu aj priamo zakúpiť ich bio výrobky.
Samozrejme že sme si v reštaurácii dali práve bryndzové halušky. Boli naozaj výborné – zemiakové – aj keď priznám sa, že možno aj vplyvom okolitého čarovného prostredia chutili o čosi lepšie. Okrem halušiek sme okoštovali aj kapustnicu a tá bola tiež skvelá. Biofarma Príroda je najmä rajom pre rodinky s deťmi. Nachádza sa tu detské ihrisko ako aj altánky s ohniskom na celodenný prenájom a miesto je veľmi vyhľadávané a obľúbené. Určite ho odporúčam navštíviť, pokiaľ ste tu ešte neboli – oplatí sa to. :)
Kika: Koliba u sv. Krištofa
Zbožňujem slovenské koliby. Ich vôňu, atmosféru a v neposlednom rade vynikajúce jedlá tradičnej slovenskej kuchyne. Preto vždy, keď mám príležitosť, na svojich potulkách Slovenskom zavítam do niektorej z nich. Často ma však nemilo prekvapí, keď namiesto ľudovej hudby v kolibe vyhráva rádio alebo keď na menu nájdem grécky šalát, pizzu či podobné nezmysly. Toto sa mi ale ešte nikdy nestalo v mojej najobľúbenejšej kolibke pod slnkom – Kolibe u svätého Krištofa, patróna cestujúcich a šoférov.
Táto koliba pre mňa zhmotňuje všetky predstavy o dokonalej slovenskej kolibe. Sídli síce pri ceste, veď preto má zrejme vo svojom názve práve svätého Krištofa, ale napriek tomu ju zo všetkých strán obklopujú lesy. Nečudo, veď táto krásna zrubová stavba leží len malý kúsok za Banskou Bystricou v smere na Donovaly, ktoré sú vyhľadávaným rekreačným strediskom.
Do Koliby svätého Krištofa teda najčastejšie chodievam cestou z nejakého výletu a návšteva tohto miesta býva pre mňa zakaždým krásnym zavŕšením dňa. Prvotriedne halušky, samozrejme, nie sú jediné, na čom si tu rada pochutím. Odporúčam vám aj tradičné pirohy a horehronské gule s kapustou. Vybrať si tu však môžete z množstva skvelých jedál, ktoré perfektne zapadajú do menu slovenskej koliby. K tomu všetkému vám tu bude vyhrávať naša krásna ľudová hudba a obsluhovať váš budú čašníci v krojoch, čo len upevňuje atmosféru tohto čarovného miestečka na Zemi. :)
Napíšte nám dolu v komentároch, kde sú podľa vás tie najlepšie bryndzové halušky. Radi sa necháme inšpirovať a niečo nové vyskúšame.
Zdroje:
www.facebook.com/Biofarma-Príroda-SALAŠ-Stupava
www.usvkristofa.sk
zdieľať tento článok na: