Najlepšia zmrzlina v Bratislave
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Osviežujúca mrazená pochúťka s rôznymi príchuťami v kornútiku je neodmysliteľnou súčasťou horúcich letných dní. Kým sa stala streetfoodovým osviežením pre každého, prešla takmer celými dejinami ľudstva. Možno i preto je dnes zmrzlina najobľúbenejším letným osviežením. My sme sa pozreli na históriu tejto pochúťky a pokúsili sme sa nájsť tú najlepšiu zmrzlinu v súčasnosti. 

Z histórie zmrzliny

Na predchodkyni dnešnej zmrzliny už pred vyše 2400 rokmi maškrtili Peržania. Išlo síce iba o sneh, dovážaný z hôr a ochutený šafranom či preliaty hroznovou šťavou, ale tam kdesi sa začala písať história obľúbeného letného osvieženia. O prvenstvo súťažili s Grékmi, ktorí v rovnakom období sneh, dovezený z Olympu, ochucovali medom či vínom.  Všetkých ale predbehli obyvatelia Číny, ktorí sneh či drvený ľad miešali s ovocím už 3000 rokov pred naším letopočtom. Mliečna zmrzlina má pôvod v Arábii, takisto Arabi začali zmrzlinu ochucovať cukrom. Na ochutenie osviežujúcej pochúťky používali ovocie, orechy či jogurt.

V 13. storočí doviezol recept na zmrzlinu Marco Polo do Talianska. Ako inak, z Číny, recept na jej výrobu vraj ukradol. Expanzia ľadovej sladkosti do Európy mohla začať. Trvalo síce ešte takmer tristo rokov, kým zmrzlinu objavili ďalšie európske krajiny vrátane Francúzska, ale zatiaľ to bol pokrm určený len pre zámožných konzumentov. Zmrzlina bola luxusom, keďže chladená zmes sa musela ihneď spotrebovať. Pripravovala sa v nádobe naplnej ľadom a slanou vodou, v ktorej bolo miešadlo na prípravu zmrzliny. Až z Európy sa zmrzlina dostala do Ameriky. Tam sa zrodil zmrzlinový priemysel, keď bol vynájdený mraziaci prístroj na jej dlhšie uchovanie.

Na prvom kopčeku zmrzliny si pochutnávali Londýnčania v 19. storočí, no až v 20. storočí sa zmrzlina stala pochúťkou, dostupnou všetkým spoločenským vrstvám. Jej rozšíreniu pomohol i vynález kornútika z roku 1904, keď jednému zmrzlinárovi v USA došli kelímky. “Sused”, cukrár, ktorý vyrábal torty, zroloval tortovú oplátku a olala, na svete bol prvý zmrzlinový kornútik :)

Zmrzlina_2

Dnes sú majstri nielen vo výrobe ale aj v show, ktorá sprevádza jej predaj najmä v Taliansku a nezaostávajú ani Chorváti. Niektorí predavači sú doslova žongléri a ich predstavenie je lahôdkou i pre oko zákazníka. Ostatne, jadranská zmrzlina je pojem kvality aj u nás, na Slovensku.

Dnes si zmrzlinu vyberáme z rozmanitého množstva príchutí či spôsobov výroby. My sa snažíme spolu s vami, milí naši fanúšikovia, nájsť tú najlepšiu zmrzlinu. Tu sú naše tipy a odporúčania našich fanúšikov:

Najlepšia zmrzlina v Bratislave

Bezpochyby najznámejšou zmrzlinárňou v Bratislave je Koun na Panskej, mimo mesta i republiky ju minulý rok preslávil blog spoločnosti Ryanair, ktorý ju zaradil medzi top 13 zmrzlinární v Európe. Lahodnú zmrzlinu, pripravenú podľa talianskej receptúry, si môžete vychutnať z chrumkavých kornútikov. A ak ste kornútiky doteraz nejedávali, po “Kounovi” zrejme zmeníte názor. A ak predsa len nechce jesť zmrzlinu tradičným spôsobom, môžete skúsiť zmrzku z briošky. Mimochodom, akú najnentradičnejšiu príchuť ste už u Kouna ochutnali?

V centre Bratislavy ešte ostaneme, dlhoročne stabilne nám chutí zmzlina Luculus Ice Saloon, ktorú odporúčajú i používatelia medzinárodného cestovateľského portálu TripAdvisor. V roku 2011 tu vytvoril slovenský rekord zmrzlinár Nadži, na jeden kornútik sa mu podarilo naložiť až 150 kopčekov zmrzliny.

Nielen v centre mesta vedia robiť dokonalú chladivú pochúťku. Bubbles je baby friendly kaviarnička na petržalskom korze, kde si môžete vychutnať okrem kávy a zákuskov aj výbornú taliansku zmrzlinu. V Ovsišti zas môžete skúsiť nielen tradičné príchute, zmrzlináreň LuMi ponúka ovocný sorbet s kúskami kebabu. Vidieť, že majiteľka má zmysel pre humor :)

V Prievoze na Kaštieľskej ulici robia skvelú zmrzlinu v zmrzlinárni Rafaella. Žonglovať síce pri jej podávaní nežogľujú, ale vychutnať si môžete napríklad dvojfarebnú zmrzlinovú ružu. Na facebookovskej stránke informujú svojich zákazníkov, akú zmrzlinu majú práve v ponuke. Okrem tradičnej zmrzliny ponúkajú i bezlepkovú a bezlaktózovú, môžete sa spoľanúť, že je vyrobená iba z prírodných surovín.

Elezi vo Vajnoroch nie je len výborná cukráreň, ale oplatí sa zájsť sem aj na zmrzlinu. Podobne ako v Rafaelle príchute obmieňajú a online informujú svojich fanúšikov. Nech vedia, že sa oplatí prísť :)

Zmrzlina_1

Slovensko nezaostáva

V malom okresnom mestečku, ktoré sa preslávilo prvým slovenským gymnáziom – v Revúcej, už desaťročia robí skvelú zmrzlinu “Juhoslovan” – zmrzlina Talat je stálicou, na ktorej si pochutíte v dvoch prevádzkach – v stánku na hlavnej ceste a v malej cukrárni v obchodnom dome Jednota. Tradičná poctivá výroba je rodinnou tradíciou už vyše 40 rokov.

V Žiline je najznámejšou sieťou zmrzlinární Canda. Vyrába pre vás zmrzlinu už od roku 1988, ponúkajú nielen “kopčekovú” ale aj točenú.

Podľa hodnotení na sociálnych sieťach okrem už spomínaných zmrzlinární Koun, Luculus a ďalších sa veľkej obľube zákazníkov tešia napríklad Cookies v bratislavskej Vrakuni, jadranská zmrzlina u Aziriho v Ružinove, ale aj zmrzlina v malom zastrčenom stánku v Terchovej. A možno je tá najlepšia zmrzlina v stánku za vaším domom :) Radi uvítame vaše tipy v diskusii.

Možno ste netušili, že veľa zmrzlinární na Slovensku má pôvod na Balkáne. Zmrzlinári, pochádzajúci z obce  Vrapčište v Macedónsku chodia v letnej sezóne “za prácou” práve k nám, aby sme si mohli dopriať to pravé letné osvieženie.

Pražská inšpirácia

Ak si myslíte, že v zmrzlinovom priemysle už bolo všetko vymyslené, tak sa mýlite. Novinkou je zmrzlina v trdelníku, ktorá sa stala hitom v Prahe. Tvar trdelníka je mierne modifikovaný – do kornútu, aby zmrzlinová náplň nevytekala. Veríme, že novinka si nájde cestu i do našich končín.

Zdroje:
http://www.koral.zagro.sk/-zaujimavosti
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zmrzlina
www.pexels.com – hlavný obrázok
pixabay.com – obrázky v texte

 

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram