
Naučiť sa niečo nové o inej kultúre je vždy prospešné. Zdraviu aj spoločnosti. Okrem toho je to znakom, že sme všetci ľudia, máme spoločných 99,9 % percent DNA a zaujímame sa aj o (gastro) kultúru iných krajín, ktorá nás teší a obohacuje.
Aj preto sme vám nedávno priniesli podrobný blogový článok o jedle, ktoré môžeme certifikátom označiť ako kóšer. Kóšer nie je druh ani skupina jedál. Nie je to dokonca ani štýl varenia, ale oveľa komplexnejší prístup k potravinám a ich spracovávaniu. Veľmi podobne je na tom aj halal, jedlo plne akceptované praktizujúcou moslimskou komunitou.
Pochopme, čo halal znamená
Moslimovia na celom svete vyznávajú náboženstvo islam. Praktizovanie islamu na dennej báze zahŕňa stravovacie zákony, ktoré pochádzajú z islamského učenia. Islamské stravovacie zákony definujú potraviny, ktoré sú halal, čo znamená zákonné alebo povolené.
Moslimovia sa, naopak, vyhýbajú jedlu a nápojom, ktoré sú haram, teda nepovolené či zakázané. Zvýšené povedomie o kultúrne prijateľných potravinách zlepšuje našu schopnosť uspokojovať potreby rôznorodej spoločnosti. A to po celom svete, Slovensko nevynímajúc.
Aký je rozdiel medzi halal a haram?
Na začiatok to je dôležité pochopiť, že pre moslimov je strava skutočne alfou a omegou. Jej prísne dodržiavanie reflektuje silu ich viery. Preto jedia iba to, čo je dovolené (halal) a absolútne sa vyhýbajú tomu, čo je zakázané (haram).
Čo je certifikát Halal Food? Jeho je, že všetky procesy potravinárskeho výrobku od vstupu surovín až po fázu ponuky spotrebiteľovi musia byť v súlade so zásadami islamského presvedčenia. Všetky vstupné materiály a prísady použité v zložení výrobku musia spĺňať islamské kritériá a ľudské požiadavky, pokiaľ ide o zdroj a spôsob výroby.
Halal jedlá musia spĺňať konkrétne kritériá na to, aby dostali certifikáciu a boli povolené na konzumáciu pre praktizujúcich moslimov. V žiadnom prípade nesmú obsahovať žiadne produkty z bravčového mäsa a alkohol. Zároveň platí, že zviera, z ktorého povolené mäso pochádza, musí byť usmrtené špeciálnym spôsobom. O tom si povieme nižšie. Zatiaľ sa pozrime na to, ktoré jedlá môžu moslimovia smelo konzumovať:
🥨Obilniny a výrobky z nich
- pečivo, cestoviny, ryža a akékoľvek výrobky z múky, ktoré neobsahujú žiadne haram produkty ani prísady
🥝Ovocie a zelenina
- všetko čerstvé, mrazené, sušené či zavárané ovocie a zelenina; zelenina a ovocie pripravované vo vode / na pare, s maslom alebo rastlinným olejom; všetky ovocné šťavy
🍗Mäso a náhradné výrobky
- mäso a hydina zabité podľa islamského práva (zabihah); morské plody; vajcia; orechy; semená; arašidové maslo; tofu; halal lahôdkové mäso; sušená fazuľa, hrach a šošovica
🧀Mlieko a mliečne výrobky
- mlieko; jogurty; syry; zmrzlina vyrobená pomocou bakteriálnych kultúr (napr. mikrobiálne syridlo)
🧈Ďalšie halal jedlá a ich kombinovanie
- jedlo môžu pripravovať na rôznych tukoch (maslo, margarín, rastlinné oleje), v poriadku je aj majonéza a dresingy na dochucovanie
- sýtené nápoje, ovocné džúsy, nealkoholické koktejly, čaj, káva
- kokosové a iné rastlinné (vegánske) náhrady jedla
- sladidlá ako med, cukor či špeciálny čokoládový likér (pochádza z pražených kokosových bôbov)

Častejšie je dôležité to, čo sa nesmie
Ich diéta nie je tak prísna, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V konečnom dôsledku sa dôsledne vyhýbajú hlavne bravčovému mäsu a produktom z neho, ako aj akémukoľvek alkoholu. Dávajú si však pozor aj na takzvané ne-halal produkty, ktoré sú pôvodne haram, ale sú vo výrobkoch tak dobre schované, že je občas náročné ich objaviť.
- K takýmto jedlám, ktoré moslimovia nesmejú (nemali by) konzumovať patrí napríklad želatína obsiahnutá v gumových cukríkoch. Pochádza totiž z bravčových koží.
- Košenila alebo karmín: Ide o červené potravinárske farbivá vyrobené z rozdrveného hmyzu. Často sa používajú v cukríkoch, pečive a nápojoch.
- Pepsín: Enzým, ktorý pochádza zo žalúdkov ošípaných. Niekedy sa používa pri výrobe syra a iných mliečnych výrobkov.
Zaujímavosťou je, že moslimovia nesmú jesť prírodný vanilkový extrakt. Najmä niektorí odborníci na islam zaryto tvrdia, že jeho konzumácia je nezákonná. Pri príprave bol totiž ponorený a zmiešaný s etylalkoholom (alebo etanolom) v koncentrácii najmenej 35 % a právny náboženský dôvod jeho zákazu – intoxikácia – zostáva v tomto extrakte aj naďalej.
Ďalšie jedlá a ingrediencie, na ktoré si praktizujúci moslimovia musia dávať pozor sú napríklad:
- typická ázijská kuchyňa (sójová omáčka obsahuje alkohol)
- pravé švajčiarske fondue (pridáva sa doň alkohol)
- marshmallows (aj do nich sa pridáva želatína)
- niektoré druhy slaných pochúťok a lupienkov (bravčová masť + kazeín)

Islamská porážka zvierat
Pravidlá usmrcovania zvierat sú tiež založené na islamskom práve. Konkrétne islamská porážka zvierat, známa pod názvom dhabīḥah (čítajte zabiha) má prísne rituálne pravidlá. Z týchto pravidiel platí výnimka iba na ryby.
Zviera musí byť živé a zdravé, pri plnom vedomí. Moslim musí vykonať porážku príslušným rituálnym spôsobom a zvieraťu musí ostrým nožom prerezať hrdlo, preťať krčnú tepnu, krčnú žilu a priedušnicu jediným pohybom. Krv musí z tela úplne vytiecť.
Veterinári tvrdia, že neomráčenému dobytku trvá absolútna strata vedomia od 20 sekúnd do 2 minút, ovciam 6 – 20 sekúnd a hydine 7 – 8 sekúnd. Pri nesprávne vykonanom akte však môže zvierať trpieť oveľa dlhšie, čo vyvoláva po celom svete vlnu nevôle. Európska únia ani iné európske krajiny, ktoré do EÚ nepatria, nie sú v zákonoch povoľujúcich / zakazujúcich rituálnu porážku jednotné. Striedavo ich zakazujú a povoľujú, zdá sa, na základe aktuálneho tlaku verejnosti.
zdroje: Wehalal.co, Islamicfinder.org, Theguardian.com
zdieľať tento článok na: