zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Gurmánsky festival, ktorý už sedem rokov organizuje Rado Nackin a jeho Gurmán na Slovensku, sledujem už od jeho vzniku. Pamätám si jeho prvý ročník v roku 2009, ktorý sa ešte pod názvom Bratislava Food Fest konal na Tyršovom nábreží v Petržalke. Miesto bratislavskej časti festivalu sa na niekoľko rokov presunulo do Medickej záhrady a následne posledné dva roky na dostihovú dráhu v Petržalke. Zmenil sa tiež názov na Gurmán Fest Bratislava a pribudla aj sesterská akcia pod názvom Gurmán Fest Košice.  

Na doterajších ročníkoch som sa zúčastňovala ako predstaviteľka portálu Obedovat.sk, ktorý býval mediálnym partnerom. Tento rok som sa vybrala pozrieť do Košíc aj do Bratislavy už v zastúpení nového reštauračného portálu a pokúsim sa vám na týchto stránkach popísať moje dojmy z oboch akcií… 

Gurmán Fest Košice očaril príjemnou atmosférou i dizajnom

Metropola východu hostila slovenských gurmánov ako prvá v dňoch od 12. do 14. júna. Mala som v Košiciach nejaké pracovné stretnutia a tak som spojila príjemné s užitočným a nakukla som do areálu mestského parku už v prvých hodinách festivalu, v piatok popoludní. Jeho umiestnenie do krásneho a priestranného prostredia v priamom centre mesta a nádherné letné počasie bolo zárukou úspechu. Po dizajnovej stránke priestoru musím uznať , že sa mi tohtoročný košický festival páčil oveľa viac ako ten bratislavský. Páčili sa mi priestranné trávnaté plochy parku a zátišia stromov, kde mohli návštevníci relaxovať, tiež obrovská fontána, po obvode ktorej boli rozložené lehátka, ale najmä dizajn a vybavenie jednotlivých stánkov. Mala som pocit, že som na jednej veľkej promenáde reštaurácií s letnými terasami. Tak trošku mi to pripomínalo aj Medickú záhradu. Chválim košické prevádzky, že si tak veľmi dali záležať na tom, aby sa plnohodnotne odprezentovali svojim potenciálnym zákazníkom, nie len samotným jedlom, ale aj svojím vizuálom a atmosférou.

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Cena vstupného  2,50 € na deň bola podľa môjho názoru prijateľná, aj keď som bola viackrát svedkom „frflania“ ľudí, ktorí nemohli prejsť cez park z dôvodu jeho uzavretia pre návštevníkov Gurmán Festu a museli si ho obísť dookola. Ako to už na takýchto akciách býva, bolo nutné si zakúpiť aj špeciálne platidlo, za ktoré sa dali kulinárske dobroty ochutnávať. Za 10 eur som  tak dostala 10 gurmánov a tými som následne v stánkoch platila za jednotlivé chody. Dala som si najskôr rumpsteak s pohánkovým rizotom v stánku v Preshow Harley´s, neskôr bravčovú panenku  v reštaurácii Panorama. Na originálnu hruškovo-kokosovú štrúdľu s karamelovou polevou ma nahovoril milý pán z reštaurácie Villa Regia a ďakujem mu za to, bola výborná.  S osviežujúcim limetkovým nealko drinkom zo stánku Mattoni som si osobne odskúšala spomínané lehátka pri fontáne. Jedlo bolo vynikajúce a naozaj som si na ňom pochutila, malo však pre mňa jednu chybu.

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Porcie boli na mňa až príliš veľké, takže mi už neostalo miesto na ďalšie jedlá. Sympatickému kuchárovi z Preshow Harley´s som o tom aj povedala, že by som rada ochutnala napríklad aj tie ich líčka ale chcela by som  vyskúšať aj iné reštaurácie. Toto si myslím, že vo všeobecnosti by sa mohlo upraviť, aby ľudia mali možnosť ochutnať viac. Kľudne by mohli byť aj ceny nižšie, ak by boli menšie porcie. Tu som dostala za 3 gurmány tri kúsky mäska, ale úplne by mi stačil jeden kúsok za jeden alebo dva gurmány. Nebolo cieľom najesť sa, ale ochutnávať a verím, že aj ostatní ľudia by za tých 10 eur radšej ochutnali viac rôznych jedál ako dve či tri. Mám pocit, že aj v úvodných ročníkoch festivalu to tak bolo – porcie jedál menšie, ale aj ich cena oveľa nižšia, a tak prístupnejšia širšiemu „publiku“. Táto malá výčitka patrí ale rovnako aj bratislavskému festivalu, keďže tam je situácia podobná.

Atmosféru košického gurmán festu som sa pokúsila zachytiť na fotkách z mobilu, ktoré si môžete pozrieť na konci tohto článku. Jednalo sa ale skutočne len o prvý deň a jeho prvé hodiny, o piatej už som sedela vo vlaku smer západ,  takže si netrúfam festival hodnotiť komplexne. Týchto pár hodín však stačilo na to aby som mohla povedať, že na mňa veľmi zapôsobil a zagratulovať organizátorom k vydarenej akcii. Ešte doplním informáciu, že Gurmán Fest Košice je pripravovaný v spolupráci s mestskou organizáciou Visit Košice.

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Gurmán Fest Bratislava so špičkovými šéfkuchármi, výborným jedlom, avšak s horšou lokalitou

O týždeň neskôr – od 19. do 21. júna – sa konal Gurmán Fest aj v Bratislave. Ako po minulé roky, aj teraz sa tu prezentovalo množstvo zaujímavých, prevažne bratislavských reštaurácií, rôzne iné gastro prevádzky  a v sprievodnom programe napríklad aj michelinskí šéfkuchári zo zahraničia. V úvode článku som načrtla miernu nespokojnosť s miestom konania akcie, najmä v porovnaní s košickým mestským parkom alebo aj Medickou záhradou spred dvoch a viac rokov. Popri cene vstupného (4,50 € na deň), ktorá sa zdala viacerým ľuďom v mojom okolí privysoká, bolo najčastejšou výhradou k tejto akcii práve jej umiestnenie v priestoroch dostihovej dráhy v Petržalke. Ako rodená Petržalčanka mám túto mestskú časť rada a často ju obhajujem a ani s areálom dostihovej dráhy nemám zásadný problém. Napriek tomu sa však pripájam k tejto výhrade aj ja a žiaľ musím uznať, že Gurmán Fest Bratislava by si zaslúžil dôstojnejšie miesto konania.

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Aj toto malo síce svoje plusy – priestranný areál, veľké parkovisko, uzavretý priestor, či dobrá dostupnosť autom a MHD. Avšak stále sa nájdu ľudia, ktorí sa nebudú „trmácať“ na takúto akciu cez pol mesta a už vôbec nie do Petržalky. Centrum mesta by určite navštívilo  aj viac náhodných návštevníkov, kým do Petržalky museli prísť návštevníci cielene. No a mne tam chýbala aj tá „atmoška“. Areál v okolí dostihov jednoducho nemá to genius loci ako mestský park uprostred centra. Možno by sa dojem napravil, ak by boli vybavenie a „dekorácia“ priestorov nápaditejšie. Takto mi to žiaľ pripadalo ako nejaký jarmok či trh, čo je škoda, lebo sa tu prezentovali naozaj skvelé reštaurácie, špičkoví šéfkuchári a výborné jedlá. Bolo mi tiež ľúto, že niektoré prevádzky to akoby “odflákli” a nevyužili možnosť zapôsobiť na ľudí viac, chýbala vizuálna prezentácia či vystavené ponúkané jedlá. Samozrejme boli aj výnimky, ako napríklad tento vystavený kúsok :).

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Počasie bolo v Bratislave na rozdiel od Košíc všelijaké, čo tiež nepomohlo prilákať viac ľudí, ale aspoň posledný – nedeľný festivalový deň sa umúdrilo a vylepšilo reputáciu festivalu. Čo som stihla počas mojej prítomnosti v piatok a nedeľu ochutnať, boli burgre v Lokál U Nás, ktoré mali veľký úspech a oprávnený, ďalej som si neodpustila famózne chuťovky Miša Konráda v stánku Fou Zoo, ako napríklad krevetky vo wasabi omáčke, ochutnala som aj líčka tatranských Troch Studničiek, aktuálne indické top jedlo priamo servírované majiteľom reštaurácie Ashoka, krevetu na šalátiku a avokádový krém v reštaurácii Zorno, bravčové líčka v Pulitzeri či neodolateľné palacinky v Chez Amelie. Všetko bolo vynikajúce! Predsa len som tu strávila dlhší čas ako v Košiciach, tak som zvládla ochutnať množstvo rôznych jedál, ale aj tu moja výhrada k porciám platí, rada by som toho stihla ešte viac.

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Aby som ale len nechválila gastro ponuku, je tu jedna vec, ktorá ma nemilo prekvapila. Nechutila mi voda z mladého kokosového orecha. Milujem kokos, tak som sa tešila na tú známu lahodnú chuť, ale ten nápoj chutil úplne ináč :(. Dosť ma to sklamalo, ale milý pán v stánku Lunys bol taký ochotný, že mi zvyšok nedopitej vody vymenil za čerstvé jahody s čokoládou, na ktorých si rovnako ako na ovocnom šalátiku pochutilo aj moje dieťa :). Tomu sa tento ovocný stánok páčil asi najviac. Svoje nenahraditeľné miesto na akcii mal opäť aj stan Tatra Tea so svojimi drinkami, ktoré zase zaujali môjho manžela. Mimochodom, to je ten pán, ktorý za portál Menučka.sk spravil na akcii zopár rozhovorov. Ako vyspovedal majiteľov a šéfkuchárov z Chez Amelie, Zorno restaurant a Pulitzer si môžete pozrieť pod článkom.

AKO BOLO NA GURMÁN FESTOCH V KOŠICIACH A BRATISLAVE

Samozrejme program festivalu bol pestrý. Nechýbali prezentácie šéfkuchárov, škola varenia, program pre deti, tradičná akcia “starostovská džemovačka” alebo aj hudobné vystúpenia. Týchto programov sme sa však nestihli zúčastniť, preto o nich ani nepíšem viac. Tí, čo ste tam boli, môžete nám o tom napísať v komentároch.

Viem, že pripraviť takéto akcie nie je vôbec jednoduché a celá gastronomická verejnosť či už profesionálov alebo návštevníkov – konzumentov – môže byť pánovi Nackinovi a jeho tímu vďačná. Gurmán Fest je originálne gastronomické divadlo, ktoré aj napriek malým výhradám je u mňa stále bezkonkurenčne na prvom mieste medzi gastro festivalmi na Slovensku a veľmi rada ho budem navštevovať aj v jeho ďalších rokoch.

Fotogaléria z Košíc:

« 1 z 10 »

Fotogaléria z Bratislavy:

« 1 z 15 »

Zopár video rozhovorov z Bratislavy:

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram