Na slávnostnom večeri Gurmán Award v hoteli Carlton v nedeľu 24. 6. odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii. Tie udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi už 15 rokov.
Tento rok prvý krát na Gurmán Award šéfkuchárom roka Juraj Hruška
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili za kuchára roka Juraja Hrušku z reštaurácie Slávia v Košiciach. Gastronomickou osobnosťou sa stal Vojtech Artz, prezident SZKC, someliérom roka 2018 je Petra Polakovičová zo Steak restaurant v San Franciscu. Vinárstvom roka sa stal Golguz Hlohovec, najlepšou novou reštauráciou je SaSaZu Bratislava. Cenu Hospitality AWARD si odniesla reštaurácia Albrecht v Bratislave. Najlepšou prémiovou reštauráciou je FOU ZOO v Bratislave, hotelovou reštauráciou je Hotel Kempinski High Tatras a tematickou reštauráciou roka je Gašperov Mlyn v Batizovciach.
Slovenskou obdobou michelinských hviezd sú zlaté vidličky
Na Gurmán Award sa odovzdávajú aj ocenenia Gurmán GOLD, akési obdoby Michelínskych hviezd – Zlaté vidličky pre najlepšie slovenské reštaurácie. Jednu vidličku na Slovensku má 9 reštaurácii. Dve Zlaté vidličky patria Afrodite – Chateau Čereňany, Albrecht restaurant Bratislava, Ufo watch.taste groove Bratislava a TOP restaurant Žilina. Tri Zlaté vidličky obhájilo FOU ZOO z Bratislavy. „Kvalitná gastronómia je tímová práca. Každý človek má v systéme kvalitných služieb dôležité a nenahraditeľné miesto. A práve vďaka tejto súhre môžeme znovu prevziať toto slovenské najvyššie ocenenie pre reštauráciu,“ uviedol šéfkuchár reštaurácie a tretí najlepší slovenský kuchár Michal Konrád.

Bedeker Gurmán na Slovensku opäť aj v papierovej podobe pokrstili na slávnostnom večeri Gurmán Award
Tento rok vyšiel bedeker Gurmán na Slovensku ako lifestylový gastromagazín. „Cieľom je edukácia a inšpirácia pre ľudí, ktorí sa chcú o dobrej gastronómii dozvedieť viac. Bedeker zostane aj v elektronickej podobe, aby priniesol rýchlu orientáciu pri výbere tej najlepších slovenských reštaurácii a služieb v nich,“ hovorí vydavateľ Rado Nackin. Bonusom bedekra je aj možnosť priamej rezervácie vo vybranej reštaurácii elektronicky. Budete mať navyše možnosť vzhliadnuť viac fotografií, viac jedál a pri niektorých reštauráciách aj videá.

„Už 15 rokov pôsobíme na slovenskej gastronomickej scéne a hodnotíme, objavujeme, odporúčame najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov či someliérov a vinárov. Veľa sa toho za tie roky v gastronómií podarilo a teší nás, že aj kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla veľmi hore a rozširuje sa aj do iných regiónov ako je Bratislava,“ dopĺňa Rado Nackin. Ten sa venuje aj iným aktivitám smerujúcim k rozvoju slovenskej gastronómie. Thuries Academy pre profesionálnych kuchárov, organizovaniu Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach. Ako aj Zimného festivalu jedla zameraného na chute regiónov celého Slovenska.
Kuchár roka 2018
Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Hlasovalo 49 osôb.
1. Juraj Hruška – Slávia reštaurácia, Košice
2. Daniel Marek – Albrecht, Bratislava
3. Michal Konrád – FOU ZOO , Bratislava
4. Jozef Breza – Gašperov Mlyn, Batizovce
5. Marián Filo – Chateau Čereňany
6. Braňo Križan – Hotel Matyšák, Bratislava 4 2 4 20
7. Imre Bindics – Villa Rosa, Dunajská Streda 8-9
8.-9. Peter Slačka – Bistro BAROZA, Bratislava
8.-9. Michael Thiry – Baránok, Košice
10.-12. Michal Škorec – Diva pri Synagóge, Trenčín
10.- 12. Peter Ďurčo – TOP restaurant, Žilina
10.-12. Jozef Masarovič – UFO watch.taste.groove
13-14. Michal Pažák – Carnevale, Bratislava
13-14. Jozef Riška – Savoy – Radisson Carlton, Bratislava
15. Zoltán Baláž – Hotel Aston, Bratislava
16.-17. Tomáš Tejbus – Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso
16.-17. Martin Polák – Fach, Bratislava
18-19. Ivan Čurgali – Chateau Mojmírovce
18-19. Erik Volko – Bistro Chef, Zvolen
20. Eva Polomská – Sotto passagio, Spišská Nová Ves
Kuchárom roka sa stáva ten kuchár, ktorý zaznamenal najväčší progres, ktorý vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal v tomto roku najväčší „drive „. Samozrejme kvality týchto našimi odbornými hodnotiteľmi ako aj šéfkuchármi z gurmánskych reštaurácií celého Slovenska nominovaných kuchárov sú vysoké a prispeli k tomu, že sa slovenská gastronómia posunula opäť o krôčik dopredu. Gratulujeme všetkým 20 najlepším a veríme, že o rok tam uvidíme opäť pár nových mladých mien. Kuchári, ktorí viac ako 6 mesiacov v roku 2017 nevarili v konkrétnej reštaurácií, nemohli byť zaradení do tohto rebríčka.
Reštaurácie roka
Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2018 podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Relevantné hodnotenia do konca Marca 2018.
Hotelové reštaurácie
- Hotel Kempinski HIgh Tatras, Štrbské Pleso 565
2. Chateau Amade, Vrakúň 560
3. Reštaurácia Regnum, Art Hotel Kaštieľ Tomášov 550
4. Hotel Matyšák, Bratislava 535
5. Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica 525
6. Reštaurácia CUBES – Hotel Aston, Bratislava 520
7. Reštaurácia SAVOY – Hotel Carlton, Bratislava 515
8. Hotel Galileo, Donovaly 510
9. Reštaurácia Rosália – Hotel Galícia Nueva, Halič 495
10. Hotel Lesná, Stará Lesná 480
11. Hotel Pod Lipou, Modra 480
Tématické reštaurácie
1. Gašperov Mlyn, Batizovce 550
2. Wabi sabi, Bratislava 540
3. Villa Rosa Dunajská Streda 535
4. Pavúk wine restaurant, Modra 530
5. Carnevalle, Bratislava 525
6. Bistro Baroza, Bratislava 520
7. Ashoka Indická reštaurácia, Bratislava 505
8. Zylinder café & restaurant, Bratislava 490
9. Green Buddha, Bratislava 480
10. Camelot, Košice 480
Prémiové reštaurácie
1. Fou Zoo – Pan asian restaurant, Bratislava 605
2. Albrecht restaurant, Bratislava 595
3. Afrodita, Čereňany 580
4. UFO watch.taste.groove, Bratislava 575
5. Sasazu, Bratislava 570
6. FACH restaurant, Bratislava 550
7. TOP restaurant, Žilina 545
8. Reštaurácia a kaviareň Slávia, Košice 535
9. Reštaurácia Zlatý kľúčik, Nitra 515
10. Au Café, Bratislava 495
Zdroj informácií a fotografií: Gurmán na Slovensku, Gurmán Club, s.r.o
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: