Grilovanie a barbecue nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel a prečo ich tak milujeme?

340
grilovanie a barbecue (3)
foto: Canva

Na prvé počutie sa nám grilovanie a barbecue zdá ako to isté. Tieto pojmy si často zamieňame, v skutočnosti je však medzi nimi niekoľko zásadných rozdielov. Myslíte si, že vy ich používate správne?

Grilovanie a barbecue majú veľa spoločného – obe sú techniky pečenia jedla nad otvoreným ohňom. Závisí od toho, aké máte vybavenie, ale grilovať aj pripravovať jedlo na spôsob barbecue môžete na dreve, drevenom uhlí alebo plynovom ohni.

Oba spôsoby sú tiež populárne vonku a počas teplých letných mesiacov – majú teda naozaj veľa spoločného a nie je ťažké si tieto pojmy zameniť.

Grilovanie a barbecue – základné rozdiely

Dva najvýznamnejšie rozdiely medzi grilovaním a barbecue sú teplota a dĺžka prípravy jedla. Zatiaľ čo pri grilovaní sú mäso či zelenina pripravené rýchlo, sú chrumkavé a vo vnútri šťavnaté, pri barbecue využívame iný postup.

Teplota na grile je značne vyššia – niekedy až trojnásobne. Preto sa na grilovanie hodia skôr tenké plátky mäsa, gril mixy s klobáskami a tenkou slaninou, ryby, morské plody či zelenina. Všetky tieto ingrediencie vieme mať hotové do 30 minút.

grilovanie vs barbecue
foto: Canva

Barbecue spôsobom prípravy robíme najmä veľké kusy mäsa s kosťou, T-Bone steaky či celé kura, moračacie stehno a podobne. Teplota pri barbecue nepresiahne 100 °C a mäso sa pripravuje minimálne hodinu, ideálne ešte dlhšie. Skvelým tipom je tiež to, že pri barbecue odporúčame použiť viac marinády, aby nasiakla hlbšie do štruktúry pripravovaného mäsa.

grilovanie vs barbecue
foto: Canva

Milujete steaky, no stále tápete v ich názvosloví? Prečítajte si, ako si taký steak v reštaurácií správne objednať a nezahanbiť sa pred obsluhou »

Údenie, dym a Maillardova reakcia k sebe odjakživa patria

Údenie je štýlom podobné skôr barbecue ako grilovaniu. Na rozdiel od neho si však vyžaduje ešte nižšie teploty (zhruba od 20 do 60 °C). Ide o najpomalší spôsob tepelnej úpravy surovín (väčšinou mäsa), ktorého výsledkom je konzervácia a dlhšia doba spotreby. Zároveň však treba podotknúť, že údeniny patria ku karcinogénom a ich nadmerná konzumácia spôsobuje ľuďom važne zdravotné problémy.

Jedlo pripravené na ohni je známe aj takzvanou Maillardovou reakciou, ku ktorej dochádza, keď teplo na suchom povrchu rozkladá cukry a aminokyseliny. Príkladmi sú dochrumkava opečené steaky alebo obľúbené špekáčiky. Chuťové zložky takto upečeného jedla zahŕňajú sladkosť a horkosť.

Zmes molekúl vytvorená pri tejto reakcii v podstate zabezpečí, že akokoľvek jedlo chutilo predtým – pikantne, mäsovo, cesnakovo – bude chutiť ešte výraznejšie.

grilovanie a barbecue (2)
foto: Canva

Podobný chuťový proces sa odohráva aj so zeleninou. Grilovanie umožňuje, aby sa voda vyparila alebo odkvapkala bez toho, aby ju zachytila ​​panvica. To zabráni tomu, aby sa zelenina rozmočila a podporili sa v nej karamelizačné reakcie. Chuť zeleniny bez prebytočnej vody je teda výrazne koncentrovanejšia.

Nezabudnite na piatu chuť umami

Hlboké, mäsové, dymové a výrazné tóny v jedle, ktoré nám spôsobujú príjemné pocity v mozgu. To je umami, ktorého prvky môžeme nájsť napríklad v chuti pečeného hovädzieho mäsa, parmezánu, hríbov, ančovičiek, miso pasty, ale aj v spracovaných paradajkách, sójovej či rybej omáčke. A hádate správne, aj pri jedle pripravenom na spôsoby grilovanie a barbecue.

Ďalším z faktorov, prečo nám tak veľmi imponuje jedlo pripravené na ohni, je faktor bezpečnosti. V mozgoch máme po našich predkoch zakódované aj to, že skupina, ktorá sa držala pekne pokope pri otvorenom ohni bola v bezpečí. Pred zamrznutím, no najmä pred predátormi, ktorí sa ohňa báli a dodnes aj často boja.

grilovanie a barbecue (1)
foto: Canva

Výskumníci z University of Alabama robili výskum o benefitoch otvoreného ohňa. Zahŕňal 226 dospelých ľudí. Výsledky ukázali, že sedenie pri ňom znižuje krvný tlak približne o 5 %, rovnako sa im znížili aj pocity úzkosti a podarilo sa znížiť tep. Celé telo sa teda “vyplo” – sústredilo sa len na teplý obraz ohňa a zvuk praskajúceho dreva.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama