Grilovacie omáčky môžu hýriť farbami. Schválne, poznáte ich všetky? (+recepty)

1038
grilovacie omáčky (1)
foto: AI (ChatGPT-4o)
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Obdobie grilovania je v plnom prúde a máločo poteší hostí tak ako čerstvo ugrilované mäso alebo zelenina. K nim už neodmysliteľne patria aj grilovacie omáčky, ktoré môžu dokonale spestriť váš outdoorový bufet. Rozdelili sme ich do niekoľkých kategórií a je len na vás, ktoré z nich sa stanú vašu letnou klasikou.

Pridajte si toto leto do nákupného zoznamu aj niečo iné ako kečup alebo horčicu. Grilovacie omáčky môžu byť spestrením aj vtedy, ak sa rozhodnete podávať „len“ grilované kuracie prsia alebo bravčovú panenku. Jedlám dodajú tú správnu šťavu, dokonca aj farebne ozvláštnia tanier vašich hostí. Pre ktorú z nich sa rozhodnete dnes?

Exotické grilovacie omáčky pre fajnšmekrov

  • chimichurri omáčka – táto aromatická omáčka na grilovanie pochádza z ďalekej Argentíny, no svojich priaznivcov si rýchlo našla aj v našich končinách. Pridávame do nej čerstvý petržlen, cesnak, červený vínny ocot, olivový olej, čili papričky, soľ, čierne korenie. Je veľmi silná a aromatická, preto jej určite nepripravujte veľa.

  • satay omáčka – je mimoriadne lahodná a udrie na citlivú strunu všetkým milovníkom ázijskej kuchyne, rýb a morských plodov. Stačí, ak máte doma arašidové maslo, kokosové mlieko, čili pastu, sójovú omáčku, hnedý cukor, limetkovú šťava, cesnak a zázvor. Všetky ingrediencie zmiešajte a varte na strednom ohni, kým omáčka nezíska hustú konzistenciu.
grilovacie omáčky (2)
foto: Canva
  • pikantná gochujang omáčka – konzistenciou hladká omáčka gochujang pripomína na prvý pohľad klasickú chilli pastu. Je v nej však oveľa viac – presnejšie sójová omáčka, sezamový olej, ryžový ocot, med, cesnak. Jej prípravu zvládne naozaj každý, skúste to aj vy!

Klasika, ktorou nič nepokazíte

  • domáca BBQ omáčka – domácu BBQ omáčku môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až dva týždne. Výhodou toho, že si ju pripravíte sami je, že viete ľubovoľne narábať s ingredienciami a vždy bude chutiť výborne. Základ je pridať vždy kečup, jablkový ocot, hnedý cukor, Worcesterskú omáčku, horčicu, cesnak a koreniny podľa vašej preferencie.

Letná grilovačka nemusí byť nuda. Urobte tieto zmeny a hostia budú nadšení (7 tipov) »

  • majonéza / tatárska omáčka – kúpená alebo tiež vyrobená doma, majonéza a obľúbená „tatarka“ nikdy nesklamú. Garantujeme vám, že medzi hosťami sa vždy nájdu 1-2, ktorí sa tejto prílohe ku grilovačke potešia.
reklama

  • kečup/horčica – klasika, ktorá rovnako nesmie chýbať na žiadnej grilovačke. Podobne ako zástancovia majonézy existujú aj hostia, ktorí nedajú dopustiť na tieto dve prílohy, ideálne spolu s chrumkavým chlebom. Grilovačka by bez nich jednoducho nebola grilovačkou.
grilovacie omáčky (3)
foto: Canva

Retro grilovacie omáčky vyčaria úsmev na tvári

  • omáčka tisíc ostrovov – svoje meno získala podľa súostrovia Tisíc ostrovov na hranici USA a Kanady, kde údajne vznikla. Je charakteristická svojou krémovou konzistenciou a sladko-kyslou chuťou, ktorá pochádza z kombinácie majonézy, kečupu a octu. Okrem toho obsahuje jemne nasekanú cibuľu, kyslé uhorky a koreniny. Populárna bola najmä v 50. a 60. rokoch minulého storočia v USA.

  • koktejlová omáčka s krevetkami – koktejlová omáčka sa rovnako stala populárnou v Spojených štátoch v prvej polovici 20. storočia. Dodnes zostáva v kombinácii s krevetkami obľúbeným predjedlom s jemným retro nádychom, no nič nepokazíte ani vtedy, ak ju položíte medzi omáčky na grilovanie.

  • kremžská horčica – je hrubšia ako bežná hladká horčica (vďaka použitiu celých alebo hrubo mletých horčičných semien), má tmavšiu farbu a ostrejšiu chuť. Pre mnohých ľudí, najmä v strednej Európe, je kremžská horčica spojená s detstvom a spomienkami na jedlá pripravené rodičmi alebo starými rodičmi.
grilovacie omáčky (5)
foto: Canva

Čo sa hodí k steakom?

  • omáčka z čierneho korenia – krémová omáčka s jemnou pikantnosťou sa pripravuje z čerstvo drveného čierneho korenia, masla, cibule alebo šalotky, brandy alebo koňaku, hovädzieho vývaru a smotany. Podáva sa horúca priamo na steak alebo vedľa neho, čím dokonale dopĺňa šťavnatosť a chuť hovädzieho mäsa.

  • omáčka z plesňových syrov – pripravíte ju z kvalitného plesňového syra (napríklad gorgonzola alebo roquefort) spolu so smotanou, maslom a cibuľou alebo šalotkou. Na začiatku sa jemne osmaží cibuľa na masle, potom sa pridá smotana a kúsok po kúsku sa roztopí plesňový syr, až kým omáčka nezíska hladkú a krémovú konzistenciu. Podáva sa horúca, naliata priamo na steak alebo vedľa neho.

  • hubová omáčka – pripraviť si ju môžete z rôznych druhov húb (šampiňóny, hlivy alebo portobello). Orestujete ich na masle spolu s jemne nakrájanou cibuľou alebo šalotkou. Po zmäknutí húb sa pridáva biele víno a potom hovädzí vývar a smotana, aby omáčka získala krémovú konzistenciu. Dochucuje sa soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami.
grilovacie omáčky (4)
foto: Canva
  • Béarnaise omáčka – táto klasická francúzska omáčka sa pripravuje z masla, vaječných žĺtkov, estragónu, šalotky a bieleho vínneho octu. Šalotky a estragón sa povaria v octe, ktorý sa potom scedí, a zredukovaná tekutina sa pomaly vmieša do vaječných žĺtkov za stáleho miešania, aby sa vytvorila hladká emulzia. Následne sa pridáva rozpustené maslo, kým omáčka nezíska krémovú a hodvábnu konzistenciu.

Tip na záver: Pridajte netradičné dipy

  • guacamole – možno ho poznáte skôr ako nátierku. Nič však nepokazíte ani vtedy, ak ho položíte medzi dipy alebo grilovacie omáčky. Najlepšie guacamole je zo zrelého avokáda a cherry rajčín. Potom stačí pridať už len nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ, korenie a limetkovú šťavu a výborný dip je hotový.

  • ponzu – ponzu dip je ľahký a osviežujúci, vyrobený z citrusovej šťavy, sójovej omáčky, mirinu (sladké ryžové víno), ryžového octu a často aj katsuobushi (sušené rybie vločky) alebo kombu (morská riasa) pre zvýraznenie umami chutí. Pravdepodobne všetky tieto ingrediencie doma nemáte, preto si neváhajte v obchode kúpiť ponzu hotové. Najmä vtedy, ak budete servírovať ryby, tofu alebo morské plody, ku ktorým sa výborne hodí.

  • baba ganoush – ide o tradičný blízkovýchodný dip. Dokážete si ho ľahko pripraviť z pečeného baklažánu, tahini (sezamovej pasty), cesnaku, citrónovej šťavy a olivového oleja. Baba ganoush je často konzumujeme ako predjedlo spolu s pita chlebom alebo čerstvou zeleninou, no aj grilovanému mäsu, cukete či baklažánu dodá mierne exotický nádych.
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: