Čiapky sú rozdané! O tom, kto na Slovensku získal legendárne čiapky – symbol uznávaného francúzskeho gastronomického sprievodcu Gault&Millau – je rozhodnuté. V pondelok 2. júna 2025 slávnostne pokrstili slovenské vydanie Gault&Millau – v knižnej aj online podobe. Predstavili sa tie najlepšie domáce reštaurácie a šéfkuchári.
Najvyšší počet bodov v premiérovom ročníku získala reštaurácia ECK, ktorá získala štyri čiapky a 18 bodov. Šéfkuchárom roka sa stal Daniel Tilinger, v kategórii Šéfkuchár zajtrajška zvíťazil Lukáš Heuser. Titul Mladý talent roka si odniesol Patrik Pokrývka. Ocenenie POP roka získal podnik Mäso od Romana.

Kam na vynikajúce jedlo so skvelou obsluhou a príjemným prostredím? To poradí slovenská verzia renomovaného medzinárodného sprievodcu gastronómiou Gault&Millau.
Do miestneho kulinárskeho sveta vstúpila slávnostne 2. júna 2025, keď boli v bratislavskej Starej tržnici ocenení najlepší šéfkuchári a reštaurácie. Inšpektori Gault&Millau v uplynulom roku anonymne hodnotili stovky kulinárskych podnikov po celej krajine.
V novom sprievodcovi, ktorý je dostupný v knižnej aj online verzii na gault-millau.sk, je uvedených celkom 194 podnikov, pričom 146 najlepších reštaurácií Slovenska (z toho 124 dosiahlo na ohodnotení aspoň jednu čiapku) dopĺňa 48 populárnych gastroprevádzok v kategórii POP. Druhé menované síce inšpektori nehodnotia, no sprievodca ich uvádza ako zaujímavé podniky.
„Cítim obrovskú hrdosť a nadšenie z toho ako sa slovenská gastronómia za posledné roky posunula, čoho potvrdením je aj príchod autority akou je Gault&Millau na Slovensko. Množstvo reštaurácií a ich hodnotenie v tomto prvom bedekri podľa medzinárodných kritérií je toho jasným dôkazom,“ hovorí šéfinšpektor slovenského sprievodcu Michal Ondriš.

Hodnoteným prevádzkam bolo možné udeliť až 20 bodov a 5 čiapok, čo predstavuje najvyššie možné ocenenie. Už však aj hranica 10 bodov, ktorá reštaurácii zabezpečí miesto v sprievodcovi, znamená záruku autenticity a ponuky jednoduchých, no chutných jedál, ktoré Gault&Millau odporúča ochutnať. Na základe pridelených bodov sa udeľujú čiapky podľa nasledujúceho kľúča:
POČET ČIAPOK | POČET BODOV | SLOVNÉ HODNOTENIE | POČET OCENENÝCH SLOVENSKÝCH PODNIKOV |
5 | 19-20 bodov | výnimočná kuchyňa | 0 |
4 | 17-18,5 bodov | veľmi vysoká úroveň kuchyne | 1 |
3 | 15-16,5 bodov | vysoká úroveň kuchyne | 9 |
2 | 13-14,5 bodov | autorská kuchyňa | 43 |
1 | 11-12,5 bodov | zaujímavá kuchyňa | 71 |
bez čiapky | 10-10,5 bodov | dobrá kuchyňa | 22 |
POP | populárny trendy podnik – bistro, street food, wine bar, tapas bar | 48 |
Jedinou reštauráciou, ktorá získala štyri čiapky Gault&Millau je reštaurácia ECK.
Tri čiapky získalo deväť reštaurácii: Gašperov Mlyn (Východ), ARTE Restaurant (Bratislava), Edomae Sushi Matsuki (Bratislava), Irin (Bratislava), Semillon (Západ), RIVERBANK Restaurant (Bratislava), ORIGIN (Stredné Slovensko), BISTRIC Restaurant (Bratislava) a SEVEN Restaurant Café (Východ).

Celkový počet podnikov v bedekri Gault&Millau pre daný región:
Bratislavská oblasť:
59 reštaurácií + 23 POP-ov, spolu 82 prevádzok
Západoslovenská oblasť:
21 reštaurácií + 7 POP-ov, spolu 28 prevádzok
Stredoslovenská oblasť:
40 reštaurácií + 8 POP-ov, spolu 48 prevádzok
Východoslovenská oblasť:
26 reštaurácií + 10 POP-ov, spolu 36 prevádzok
Počet zaradených podnikov podľa jednotlivých oblastí SR

Trofeje – Ocenenia Gault&Millau 2025
Gault&Millau však neudeľuje ocenenia iba reštauráciám, ale aj tým, ktorí v nich pripravujú delikatesy. Sú to nasledujúce tri kategórie:
Šéfkuchár roka – Titul „Šéfkuchár roka“ sa udeľuje šéfkuchárovi, ktorý vynikol originalitou a osobitosťou svojej kuchyne. Víťaz sa vyberá spomedzi kuchárov, ktorých práca bola sledovaná a označená ako tá s najlepším potenciálom v krajine. Ocenenie sa udelí iba vtedy, keď je výsledok hodnotenia jednomyseľný v otázke vynikajúcej kvality pri zohľadnení všetkých kritérií. Tento významný titul získal Daniel Tilinger z reštaurácie ECK.
Skúsenosti naberal aj v Maze Gordona Ramsayho v Londýne a v oceňovanej reštauracii Ikarus Hangar. Tilinger je nielen šéfkuchár, ale aj projektant a staviteľa celej myšlienky ECK tak, ako vyzrá dnes. Inšpektori podotkli, že do Bratislavy priniesol niečo, čo tu nikdy nebolo – čistokrvný fine dining s dôrazom na najmenší detail. Jeho kuchyňa je založená na netradičnom, pútavom a nádhernom prevedení tradičných slovenských surovín.

Šéfkuchár zajtrajška
Získavajú ho šéfkuchári, ktorí sú podľa kritérií a opakovaného hodnotenia inšpektorov Gault&Millau na vzostupe alebo sa medzi sezónami zlepšia a získajú čiapku navyše. Šefkuchárom zajtrajška sa stal Lukáš Heuser, ktorý inšpektorov zaujal tvrdou prácou, ale aj odvahou. Do mikroregiónu Lučenec, bez gastronomickej tradície, priniesol špičkový fine dining – vo výnimočných historických priestoroch reštaurácie ORIGIN.
Za Lukášovým umením cestujú ľudia z celého Slovenska aj zo zahraničia. Gault&Millau pri hodnotení zaujal aj Heuserov obrovský dôraz na pôvod a kvalitu surovín, ich precízne spracovanie a prezentácia, ako aj výrazné dochutenie jedál – teda atribúty, ktoré najlepšie charakterizujú jeho kuchyňu.
Mladý talent roka
Ocenenie „Mladý talent roka“, ktoré sa udeľuje šéfkuchárovi s hodnotením 11 bodov a viac a je určené šéfkuchárom mladším ako 35 rokov, získal Patrik Pokrývka. Svoje nezameniteľné skúsenosti naberal aj v jednej z najlepších reštaurácií v Nórsku – Maaemo. Dnes jeho jedlá nesú nezameniteľný rukopis a Reštaurácia Sissi vďaka nemu patrí medzi najlepšie v danom regióne.
Gault&Millau ocenil šéfkuchárov prístup k moderným technikám, v ktorých spája škandinávsku čistotu s rozmanitosťou našich surovín v jednotlivých ročných obdobiach. Vnímajú ho ako jedného z najlepších šéfkuchárov v našej krajine.
POP roka
Okrem týchto troch špeciálnych ocenení existuje ešte štvrté s názvom POP roka. Udeľuje sa konkrétnemu podniku, pri ktorom inšpektori oceňujú kreativitu konceptu, kvalitu jedál a nápojov či celkový prínos pre región. Toto ocenenie získal podnik Mäso od Romana, ktorý vedie Roman Kóna.
Stál pri vzniku úspešných gastroprevádzok na Slovensku a dnes je tvárou vlastného podniku zameraného na kvalitné mäso. Inšpektorov zaujal osobitý charakter miesta aj priateľský a pohostinný prístup majiteľa. V ponuke jedál vyzdvihli najmä kvalitné steaky, bôčik, francúzske zemiaky a bryndzové halušky s brisketom.

„Ocenené reštaurácie a šéfkuchári sú dôkazom toho, že slovenská gastronómia má obrovský potenciál a mnoho výnimočných talentov. Sme hrdí, že METRO ako generálny partner projektu Gault&Millau na Slovensku môže stáť pri ich úspechoch a byť súčasťou platformy, ktorá vyzdvihuje kvalitu, poctivé remeslo a inovatívne prístupy v našom gastrosektore. Pre METRO je spolupráca s gastronomickými profesionálmi dlhodobou prioritou a veríme, že toto ocenenie bude pre mnohých ďalších motiváciou neustále rásť. Všetkým oceneným reštauráciám a ich tímom srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov na ich kulinárskej ceste,“ povedal Romain Vincent, generálny riaditeľ METRO Slovakia.
Slovensko je vďaka Gault&Millau na prestížnej gastronomickej mape
Slovensko sa stalo 17. krajinou na prestížnej gastro mape Gault&Millau a pridáva sa tak aj k štátom, ako sú Francúzsko, Rakúsko, Japonsko, Švajčiarsko, Spojené arabské emiráty či Česko, kde tento renomovaný gastronomický bedeker vyšiel 28. januára 2025.

___________________
História a posolstvo Gault&Millau
Sprievodca Gault&Millau nie je len symbolom výnimočnej gastronómie, ale aj odkazom dvoch francúzskych novinárov a milovníkov jedla – Henriho Gaulta a Christiana Millaua. Keďže im nevyhovoval vtedajší systém hodnotenia reštaurácií, v roku 1965 vytvorili vlastného gastronomického sprievodcu s inovatívnym prístupom k hodnoteniu. Vychádzali z „desatora kulinárskych prikázaní“ známeho ako Nouvelle Cuisine, ktoré zdôrazňovalo čerstvé suroviny, ľahšie jedlá a kreativitu – v kontraste s tradičnou francúzskou kuchyňou, známou aj ťažkými omáčkami.
Gault&Millau – rešpektovaný žltý sprievodca formuje globálny gastronomický diskurz. Vďaka flexibilnému 20-bodovému hodnoteniu je sprievodca pružnejší než iné systémy a stal sa celosvetovou autoritou. Dáva priestor širokému spektru podnikov, ktoré by v iných sprievodcoch často zostali nepovšimnuté, a okrem uznávaných šéfkuchárov podporuje nové talenty. Gault&Millau pomohol objaviť aj gastronomické osobnosti ako Guya Savoya, Joëla Robuchona a Alaina Ducassa.













Zdroj foto: Gault&Millau, Foto: Marek Musil.
zdieľať tento článok na: