Gault&Millau Maďarsko – Spoznajte najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov podľa francúzskeho bedekra

592
gault-millau-madarsko
foto: Gault Millau
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.

Šéfkuchárkou roka sa stala Szabina Szulló (Stand Restaurant a Stand25 Bistro). Titul Mladý talent roka získal Richárd Csillag (Lokal at the Lake a Lokalista) a Šéfkuchárom zajtrajška sa stal Kornél Kaszás z Babel Budapest. Someliérom roka je Dávid Kincses (Arany Kaviár Restaurant) a cenu POP roka získalo Panificio il Basilico Szabolcsa Szabadfiho.

Po takmer 10 rokoch sa do Maďarska vracia bedeker Gault&Millau – jeden z najvýznamnejších a najrešpektovanejších gastro sprievodcov na svete. Inšpektori v utajení navštívili stovky reštaurácií po celom Maďarsku. Na základe ich hodnotení predstavila tohtoročná edícia 22. septembra na slávnostnom galavečere tých najlepších z najlepších – reštaurácie aj jednotlivých šéfkuchárov a šéfkuchárky.

Ciele bedekra Gault&Millau Maďarsko

Cieľom bedekra je predovšetkým podporiť lokálnu gastronómiu, vyzdvihnúť regióny, prepojiť reštauračnú scénu a priviesť čo najviac ľudí do reštaurácií.

foto: Gault Millau

Na rozdiel od mnohých iných sprievodcov je hodnotiaci systém Gault&Millau nesmierne komplexný. „Gastronómia je rozmanité odvetvie, kde je v hre množstvo faktorov. Kulinársky zážitok sa skladá z nespočetného množstva elementov – od atmosféry cez vybavenie reštaurácie a servis až po kvalitu ingrediencií a harmóniu chutí. To sa nedá vystihnúť v jednoduchom trojstupňovom hodnotení,“ opisuje Petr Foukal, regionálny riaditeľ Gault&Millau.

Gault&Millau hodnotí reštaurácie na škále od 1 do 20 bodov. Len reštaurácie so skóre vyšším ako 10 bodov sa dostanú do bedekra. Tí najlepší získavajú ocenenie v podobe kuchárskych čiapok (toques), ktoré sa používajú medzinárodne. Maximálny počet 5 čiapok reprezentuje absolútnu kulinársku dokonalosť.

Víťazi ocenení na gala večeri Gault&Millau Maďarsko

Titul Šéfkuchár roka získava osobnosť, ktorá predviedla v rámci maďarskej gastronómie najvýnimočnejší výkon. Cenu dostala Szabina Szulló, ktorá prispela k fantastickému umiestneniu Maďarska na medzinárodnej súťaži Bocuse d’Or. Získala 18 bodov, čo znamená 4 čiapky. Inšpektori jej Stand Restaurant vyzdvihli za dokonalú precíznosť a svetovú kvalitu. Okrem toho jej Stand25 Bistro získalo 14,5 bodu a 2 čiapky.

Szabina Szulló – foto: Gault Millau

Cena Mladý talent roka Gault&Millau sa udeľuje šéfkuchárom na začiatku kariéry, ktorí vykazujú silný potenciál. Tentoraz si ju domov odniesol Richárd Csillag, ktorý spolu so svojou partnerkou Jankou Gelencsér vedie jeden z najprepracovanejších maďarských „z farmy na stôl“ konceptov – Lokal at the Lake pri jazere Balaton, a tiež Lokalista v Zale. Lokal at the Lake získal 13 bodov a 2 čiapky, kým Lokalista sa umiestnil v rámci výberu POP.

Kategória Šéfkuchár zajtrajška patrí najsľubnejším inovatívnym šéfkuchárom. Ovládol ju Kornél Kaszás, vychádzajúca hviezda Babel Budapest. Do najlepších maďarských reštaurácií priniesol novátorstvo a odvážne nápady. Babel Budapest získal 17 z 20 bodov, čo znamená 4 čiapky.

foto: Gault Millau

Someliérom roka sa stal Dávid Kincses, ktorý sa stará o vínne párovanie v reštaurácii Arany Kaviár. Tá získala 15,5 bodu a 3 čiapky. Ako čerstvý tridsiatnik je Kincses na dobrej ceste stať sa jedným z najvýznamnejších someliérov v histórii Maďarska.

Kategória POP roka patrí netradičným konceptom, ako sú bistrá či streetfoody. Cenu si odnieslo Panificio il Basilico, ktoré ocenili inšpektori aj redaktori Gault&Millau. Zakladateľ Szabolcs Szabadfi – ktorý sám seba volá „chalan zo sídliska v Kőszegu“ – sa stal úspešným gastro podnikateľom, fanúšikom kvásku, pizzaiolom, súťažiacim v medzinárodných pizza súťažiach a tiež jednou z najvýznamnejších osobností v popularizácii gurmánskej pizze v Maďarsku.

foto: Gault Millau

Bedeker Gault & Millau Maďarsko 2026

Bedeker sa dostane do kníhkupectiev koncom septembra a bude obsahovať takmer 400 reštaurácií, vrátane 150 mimo Budapešti. Okrem klasicky hodnotených reštaurácií sa fanúšikovia gastra môžu tešiť aj na spomínanú dostupnú kategóriu POP. Bedeker predstavuje aj viac ako 100 maďarských výrobcov prémiových potravín a pestovateľov.

Online verziu už nájdete na webovej stránke Gault&Millau – v maďarčine aj angličtine.

foto: Gault Millau

Gastronomického sprievodcu Gault&Millau založili v roku 1965 francúzski novinári Henri Gault a Christian Millau. Stáli pri zrode hnutia nouvelle cuisine, ktoré presadzovalo využívanie čerstvých surovín a kreatívnu prezentáciu jedál. Dnes je prítomný vo viac než 18 krajinách, kde anonymní inšpektori hodnotia reštaurácie podľa komplexného súboru kritérií. Sprievodca sa v Maďarsku naposledy objavil pred takmer desiatimi rokmi a jeho návrat tak predstavuje významný míľnik v dejinách maďarskej gastronómie. Jeho poslaním je byť spoľahlivým partnerom a referenčným bodom pre profesionálov aj nadšencov gastronómie.

O šéfinšpektorovi pre Gault&Millau Maďarsko Csabovi Harmathovi

Uznávaný gastronomický expert je od septembra 2024 odborným riaditeľom Gault&Millau Hungary. Po mnohých rokoch strávených v Maroku a vo Francúzsku sa po návrate domov stal významnou osobnosťou maďarskej kulinárskej scény. Svoju prvú recenziu reštaurácie publikoval v roku 1992. Odvtedy pravidelne pôsobí ako porotca na medzinárodných vinárskych súťažiach a aktívne sa zapája do rozvoja maďarskej gastronómie. Vďaka svojim rozsiahlym znalostiam o víne, desaťročiam skúseností v oblasti pohostinstva a oddanej profesionálnej práci posilňuje prítomnosť tohto medzinárodného sprievodcu v Maďarsku.

Zdieľať

reklama: