Čaká nás jubilejný 10. ročník unikátneho podujatia Gastronomy Slovakia (program)

986
Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Koncom apríla sa opäť môžete tešiť na jedno z najkrajších gastronomických podujatí na Slovensku. Už o týždeň, 29. apríla 2025, sa v bratislavskej Refinery Gallery stretnú top šéfkuchári a tento raz aj cukrári, aby vás inšpirovali svojím špičkovým prístupom. Čo všetko prinesie Gastronomy Slovakia 2025?

Gastronomická jar je vďaka podujatiu Gastronomy Slovakia 2025 opäť doslova rozkvitnutá. Do industriálnych priestorov Refinery Gallery na bratislavskom Vlčom hrdle zavítajú po desiaty raz mená slovenskej aj svetovej gastronómie. Verte nám, ich umenie sa rozhodne oplatí vidieť naživo.

Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Aké budú témy Gastronomy Slovakia 2025?

Podujatie pod záštitou organizácie Pre gurmánov s. r. o. každý rok posúva latku vyššie. Snažia sa zaujať nielen do detailov vyladeným programom na hlavnom pódiu, šéfkuchármi s michelinskými hviezdami či doplnkovým programom, ale aj celkovou ideou tiahnucou sa týmto dňom.

Tento rok už vopred avizovali, že podujatím budú rezonovať témy ako slow food, vegánstvo a pôvod potravín, ktoré sa stávajú pri stravovaní dôležitými pre čoraz väčšie množstvo ľudí. Dozviete sa nové trendy v gastronómii a cukrárčine, ochutnáte delikatesy vystavovateľov a dostanete možnosť degustovať lahodné vína. 

reklama

Gastronomy Slovakia 2025 jednoducho sľubuje nezabudnuteľný deň plný chutí, inšpirácie a stretnutí s najväčšími menami súčasnej kulinárskej scény.

Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Na koho sa môžete tešiť? ↓

Na hlavnom pódiu sa predstavia kuchárske hviezdy s michelinským ocenením ako Andrea Aprea a Konstantin Filippou (obaja držitelia 2 michelinských hviezd), ktorých prítomnosť je zárukou najvyššej kvality a kreativity. V programe nebude chýbať ani cukrárska majsterka sveta Eveline Wild.

Slovenskú scénu budú reprezentovať Daniel Tilinger z ECK Restaurant – čerstvý držiteľ troch Zlatých vidličiek a titul Reštaurácia roka 2024, prezident Bocuse d’Or Slovensko Peter Duranský a víťaz tejto prestížnej súťaže Marek Minarič. Chýbať nebudú ani mená ako Zdenko Kramarčík (Olivia’s v Žiline), Karol Szuri (Bistro OTTO!) či somelierka Patrícia Bačová.

Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Program nabitý inováciami, diskusiami a chuťovými zážitkami

Gastronomy Slovakia 2025 ponúkne účastníkom komplexný program, ktorý prepája kulinárske umenie, odborné know-how a aktuálne výzvy v sektore HoReCa. Očakáva sa nielen kvalitný obsah, ale aj množstvo chutných inšpirácií.

4 workshopy a 4 masterclassy s top odborníkmi

Počas dňa sa uskutoční séria odborných workshopov a masterclassov zameraných na najnovšie trendy v gastronómii, víne, cukrárstve a v plant-based kuchyni. Účastníci sa môžu tešiť na praktické ukážky, interaktívne formáty a priestor na otázky či diskusiu s lektormi.

→ Raňajky s farmármi a šéfkuchármi
Úvod dňa bude patriť pomalej, ale veľmi výživnej diskusii pri raňajkách, ktoré pripravili slovenskí farmári a šéfkuchári z kvalitných lokálnych surovín. Na podujatí sa predstavia:

  • Martin Hiadlovský z Mliečnej farmy Braunvieh,
  • ovocinár Martin Hrehor,
  • a Petra Molnárová, prezidentka združenia Slow Food Pressburg.

Títo odborníci ukážu, prečo má zmysel siahnuť po sezónnych a lokálnych potravinách a ako môže spolupráca s farmármi posilniť kvalitu i udržateľnosť gastronómie.

Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

→ Diskusia hotelierov: Ako si vychovať vlastného zamestnanca?
Panelová diskusia s majiteľmi a manažérmi hotelov sa bude venovať horúcej téme nedostatku kvalifikovaných ľudí v odvetví. Skúsení lídri sa podelia o svoje overené prístupy k internému rastu zamestnancov, práci s mladými ľuďmi a dlhodobej motivácii tímov.

→ Motivačný panel: Cesta víťaza na Bocuse d’Or do Lyonu
Exkluzívny rozhovor so zástupcami Slovenska na svetovo najprestížnejšej kuchárskej súťaži – Bocuse d’Or. Víťaz Marek Minarič, prezident slovenskej sekcie Peter Duranský a ďalší hostia porozprávajú o náročnej príprave, víťaznom nastavení mysle i o tom, čo im účasť v Lyone priniesla osobne aj profesijne.

→ Degustácie vín a delikates
Počas celého dňa bude pre návštevníkov pripravená degustácia gastronomických špecialít od vystavovateľov z celého Slovenska. Ochutnať bude možné remeselné výrobky, inovatívne produkty, regionálne suroviny aj vína od renomovaných slovenských vinárstiev.

Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Novinky na Gastronomy Slovakia 2025

Rok 2025 prináša do programu nové prvky, ktoré ešte viac zvýrazňujú rastúci význam cukrárstva, edukácie a lokálnej produkcie v modernej gastronómii.

→ Gastronomy Slovakia Pastry Cup
Úplne nová súťaž pre všetkých milovníkov sladkého umenia, a to od domácich hobby cukrárov až po profesionálov. Súťažiaci budú tvoriť moderný mono dezert, ktorý zhodnotí porota pod vedením Eveline Wild a slovenského cukrára Michala Baňára.

Víťaz získa 3-dňový cukrársky kurz v Akadémii Callebaut v Istanbule v hodnote 1 800 €, vrátane letenky a ubytovania. Prihlášky do súťaže posielajte na e-mailovú adresu skalikova@pregurmanov.sk.

→ Exkluzívny kurz s Eveline Wild – „Od idey k finálnemu dezertu“
Deň pred podujatím, 28. apríla 2025 od 14:00 do 19:00 hod., sa uskutoční špeciálny kurz pod vedením svetovej špičky v cukrárstve. Eveline Wild – majsterka sveta, autorka troch kníh a známa televízna osobnosť, účastníkom ukáže proces tvorby dezertu od kreatívneho nápadu až po jeho profesionálnu prezentáciu.

Miesto konania: Čokoládová Akadémia, Ovocná 2, Bratislava-Jarovce
Cena: 280 € s DPH

Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Masterclassy a workshopy plné chuti a know-how

→ Tomáš Lysý: Od udonu po ramen
Najlepší sushi majster na Slovensku odhalí tajomstvá japonských rezancov, ich kultúrne pozadie a praktické využitie v modernej kuchyni. Ideálny workshop pre milovníkov ázijskej gastronómie i profesionálov hľadajúcich nové inšpirácie.

→ Vínne masterclassy
Dva samostatné masterclassy ponúknu pohľad do sveta vína.

  • Patrícia Bačová, somelierka roka 2024, predstaví výberové slovenské vína a ich párovanie s jedlom
  • Ľuboš Bogár z vinárstva ViaJur účastníkom odhalí, čo robí víno výnimočným a ako ho prezentovať s vášňou

→ Kristína Chaparro (LUNTER): Od čokoládovej zmrzliny až po japonské sushi – také vie byť tofu 
Tofu nemusí byť len nudná náhrada mäsa. Na workshope spoznáte jeho rozmanité využitie, vrátane sladkých dezertov či sushi. Súčasťou bude aj slepý test chuti a pre najaktívnejších čaká odmena v podobe balíčka LUNTER produktov.

→ Linda Peresslény Zemánková: Ako pohodlne a jednoducho pracovať s ovocnými pyré
Praktický cukrársky masterclass venovaný práci s ovocnými pyré. Naučíte sa rozlišovať medzi druhmi, objavíte ich možnosti využitia a dostanete rady, ako pripraviť chutné a efektné dezerty rýchlo a bez stresu. Masterclass je ideálny pre profesionálne prevádzky i domácich tvorcov.

Programovú skladbu sympózia osvieži spoločné vystúpenie úspešných bistro kuchárov Zdenka Kramarčíka a Karola Szuriho.

Či už ste šéfkuchár, cukrár, someliér, hotelový manažér alebo len vášnivý milovník gastronómie, toto je udalosť, ktorú si nesmiete nechať ujsť.

  • Kedy? utorok 29. apríla 2025
  • Kde? Refinery Gallery, Bratislava
  • Cena vstupenky: 69 € s DPH
  • Vstupenky a registrácia: www.pregurmanov.sk
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: