Gastronomy Slovakia 2024 našimi očami: To sú pestré farby, inšpiratívni ľudia aj workshopy

710
Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Aj tento rok sme mali to šťastie, že sme sa mohli zúčastniť najprestížnejšieho kulinárskeho podujatia na Slovensku. Avantgardný gastro festival Gastronomy Slovakia 2024 sa konal 23. apríla, opäť v priestoroch bratislavskej Refinery Gallery.

Bolo to zase raz inšpiratívne. Radoslavovi Nackinovi a jeho tímu z Gurmána na Slovensku nemožno v žiadnom prípade odoprieť, že sa im už po 9. raz podarilo dostať pod jednu strechu špičky slovenskej aj európskej gastronómie a vytvoriť doslova pestrofarebný program pre všetkých zúčastnených.

Radoslav Nackin otvára Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Program Gastronomy Slovakia 2024

Program Gastronomy Slovakia 2024 bol aj tento raz naplánovaný na približne 6 hodín. Prednášky, workshopy a masterclassy spolu so sprievodným programom podrobne rozpísaným podľa času si mohli hostia vziať v malej brožúrke hneď pri vchode. Tu mohli uvidieť aj náš stánok, prečítať si, aké služby náš gastro portál klientom ponúka a kto čítal pozorne, zistil, že sme si pre nové reštaurácie pripravili pri tejto príležitosti aj uvádzaciu zľavu. Ešte stále je možné využiť ju (do 30. apríla 2024).

Nič sa však nedá naplánovať presne, vždy sa objavia nepredvídateľné udalosti, preto sa aj tento rok program trošku poposúval. Veľké plus pre organizátorov je, že sa tento sklz snažili všemožne siahnuť a držať sa harmonogramu, čo sa im v konečnom dôsledku aj podarilo.

Menučka na Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Pre tých, čo nikdy neboli v Refinery Gallery musíme podotknúť, že ide o moderné, urbanistickým štýlom pôsobiace reprezentačné priestory, kde sa konajú počas roka viaceré podujatia. Už je pravidlom, že sa Gastronomy Slovakia odohráva práve tu a inak tomu nebolo ani tento rok. Jediné, čo môžeme priestorom vytknúť je, že sa nevykurovali a počas celého podujatia tu bolo nepríjemne chladno.

Našli sme tam z každého rožku trošku

Priestor bol rozdelený na 3 časti – v jednej bolo hlavné pódium, na ktorom vystupovali niektorí najlepší slovenskí šéfkuchári a vynikajúci šéfkuchári z Európy. V druhej časti na poschodí prebiehali workshopy a prednášky s odbornými hosťami a v hlavnej časti (tej najväčšej) na prízemí boli aj koncentrovaní vystavovatelia z gastro segmentu.

Program na Gastronomy Slovakia 2024 sa prelínal. To znamená, že sa nedalo byť naraz všade a stihnúť všetky kuchárske show, masterclassy aj workshopy. V našom tíme sme si rozdelili sily, a tak sa nám podarilo zachytiť veľkú časť programu. Odniesli sme si desiatky nápadov zapísaných v bodoch a poznámkach. No predovšetkým príjemný pocit zo stretnutí s inšpiratívnymi a talentovanými ľuďmi.

Imeso na Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Simultánne počas celého dňa prebiehali zaujímavé degustácie a pútavé prezentácie vystavovateľov v hlavnej sále. Postarali sa o to, aby nikto nezostal hladný, smädný, bez energie či dokonca nahý (mohli ste si tu vyskúšať a vybrať profesionálne kuchárske oblečenie). Boli tu naozaj stánky z každého druhu.

Za všetky spomenieme napríklad pivovar Erb z Banskej Štiavnice, ktorý do ponuky Gastronomy Slovakia 2024 prezieravo zaradil aj vynikajúce nealkoholické pivo. Ďalej výberovú slovenskú kávu EBENICA COFFEE. Baristi Stanka a Marek sa postarali o to, aby ľudia mali neustály prísun kofeínu a úsmev na tvári. Pitný režim v podobe minerálok S.Pellegrino, limonád a lahodných ovocných štiav v rozkošných fľaškách mala na starosti spoločnosť KON-RAD. O plné bruchá sa postarali dodávatelia napríklad dodávatelia Gourmet Food či vegánsky Violife.

Erb a Ebenica Coffee
foto: Jakub Čajko

Hlavné pódium hralo farbami

Program na hlavnom pódiu otváral Lukáš Hesko, ktorý si deň predtým odniesol za svoje kuchárske umenie v bratislavskej reštaurácii Irin. niekoľko ocenení na galavečere Gurmán AWARD 2024. Vystriedal ho michelinský šéfkuchár Christophe Hardiquest s dvoma hviezdami na konte. Potom prednáška odborného hosťa Joschiho Walscha z hotela Rote Wand a následne aj pútavá ukážka varenia v podaní rakúskej kuchárskej hviezdy Juliana Stiegera a nášho oceňovaného šéfkuchára Tomáša Ševčíka.

Hlavná sála išla prasknúť po obednej prestávke. Pódium prevzal Rakúšan Sebastian Frank pôsobiaci v jednej z TOP berlínskych reštaurácií HORVATH. Sebastian má na konte aktuálne 2 michelinské hviezdy, no keď sme pozorovali jeho prístup, lásku a absolútnu oddanosť k jedlu a lokálnym surovinám, sme si istí, že o ňom kuchársky svet ešte bude počuť.

Lukáš Hesko na pódiu
Lukáš Hesko jedlo
Sebastian Frank na pódiu
foto: Jakub Čajko

Sebastian Frank dal hosťom nielen prednášku, ale skôr lekciu o láske k jedlu. Dovolil prítomným nazrieť za dvere fungovania michelinskej reštaurácie a dal nám ochutnať špeciálny zeler, ktorý v ideálnych podmienkach zreje 12 mesiacov.

Po ňom prišiel ako posledný na pódium opäť Slovák, mladý talent Marek Minarič, ktorý aktuálne pôsobí v Dánsku. Víťaz slovenského kola súťaže Bocuse d’Or priviedol slovenský tím na európske finále a spoločnými silami sa im podarilo postúpiť na celosvetové kolo, ktoré sa bude konať budúci rok. Všetci kuchári boli na pódiu vo dvojiciach, pomáhali si a predvádzali dokonalú súhru, aká je možná iba v gastre.

Marek Minarič na Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Čo nám dali prednášky a masterclass

Okrem kuchárskych show sa nám podarilo vypočuť si dve celé prednášky a zúčastniť sa na platenom masterclasse. Práve z týchto častí Gastronomy Slovakia 2024 sme si odniesli veľmi veľa inšpirácie, z ktorej budeme čerpať ešte dlho.

Napríklad z úsmevnej a veľmi príjemnej prednášky Tiká, tiká baristika v podaní majiteľa a zakladateľa slovenskej pražiarne EBENICA COFFEE. Okrem toho, že zabezpečovali kávu na celom podujatí sa Marek Fajčík podujal aj na prednášku. Bola o tom, aký zmysel má barista v gastronomickej prevádzke. Predstavil nám, aké sú jeho úlohy a demonštroval dôvody, prečo sa aj na Slovensku oplatí investovať do výberovej kávy v podniku.

Marek Fajčík na Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Druhou prednáškou, ktorú sa nám podarilo vypočuť si celú, bola prezentácia o intoleranciách od Silvie Horeckej z Terapia jedlom. Obšírne porozprávala o tom, aké sú rozdiely medzi potravinovými alergiami a intoleranciami. Prítomným hosťom poradila, ako správne nastaviť ponuku menu pre skupiny hostí trpiacich rôznymi obmedzeniami.

Perfektný, vtipný a informačne nabitý bol aj masterclass so sushi majstrom Tomášom Lysým. Bývalý šéfkuchár reštaurácie IASAI Food bar demonštroval správnu prípravu rýb na sushi. Súčasťou boli názorné ukážky filetovania, ochutnávky rôznych druhov sójových omáčok, príbehy o rituálnom usmrcovaní rýb na sushi a oveľa viac. Definitívne to stálo za to.

Tomáš Lysý na Gastronomy Slovakia 2024
foto: Jakub Čajko

Gastronomy Slovakia 2024 v obrazoch

Okrem nich prebiehali prednášky o tom, ako zaujať hostí iným, moderným gastronomickým konceptom. Mohli ste sa tiež naučiť, ako zostaviť vyváženú vínnu kartu s využívaním najnovších trendov vo vinárskom segmente. Alebo dozvedieť sa všeličo o pravom šampanskom.

Pozrite si, ako to na Gastronomy Slovakia 2024 vyzeralo. Fotografie aj tento rok predstavujú podujatie očami talentovaného fotografa Jakuba Čajka. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa, čo vymyslíte na budúci rok!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama