Jedno z najdôležitejších sympózií v slovenskej gastronomickej oblasti sa tento rok opätovne konalo v bratislavskej Refinery Gallery. Prečítajte si s nami reportáž z piateho ročníka Gastronomy Slovakia 2018.

V do tmava zladených moderných priestoroch Refinery Gallery sa tento pondelok zišli desiatky nadšencov pre gastronomické umenie. Sympózium Gastronomy Slovakia 2018 hostilo už po piatykrát slovenských aj zahraničných kuchárov, odborných hostí z gastronomickej oblasti, gastro partnerov, novinárov, ako aj verejnosť. A nechýbali sme ani my.

Lákavý program a vône od samého rána

Ráno na Gastronomy Slovakia malo špeciálnu atmosféru. Kuchári, vystavovatelia a organizátori sa rýchlo pohybovali po priestoroch, nosili debničky, rozprávali sa, pýtali, prekladali, hodnotili. Sedela som na schodoch s visačkou na krku a pozorovala som ruch, ktorý mi pripomínal mravenisko. Priestor sa pomaly zapĺňal gastro nadšencami a vôňou rakúskych maslových croissantov.

Gastronomy Slovakia 2018: Pokus o zachytenie atmosféry
Pokus o zachytenie atmosféry

O desiatej, keď sa mal program začať, vytiahli organizátori z rukáva veľké eso. Na pódium vystúpil so svojím pomocníkom jeden z najlepších a jednoznačne najoceňovanejších slovenských šéfkuchárov, Michal Konrád z reštaurácie FOU ZOO. Stoličky sa postupne zaplnili a všetci s nadšením pozorovali mladého sympatického kuchára, ktorý svojím umením a v neposlednom rade aj charizmou ovládol celý priestor.

Hoci sa program hneď na začiatku mierne posunul, sklz nebol markantný. Vďaka dobrej organizácii sa striedalo ukážkové varenie kuchárov na hlavnom pódiu s workshopmi a prendáškami organizovanými v inej časti Refinery Gallery, čo umožňovalo pomocníkom pripraviť pódium a všetko potrebné bez ďalšieho zdržania.

Hostia, ktorí nemali záujem o všetky prednášky, sa mohli potulovať medzi stánkami, rozprávať sa s vystavovateľmi, pýtať sa otázky. Všetci boli veľmi príjemní a pripravení do posledného detailu. I ja som využila túto možnosť, ochutnala som vyššie spomínané rakúske pečivo od spoločnosti Bonnevit, ktorá krásne využila spoluprácu so slovenskou spoločnosťou a servírovala sladké dobroty v kompostovateľných miskách od Bionela.

Gastronomy Slovakia 2018: Pokus o zachytenie atmosféry
Lákavo vyzerajúce občerstvenie

Tu sa, samozrejme, ochutnávky nekončili. Ponúknuť mali čo aj ľudia propagujúci dánsky konceptu grilu Ofyr, ktorí počas celého dňa neúnavne grilovali pochutiny rôzneho charakteru priamo pred vstupom na podujatie. Nepohrdla som ani drobnosťami zo stánku Kukkonia, pohárom čerstvej minerálnej vody Fatra či silnou kávou Segafredo, ktorú mi pripravil usmiaty a dobre naladený barista Filip Kubica.

Z domova i zo sveta, každý mal čo ponúknuť

Napriek tomu, že naši kuchári (zatiaľ) nie sú nositeľmi najprestížnejšieho gastronomického ocenenia, Michelinskej hviezdy, rozhodne majú čo ponúknuť verejnosti. Svetlým príkladom bolo napríklad vystúpenie šéfkuchára Lukáša Heska, kuchára roka 2017. Svoje bohaté skúsenosti zo sveta a aktuálneho pôsobenia v trnavskej reštaurácii a pivárni Akadémia predviedol na pódiu so svojím asistentom ako pravý profesionál. Zaujal publikum a ochutnávky boli naozaj famózne.

Gastronomy Slovakia 2018: Lukáš Hesko s asistentom na pódiu
Lukáš Hesko s asistentom na pódiu

Pokiaľ sa hlavné pódium pripravovalo pre dvojmichelinského švédskeho šéfkuchára Ebbeho Vollmera, mali hostia možnosť zúčastniť sa komornej ochutnávky lokálneho rakúskeho vína z rodinného vinárstva Nimmervoll. Gregor Nimmervoll, ktorý spoločne so slovenským prekladateľom ochutnávku viedli, sa ukázal ako veľmi ľudský, sympatický a jeho prístup a vedomosti o víne očarili všetkých prítomných.

Jedna zo svetových hviezd podujatia, Ebbe Vollmer, bol rovnako veľmi ľudský a vtipom zarezonoval u nejedného prítomného. Nositeľ dvoch michelinských hviezd zo švédskej reštaurácie Vollmers Restaurant v meste Malmö pripravil dva pokrmy, ktoré sám priniesol na ochutnávku do publika a náležite ocenil pochvalu od prítomných hostí.

Káva, voda a vynikajúci obed pre účastníkov

Ako ďalšie zaujímavé časti podujatia Gastronomy Slovakia 2018, ktoré nemožno opomenúť, figurovali v programe napríklad prednáška o dôležitosti dobrej kávy pre prevádzky (vedená majiteľmi kaviarne Martinou a Jakubom Jandíkovcami) či ochutnávka kvalitných slovenských minerálnych vôd od nezávislého someliéra Tomáša Šajgala.

Gastronomy Slovakia 2018: Ochutnávka vína Nimmervoll na úrovni
Ochutnávka vína Nimmervoll na úrovni

Veľký dôraz kladieme aj na obed, ktorý bol pre návštevníkov aj vystavovateľov zahrnutý v cene vstupenky. Kuchársky tím pod vedením špičkového Gaba Kocáka pripravil pre prítomných voňavé medailónky zo srnčieho mäsa s dvoma druhmi pyré. Mňam!

Sympatická trojica kuchárov a pokoj v duši

Svoje gastronomické umenie ďalej predviedla aj veľmi sympatická trojica ďalších mladých šéfkuchárov zo Slovenska, z ktorých každý zanecháva na pokrmoch svoj typický podpis. Ako prvý z trojice sa predviedol Michael Thiry z košického Baránka. Ten priniesol do Bratislavy na chvíľku kúsok východu v podobu lokálnych potravín, ručne zbieraných žaluďov či kozej bryndze z neďalekej farmy.

Jozef Breza z podtatranského Gašperovho Mlyna nezabudol zdôrazniť potrebu zero waste varenia a predviedol fenomenálny kúsok – pochúťku z teľacieho chvosta. Upozornil tak na možnosti zakomponovania do varenia aj takých častí, ktoré by sme bežne možno neskonzumovali.

Žiak Jara Žideka z reštaurácie Albrecht, ktorý onedlho rozbieha vlastný projekt v Dubnici nad Váhom, Daniel Marek, sa predviedol ako posledný z vyššie menovanej trojice. Priamo pred očami divákov pripravil chrumkavú chobotnicu, ktorú zakvapkal kvalitným olivovým olejom a kládol extrémny dôraz na kvalitu.

Gastronomy Slovakia 2018: Uhádli by ste, že je to teľací chvostík?
Uhádli by ste, že je to teľací chvostík?

Na duši nás jednoznačne pohladila prednáška Luba Blaha z reštaurácie Foodstock. Inšpiratívne rozprávanie usmiateho muža nás prinútilo zamyslieť sa nad skutočným významom robenia gastronómie a nad tým, že nič, čo robíte s láskou, nemôže byť zlé.

Michelinská (dvoj)hviezda na záver

Na úplný si záver si organizátori nechali jednu z hviezd rakúskeho gastroneba, Heinza Reitbauera. Tento nositeľ dvoch Michelinských hviezd pracuje ako šéfkuchár pre viedenskú reštauráciu Steirereck. Podporovateľ varenia z tradičných a lokálnych rakúskych surovín odovzdal laickému i odbornému publiku svoje dlhoročné skúsenosti, ako aj dobrú náladu.

Z celého dňa sme si odnášali pozitívne dojmy. Hoci bola účasť napriek peknému počasiu o poznanie nižšia než minulý rok, kvalitatívne podujatie neutrpelo. Dobrá nálada, družné rozhovory návštevníkov a kuchárov, výnimočné gastronomické pochúťky. To sú dojmy, ktoré sme si odniesli z tohtoročného podujatia Gastronomy Slovakia 2018.

Pozrite si viac fotografií z pondelkového podujatia. Azda sa nám podarilo preniesť trochu vôní, chutí a zážitkov z príjemne stráveného dňa až ku vám domov. :)

Zdroj foto: autorka

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)

Vložiť komentár