Gastrolove 2023: Najchutnejšie podujatie O tom, ako s láskou žiť a prežiť v gastronómii sme si nenechali ujsť ani tento rok

487
foto: autorka / FB Gastrolove

Navštívili sme už veľa gastronomických konferencií, väčších aj menších podujatí, ale piešťanská (ne)konferencia Gastrolove zostáva po dvoch úspešných ročníkoch našou najobľúbenejšou. Získala si nás dokonalými priestormi, bezchybným cateringom a ponukou prednášok pre všetky typy milovníkov gastronomického segmentu.

Tento rok si dali Kávičkári a organizátorka Simona Budinská spoločne so všetkými partnermi mimoriadne záležať. Koniec koncov, rovnako ako pred rokom, keď sa (ne)konferencia konala o týždeň skôr (23. 9. 2022). S tým rozdielom, že v roku 2023 ste mohli podujatie navštíviť počas dvoch dní, a to vo štvrtok a v piatok 28. a 29. septembra 2023.

Zatiaľ čo prvý deň končili organizátori program okolo druhej hodiny popoludní, v piatok bol ukončený tombolou až pred piatou. Štvrtkové prednášky boli určené aj pre študentov gastronómie a hotelierstva, ktorí v sebe prebúdzajú čerstvé nadšenie pre tento segment.

Hosťom sa vo štvrtok na hlavnom pódiu predstavili napríklad taliansky podnikateľ Fabio Bortollini, ktorý priblížil tému enogastronómie či autor prvej vegánskej zero-waste reštaurácie na svete Vojtech Végh.

Súčasťou programu bolo aj priblíženie súťaže pre študentov budúcich šéfkuchárov Next Chef pod záštitou majiteľky boutiquového konceptu Collette a prednáška o tom, prečo sú študenti “nosným artiklom” v tomto krásnom, no zložitom odvetví.

Nezmenili miesto Gastrolove, pridali sa noví hostia

Gastrolove 2023 sa, rovnako ako predošlý rok, konalo v priestoroch zmodernizovanej Elektrárne Piešťany. Urbanisticky pôsobiaci priestor v blízkosti vlakovej stanice na hlavnom ťahu je veľmi premysleným miestom na podobné podujatia – pojme dostatok hostí a disponuje príjemnou záhradou, ktorá počas teplých jesenných dní, ako boli tieto, priam láka k posedeniu.

Rok je pomerne krátka doba. Preto sa nám nepodarilo celkom vyhnúť porovnávaniu s minuloročnou (ne)konferenciou a našli sme mnoho podobností. Organizátori však vyberali dobre a s citom a do programu zaradili hostí, ktorí dokázali pútavo nadviazať na svoje srdcové témy rozoberané aj predtým. Vo štvrtok sa nám do Piešťan nepodarilo prísť, preto vám vieme ponúknuť zopár dojmov a záberov len z piatkového programu. Aj ten však stačil na to, aby sme sa už teraz tešili na budúcu jeseň.

V programe nás potešilo hneď niekoľko mien. Medzi nimi napríklad hostia prvej prednášky Tajomstvo najlepších Lukáš Hesko, Daniel Tilinger a Martin Novák. Program otvorili debatou o tom, koľko hodín a tvrdej práce stojí za úspechom v gastronómii. Žartovali, no ich slová boli kruto úprimné a neprikrášľovali realitu, ktorá často znamená obetu celej rodiny a vlastného zdravia na úkor milovanej práce.

foto: autorka

Všetko bolo – vína, chlebíčky aj kávička

A to dokonca hneď doobeda. Radi by sme zdôraznili, že (ne)konferencia Gastrolove 2023 nezostala svojej povesti nič dlžná (dovolili sme si použiť mierne klišé). Catering bol naozaj luxusný po všetkých smeroch. Jedla bolo dostatok, no bolo predovšetkým výborné a na pohľad také krásne, až sme mali chuť ochutnať zo všetkého.

Kto chcel, mohol. Hneď ráno sme si ukoristili farebné chlebíky z piešťanského bistra J58 Sandwich Bar. Priznáme sa, že sme o ňom nikdy predtým nepočuli, no aj toto je skvelý aspekt podobných akcií. Dostanete možnosť autenticky spoznať miesta, ktoré sa možno v budúcnosti zaradia k vašim TOP podnikom. V tomto prípade ste si dokonca mohli vziať 10% voucher na vašu prvú návštevu.☺️

foto: autorka

Vínko zastúpil na pódiu napríklad vtipný Miroslav Balla z vinárstva Selaví. Hosťom prezradil, ako vytvoriť vínnu kartu pre ich podnik, na čo myslieť a čo by vám, naopak, nemalo ani len napadnúť. Spolu s prednáškami v hlavnej sále prebiehali workshopy na veľmi praktické témy aj v podzemnom Vedeckom brlohu. Predstavil sa tu napríklad Milan Markovič zo spoločnosti Effectix. Tematicky nadviazal na tému z minulého roka a niekoľkokrát na praktických príkladoch zdôraznil, prečo sú správne nastavenie Google a celkovo digitálny marketing pre podniky dôležité.

Ako zaujať médiá? Simona Budinská to dobre vie

V prvom rade chceme vyjadriť obdiv. Simona Budinská z portálu Kávičkári je v slovenskej gastronómii pojem a úplne právom. Vo svojej oblasti PR a marketingu pre podniky sa vyzná. Okrem toho je však veľmi spontánna, príjemná a rozhľadená. Na ľudí pôsobí ako magnet. Dôkazom toho bola jej prednáška Ako zaujať médiá, tiež v malom Vedeckom brlohu. Počas jednej hodiny ho zaplnila ľuďmi, smiechom a skvelými nápadmi. Jediné, čo v miestnosti chýbalo bol čerstvý vzduch. Klobúk dole pred jej prácou, optimizmom a profesionalitou.

Hore zatiaľ pokračovali prednášky. Profesionálka Lucia Mešková poradila hosťom, ako motivovať kľúčových zamestnancov v gastro segmente. Imrich Kováľ a Katarína Ďurčová v zaujímavej prednáške takmer nestihli povedať všetko, čo chceli. Tlačil ich čas, ale odovzdali nám vzácne posolstvo. Vaša reštaurácia musí mať tvár, vy ste značka a mali by ste na to myslieť pri všetkých bodoch vytvárania vášho webu.

O obed sa postaral catering 5* kúpeľného Hotela Thermia Palace (vo vnútorných priestoroch) v spolupráci so spoločnosťou KEMA. Vonku podávali kompletné obedové menu, zatiaľ čo vo vnútri ste si mohli dopriať rovnako chutný catering. Počas prvého dňa (ne)konferencie prebiehal obed pod záštitou Strednej Hotelovej Školy Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

foto: autorka

Otvoriť si prevádzku už nebude problém

(ne)Konferencia Gastrolove sa snažila zostaviť program tak, aby zaujal čo najširšie spektrum milovníkov gastronómie a podnikateľov v nej. Napriek tomu si z týchto dvoch dní podľa nás odniesli najviac začiatočníci, ktorí túžia po vlastnej prevádzke. Odborní hostia s pútavými prednáškami im priamo na podnose ponúkli cenné rady do budúcna.

Ak by všetci začínali poctivo a riadili sa radami o tom, ako s láskou žiť a prežiť v gastronómii, mali by to jednoduchšie. Prednášky však iste dali veľa aj skúseným majiteľom, kuchárom, čašníkom či cukrárom. Jednoducho všetkým, ktorým záleží na stále neobjavenom krásnom potenciáli, čo im tento segment poskytuje.

Pomôcť im v tom mohli aj ďalšie skvelé prednášky, napríklad od nesmierne príjemnej Simony Myslikovjanovej. Na hlavnom pódiu odprezentovala tému o autentickom lídrovi a zasiahla nás jednoduchou myšlienkou – Treba stáť nohami pevne na zemi. Ďalší bod programu, diskusia s s Tatianou Nevolnou s manažmentom z hotela Thermia Palace*****, Hotela Lomnica***** a Double Tree by Hilton Bratislava**** bol aj trochu úsmevný. Diskutujúci poradili, ako pracovať s bonitnou klientelou a podelili sa s nezvyčajnými požiadavkami takýchto hostí.

foto: autorka

Sladká bodka a káva na záver

O poobedné mlsanie sa aj tento rok postarala talentovaná Barbora Martinusová so svojím tímom ReBarbora. Trnavská cukráreň osladila všetkým poobedný coffee break dobrotami ako marakujové srdiečko alebo košíčky s krvavo červenými malinami. Nielen počas tejto prestávky ste ich mohli zladiť s kávičkami, ktoré boli k dispozícii celý deň.

foto: autorka

Možnosť dostali odprezentovať sa bratislavská Casa del Caffé, banskobystrická Mlsnacava a pre milovníkov filtra na (ne)konferenciu zavítali aj Prešovčania Spojka Roastery. Svet kávy, čaju, sirupov či čokolád Gastrovia lákal návštevníkov celý deň na fantastické limonády, kávy či čaje. Aj keď sme vďaka teplému počasiu videli ľudí hlavne s pestrofarebnými limonádami s kockami ľadu.

Nuž a po prestávke nasledovala posledná panelová diskusia s Miškou KrálikovouAko vytvoriť podnik, ktorý prežije – a možno aj nie? Svojimi poznatkami a drahocennými skúsenosťami do nej prispeli Viktor Meszáros z Café Štefánik, Marek Beníkovský z Aurelica na Liptove a Viliam Pavlovský z Chlieb a Láska.

Káva to celé pomyselne uzavrela. Konkrétne exkluzívnym hosťom z Londýna, ktorý prišiel predviesť svoje baristické umenie. Rastislav “Rasty” Kasár je víťaz Coffee Masters. Okrem iného na záver Gastrolove porozprával aj o svojej kávovej ceste za úspechom.

V sobotu 30. septembra 2023 máte možnosť s Rastym stráviť celé popoludnie. Sesterské podujatie sa nazýva Volím kávu, keďže sa koná počas volebného dňa. V prekrásnej secesnej Café Alexander Rastyho o 14:00 hod. vyspovedá skúsená Andrea Poláčková, ktorá sa preslávila svojou reláciou v Slovenskom Rozhlase – Hosť Andrey Poláčkovej. V čase od 15:00 – 17:00 hod. obľúbená pražiareň Mlsnacava odprezentuje cupping a latte art workshop. A od 18:00 hod. večer vás už čaká Guest Shift za barom s Rastym, ktorý vám namieša svoje ikonické kávové drinky.

Trochu Gastrolove ste si mohli vziať aj domov

Konkrétne v podobe výberových slovenských produktov, ktoré dostali možnosť sa na Gastrolove odprezentovať. Každý návštevník mohol ochutnať a podebatovať a následne si aj kúpiť niektorý z produktov, s ktorými sa stretávame bežne v slovenských (niekedy aj v zahraničných) prevádzkach. To je dobrým znamením, že naša gastronómia začína dbať na kvalitu a lokálnosť, ktoré stavia na prvé miesto.

foto: autorka

Takto ste mohli ochutnať napríklad BROWN&Co. Syrups, TOISON gin z Trenčianskych Teplíc, vína z vinárstva VIAJUR, pivká z pivovaru Pálffy Brauerei či nápoje od Barovňa Čarovňa. Domov ste si mohli odniesť aj unikátnu keramiku od Javorsky Atelier. Ak ich nepoznáte, pozrite si ich webovú stránku, budete na ich výrobkoch môcť oči nechať.

Chvíle všetkým spríjemňovali dievčatá zastupujúce spoločnosť Sedita, oblečené v legendárnej zelenej a ružovej farbe keksíka Mila. Sladkosť, ktorú poznáme celý život, predstavili tento rok aj v jej kaviarenskej mini podobe a tu sme dostali možnosť ju ochutnať. Palec hore za tento vynález, zdá sa, že to spoločnosti pomohlo dostať sa hlbšie do moderného sveta kaviarní. Mnohým pripomenuli, že keksíky vyrábane desaťročia rovnakou receptúrou majú stále miesto v gastronomickom svete.

Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou krásneho dňa plného skvelého jedla, podnikov, milých ľudí a poznatkov. Odchádzali sme s pocitom, že podujatie organizovali profesionáli. Rovnako s myšlienkou, že sme boli svedkami toho, ako si niekto po (ne)konferencii Gastrolove začne budovať svoj vlastný sen. A to je silný odkaz hovoriaci jasnou rečou. Na Slovensku máme mnoho ľudí, ktorí robia svoju prácu s láskou a zápalom. Držíme im palce a za ich prácu ďakujeme!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie