foto: Peter Raškovič

Desať rokov zážitkovej gastronómie pod Tatrami. Reštaurácia Gašperov mlyn v Batizovciach, ktorá už od svojho vzniku v roku 2013 obsadzuje popredné priečky slovenských gastronomických rebríčkov, dňa 9. augusta 2023 oslávila svoje desiate výročie od otvorenia. Pripájame sa ku gratulantom a prajeme všetko najlepšie!

Tím Gašperovho mlyna sa rozhodol, že pri tejto príležitosti usporiada záhradnú oslavu pre približne šesťdesiat pozvaných hostí, ktorých tvorili stáli hostia, ale aj dodávatelia, priatelia, novinári a dlhoroční podporovatelia.

Hostí v piatok 11. augusta 2023 sprevádzal hovoreným slovom spevák a moderátor Martin Madej, ktorý sa spolu so svojou manželkou Paulínou Madejovou a kapelou postarali o pestrý hudobný program. Tím Gašperovho mlyna podával záhradné degustačné menu priamo na záhrade, pričom jedlá boli pripravené zväčša na grile.

Na úvod sa servírovala mladá kukurica s chorizom a kuracou kožou, neskôr studená polievka z vodného melóna a paradajok. Menu vygradovalo ďašlími jedlami z grilu – mrkva, klasické zemiaky, ale aj kozľa či bravčová porchetta. Na záver sa podávala zmrzlina v kornútku – avšak opäť netradične – kukuricová alebo chrenová?

Záver večera patril skvelej bubnovej šou Batida zo Svitu a nechýbalo ani krájanie torty. O nápoje sa počas celého večera starali partneri Gašperovho mlyna – remeselný pivovar Franz z Lučenca, víno nalievali páni z Víno.sk a miešané drinky mali na starosti Vlčie sirupy.

Zaujímavé fakty o Gašperovom mlyne

Batizovský mlyn bol postavený približne začiatkom dvadsiateho storočia a v roku 2000 chátrajúcu budovu odkúpil Michal Gašper. V roku 2002 ho začal prerábať na ubytovacie a reštauračné zariadenie, avšak bez konkrétnej predstavy či plánu. V roku 2012 prišla do rodinnej firmy dcéra Slavomíra Raškovič a spolu s manželom Petrom Raškovičom začali reštauráciu zariaďovať a vytvárať koncept Gašperovho mlyna. Práve oni prišli s myšlienkou fine-diningovej reštaurácie, pričom sa inšpirovali reštauráciami v zahraničí.

foto: Peter Raškovič

Dňa 9. augusta 2013 Gašperov mlyn po prvý raz pohostil prvých hostí, prvým šéfkuchárom bol Michal Škorec. Gašperov mlyn hneď od začiatku svojej existencie získaval drobné ocenenia, prvým bolo ocenenie Najlepšia nová reštaurácia roka. Súčasný šéfkuchár Jozef Breza nastúpil do Gašperovho mlyna 1. októbra 2015 a radikálne pretvoril tvár kuchyne Gašperovho mlyna. Za jeho pôsobenia reštaurácia získala niekoľko prvenstiev v rebríčku Gurmána na Slovensku, zaradenie do svetového rebríčka 1000 najlepších reštaurácií La Liste. Postupne aj jednu, dve a nakoniec tri Zlaté vidličky a historicky prvú Zelenú vidličku za ekologický prístup. Šéfkuchár Jozef Breza bol v roku 2022 šéfkuchárom roka. Manažérka a spolumajiteľka, zároveň hlavná somelierka Slavomíra Raškovič sa v roku 2019 stala Somelierkou roka.

Počas korony bol Mlyn chvíľu nečinný, no potom tím prišiel s jedinečným nápadom vytvoriť degustačné menu v balíku. Hostia si sami vyskladali degustačné menu doma a tento projekt mal obrovský úspech. Len od uvoľnenia prvého lockdownu Mlyn pohostili niečo vyše 7000 hostí.

Úspechy pokračujú

V roku 2022 sa v Gašperovom mlyne natáčala slovenská epizóda seriálu Zero Waste Chef, ktorú odvysielala HBOMax. Gašperov mlyn je energeticky nezávislý od vonkajších zdrojov. Má vlastnú malú vodnú elektráreň, solárne panely, tepelné čerpadlo, studňu aj čistiareň odpadových vôd.

V kuchyni sa tím Gašperovho mlyna snaží pristupovať k surovinám tak, že každá ingrediencia, ktorá do kuchyne príde, sa aj využije v najväčšej možnej miere. Aj ostatné fungovanie, teda ubytovanie a wellness sú ekologické. Tím sa snaží minimalizovať vznik odpadu, efektívne s ním pracovať a čo najviac ho druhotne zhodnocovať.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie