Včera, 14. mája 2025, sa v bratislavskom Grand Hotel River Park prvý raz odovzdávali prestížne ocenenia Falstaff Award. Súčasťou elegantného galavečera bol aj krst prvého vydania Falstaff Slovensko. Kto získal ocenenia za výnimočné gastronomické zásluhy?
Gastronomický svet na Slovensku zažil výnimočný večer. Prestížny rakúsky magazín Falstaff, známy medzi milovníkmi dobrého jedla a vína po celom nemecky hovoriacom svete, sme po precíznych prípravách uviedli aj na Slovensku ako Falstaff Slovensko. Táto udalosť bola spojená s prvým oficiálnym udeľovaním ocenení Falstaff Award.

Falstaff Award – ocenenia za minulý rok & celoživotný prínos
V elegantných priestoroch Grand Hotel River Park sa zišla elita z radov kuchárov, vinárov, someliérov aj médií, a to nielen zo Slovenska. Prítomní boli napríklad aj zakladateľ Falstaffu, Prof. Wolfgang Rosam, a donor slovenského projektu, Patrik Tkáč, ktorí spolu s moderátorkou Verou Wisterovou uviedli večer do slávnostnej atmosféry.
Vedeli ste, že…? Falstaff Slovensko nadviazal na dlhoročnú činnosť Gurmána na Slovensku, za ktorým stoja predovšetkým Radoslav Nackin a šéfredaktorka Elena Strápková. Vďaka tomuto spojeniu sa rozšíria možnosti pôsobenia magazínu, tlačená verzia bude vychádzať častejšie a s väčšou podporou pre rozvoj slovenskej gastronómie.
Hodnotenie reštaurácií a osobností prebiehalo podľa prísnych kritérií. Odborná porota posudzovala nielen technickú precíznosť, kvalitu ingrediencií a konzistentnosť, ale aj originalitu, koncept, víziu a servis v podniku (50 % bodov je za kuchyňu, 20 % bodov za obsluhu, 20 % za vínnu kartu a 10 % za ambient).

Tak ako Gurmán doteraz, aj Falstaff udeľuje Zlaté vidličky. Rozdiel je iba v ich počte. Zatiaľ čo na Slovensku mohli reštaurácie doteraz získať maximálne 3 Zlaté vidličky, pri Falstaff Award sa ich počet navyšuje.
Od jednej až po štyri Zlaté vidličky môžu reštaurácie dosiahnuť v 100-bodovom hodnotení v štyroch oblastiach. Systém hodnotenia ostáva rovnaký, mení sa len množstvo a veľmi pravdepodobne aj prestíž, ktoré takto ocenené reštaurácie získajú v Európe.

Najlepšia reštaurácia Falstaff Award:
- 1. miesto: ECK Restaurant, Bratislava – 98 bodov (3 vidličky)
- 2. miesto: Gašperov mlyn, Batizovce – 96 bodov (3 vidličky)
- 3. miesto: UFO watch.taste.groove, Bratislava – 95 bodov (3 vidličky)
Šéfkuchári roka Falstaff Award:
- Daniel Tilinger – ECK Restaurant – 98 bodov (3 vidličky)
- Jozef Hromják – Villa Sandy, Košice – 91 bodov (3 vidličky)
- Peter Bracho – Reštaurácia Klára, Voderady – 90 bodov (3 vidličky)

Tematická reštaurácia roka:
- Massimo Ristorante, Bratislava – 93 bodov (3 vidličky)
Hotelová reštaurácia:
- Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica – 94 bodov (3 vidličky)
Cena za udržateľnosť a inováciu:
- Gašperov mlyn, Batizovce – 96 bodov (3 vidličky)

Najlepšie reštaurácie podľa krajov:
- Trnavský kraj – Villa Rosa, Dunajská Streda – 91 bodov (3 vidličky)
- Trenčiansky kraj – Afrodita, Čereňany – 91 bodov (3 vidličky)
- Nitriansky kraj – Semillon, Vráble – 92 bodov (3 vidličky)
- Banskobystrický kraj – Origin, Lučenec – 89 bodov (3 vidličky)
- Žilinský kraj – Top restaurant, Žilina – 91 bodov (3 vidličky)
- Prešovský kraj – Gašperov mlyn, Batizovce – 96 bodov (3 vidličky)
- Košický kraj – Slávia kaviareň, Košice – 93 bodov (3 vidličky)
Najlepší someliér Falstaff Award:
- Peter Lunter, ECK Restaurant – 98 bodov (3 vidličky)
Legendy vinárstva:
- Miroslav Petrech, Château Belá – 98 bodov (3 vidličky)
Legendy gastronómie:
- Jaroslav Žídek, Riverbank Restaurant, Bratislava – 93 bodov (3 vidličky)

Spoznajte Falstaff Slovensko bližšie
Za takmer 45 rokov existencie sa z malej rakúskej redakcie stalo najväčšie gastronomické vydavateľstvo v nemecky hovoriacom svete. Falstaff nevydáva len články a sprievodcov reštauráciami, ako by ste možno čakali.
Je to značka, ktorá spája komunitu znalcov, milovníkov dobrého jedla, vína a životného štýlu. Jeho „vidličky“ sa medzi reštauráciami v Európe stali rovnako cenenými ako michelinské hviezdy.
Falstaff Slovensko bude ako magazín vychádzať 4x ročne. Okrem slovenských odborníkov na jedlo, víno a cestovanie sa môžete tešiť aj na príspevky od novinárskych kolegov z iných krajín. Napríklad z Talianska, Švajčiarska, Nemecka či Rakúska, ktoré tiež patria pod skupinu Falstaff.

Vstup Falstaffu na slovenský trh nie je len ďalším hodnotením. Je to potvrdenie, že slovenská gastronómia dozrela na to, aby bola súčasťou širšieho medzinárodného dialógu. Zároveň je to silný impulz pre reštaurácie, vinárov a všetkých, ktorí tvoria kvalitu v našich kuchyniach, aby rástli, inovovali a inšpirovali.
„So spoločnosťou Falstaff Slovensko nastavujeme novú latku pre gastronomickú žurnalistiku v regióne. Spolupráca s Pre gurmanov MEDIA nám umožňuje využiť miestne skúsenosti a zároveň zachovať vysoké štandardy, vďaka ktorým sa Falstaff stal poprednou medzinárodnou značkou,“ poznamenal Wolfgang Rosam, vydavateľ a CEO spoločnosti Falstaff.
Magazínu Falstaff Slovensko prajeme úspešný štart a slovenským reštauráciám chuť ísť ešte vyššie. Budúci ročník bude mať latku nastavenú poriadne vysoko – a to je len dobre!
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: