Foodblogerka Veronika Kubovičová alias Jahodiss: Mojím cieľom je naučiť variť ľudí s láskou

389

Ak neviete, čo navariť, Veronika Kubovičová alias Jahodiss vám s týmto problémom rada pomôže. Na svojich sociálnych sieťach totiž pridáva famózne recepty, z ktorých sme niekoľko už vyskúšali a vždy to bolo nebíčko v papuľke.

Na Veronikinom profile @jahodiss by ste márne hľadali diétnu či inak špeciálnu kuchyňu. Práve naopak, zameriava sa skôr na tradičné jedlá, ktorým dodáva moderný šmrnc. Pracuje najmä s mäsom, strukovinami a sezónnymi potravinami, z ktorých vytvára jedlá určené pre celú rodinu. Jej videorecepty je radosť pozerať, pretože do nich okrem svojho kulinárskeho umenia pridáva aj kus lásky a pozitívnej energie. Nedávno dokonca predstavila svoje vlastné poctivé korenie, ktoré sa stane vašou tajnou zbraňou pri varení.

Veronika, na Instagrame máš čoraz väčšiu základňu fanúšikov a tvoje recepty si ľudia nevedia vynachváliť. Povedz nám na začiatok, ako si sa vlastne k tomu celému dostala?

Ak by som to mala zhrnúť od úplného začiatku, tak to bolo kvôli mojej mamine. Keďže sme kedysi boli na všetko samé, tešilo ma, že som ju po práci mohla potešiť nejakým začiatočníckym umením. No tiež musím spomenúť môjho snúbenca, ktorý pri našich začiatkoch z mojich jedál doslova nechápal. Vtedy mi povedal: “Rob s tým niečo, dievča, máš na veľa.”

Veronika vie, že láska ide cez žalúdok. Zdroj: Instagram

Skús nám svoju kuchyňu a recepty popísať jednou vetou. Respektíve v čom si odlišná od ostatných tvorcov?

Nemyslím, že som odlišná. Všetci z mojej kategórie máme niečo do seba. Myslím, že každý by mal mať nejaký cieľ v tom, čím sa prezentuje. Môj cieľ je naučiť ľudí variť s láskou a pritom všetkom si vychutnať pocit spokojnosti od našich najbližších.

Tvoje recepty a videorecepty sú na prvý pohľad iné. Máš v nich jemnú hudbu, pekné prestrihy a krásny riad. Máš na to odniekiaľ inšpiráciu, alebo si si to do tejto finálnej podoby povymýšľala sama?


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Inšpirácia sa zíde vždy. Návrh, ktorým som sa dopracovala až k terajšej podobe videoreceptov, som mala v hlave už veľmi dávno, no keďže som na to nemala priestory, nebolo možné pracovať na tom od začiatku. Pre mňa má vždy všetko určitú postupnosť. Tak ako aj staršie komponenty, ktoré používam, sa ťažšie zháňajú, a nie sú najlacnejšie, trvalo nejaký ten čas, aby som sa dostala až k terajšiemu vizuálu mojej tvorby.

Ešte pri tej inšpirácii zostaňme. Sú nejaké profily či osobnosti, ktoré rada sleduješ, poprípade skúšaš podľa nich variť?

Od začiatku mojej tvorby mi bola veľkou inšpiráciou moja zlatá Mirka Chvosteková (@chudnemjedlom) a je ňou až doteraz. Mirka má síce zameraný profil skôr do zdravšej skupiny receptov, no myslím, že jej tvorba nemá chybu. Inak asi nemám žiadneho takého obľúbenca čo sa tej inšpiracie týka.

A čo také slovenské či zahraničné šou o varení? Rada si pozrieš niečo také, alebo chceš mať od varenia vo voľnom čase oddych?

Ak mám nato čas, tak si pozriem a veľmi rada. Keď som bola mladšia, mala som pravidelne zapnuté TV kanály s varením a rada som sa tým inšpirovala. Mala som možnosť si niečo také vyskúšať aj na vlastnú päsť, no keďže je varenie momentálne aj moje zamestnanie, časovo by som to nestíhala. 

Máš nejakú komunitu ľudí, pre ktorých primárne recepty pripravuješ, alebo sú to skôr recepty „z každého rožka troška“?

Snažím sa z každej kategórie niečo vymyslieť, aby si tu každý našiel to svoje. No vo väčšine mám na svojom profile mäsožravcov, čo mi v konečnom dôsledku vyhovuje. Mäso musí byť u nás pravidelne a takto nemusím variť na viackrát. :)

Domáce šišky podľa Veroniky. Zdroj: Instagram

Veľmi nás zaujíma, či stíhate doma pojesť všetko, čo navaríš, poprípade jedlo aj niekomu rozdávaš?

Varím síce skoro každý deň, no keďže mám recepty väčšinou prispôsobené pre 3 až 4 osoby, tak to v pohode zvládame jesť. A keď sa aj náhodou stane, že niečo zostane, z rodiny ku nám stále niekto chodí.

Ako vyzerá celkový proces tvorby videoreceptu, čo všetko je za tým? A koľko ti tvorba zaberie času?

Zo začiatku mám väčšinou vždy rozmyslené, čo idem variť. Niekedy si rozmyslím za pochodu a to, čo mi chladnička ponúka. Potom to už ide jedna radosť. No tiež všetko  závisí od náročnosti receptu. Najdlhšia tvorba ma stála okolo 9 hodín času, no ak sa rozhodnem pre nejakú jednoduchú nátierku, tak je to samozrejme oveľa menej.  

A bez ktorých 5 ingrediencií si svoje varenie nevieš predstaviť?

Hmm, konkretizovať asi úplne neviem, no bez základu ako je cibuľa a cesnak nebude mať jedlo ten správny šmrnc. Milujem kombinovať všetky chute tak, aby bolo jedlo vždy chuťovo vyvážené.

V posledných rokoch sa veľmi často objavujú rôzne smery stravovania. Mala si nejaké obdobie, keď si napríklad nejedla mäso či inú skupinu potravín, alebo si stále „všežravec“?

Mäso nejem od mala. Nemám problém navariť ho, dochutiť ho, ale nezjem ho. Občas mi je to ľúto, pretože niekedy vyzerá fakt dobre. No aj pri väčšej snahe ma odradí konzistencia. Inak zjem pomerne všetko.

Občas ťa vidíme aj ako cestovateľku či tzv. urbexerku. Ako vyzerá tvoje stravovanie na výletoch – rada spoznávaš miestnu kultúru aj skrz gastronómiu?

Už počas dovoleniek s mamou mi nikdy moc jedlo vo svete nechutilo. A presvedčila som sa o tom dokonca minulý rok v Taliansku, pričom som mala vysoké očakávania od pizze. Neviem, jednoducho mi tam nechutila ani jedna, a to sme ich skúsili niekoľko. Keďže chodíme na výlety naším sršňom (dodávkou) varíme si tam a som s tým viac než spokojná. :)

Na cestách si jedlo najradšej pripravuje sama. Zdroj: Instagram

Aké jedlo by si nikdy nezjedla a, naopak, čo by si mohla jesť dokola?

Ako píšem vyššie, nie som kamarátka s mäsom, čiže to vôbec. No naopak milujem úplne obyčajné jedlá ako napríklad vyprážaný karfiol, k tomu letný šalát zo záhradky spolu s mladými zemiakmi na masle. Mňam!

Určite dostávaš často otázku, či by si nechcela vlastnú reštauráciu. Nebolo to nikdy tvojím snom?

Asi nie. Viem, koľko roboty je za tým a aké náročné je byť v kuchyni. Úprimne, neviem si  predstaviť byť niekoľko hodín pri sporáku. Síce je pravda, že by som mohla mať zamestnancov, ktorí by pripravovali jedlá podľa mojich receptov, ale asi by to už stratilo význam mojej osoby. Momentálne som najviac spokojná tak ako to je, pretože celková tvorba a moja prezentácia ma veľmi baví.

A skús si predstaviť, že by si takú reštauráciu mala a mohla do ponuky zaradiť iba 3 hlavné jedlá. Aké by to boli?

No ak by k tomu predsa len raz prišlo, zostala by som pri klasickej kuchyni, ktorá chutí inak, než tá úplne klasická, ktorú poznáme od našich rodičov či zo škôl. Keď sa pýtate len na hlavné jedlá, tak určite bravčové medailónky na skaramelizovanej cibuľke zapečené so syrom, poctivý guláš či pravé bryndzové halušky, ktoré u nás na Slovensku už ťažko nájdeme. Jednoducho povedané, vždy sa budem držať poctivo pripraveného jedla.

A na záver otázka – aké sú tvoje plány do budúcnosti, čo by si chcela v tom, čo robíš, ešte dosiahnuť?

Zostať taká aká som a nezmeniť sa. Byť stále nápomocná ľudom vo varení, tak ako aj doteraz a inšpirovať ich aj naďalej, pretože verím, že aj keď sa nám niekedy pri tom sporáku stáť nechce, láska pôjde vždy cez žalúdok.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin