Simona Malková sa k tvorbe receptov na sociálnych sieťach dostala úplnou náhodou, no dnes je to pre ňu práca na plný úväzok. Jej recepty sú ideálne na každý deň – rýchle, z dostupných ingrediencií, no zároveň veľmi chutné a nápadité. Prečítajte si rozhovor plný inšpirácie a dobrého jedla.
Sima, v posledných mesiacoch si čoraz viac ľudí všíma tvoju tvorbu receptov na Instagrame, kde máš takmer 70 tisíc sledovateľov. Ozrejmi nám, ako si sa k takémuto niečomu vlastne dostala.
K Instagramu som sa dostala ešte ako 15-16 ročná, rovnako ako moji kamoši som tiež chcela pridávať nejaké fotky, no selfies mi zrovna nešli, tak som to skúsila s jedlom. Absolútne som nevedela variť, takže spočiatku to boli len fotky ovsených kaší. Postupne som začala piecť, všetky recepty som si viac-menej vymýšľala sama a ľudí to začalo baviť. V tom čase bolo všetko ultrafit a nízkokalorické (keďže som milovala sladké, no ako tínedžerka som samozrejme prehnane riešila svoju postavu), čož prilákalo aj niektoré fitness značky a napr. s Fitclanom pracujem dodnes.
Tvorba receptov ťa zamestnáva naplno alebo sa venuješ ešte niečomu inému?
Instagram a tvorba receptov pre klientov ma rok a pol zamestnáva full-time, predtým som to kombinovala so štúdiom.
Tvoríš recepty aj pre značky ako Gym Beam, Fitclan či Terno. Ako prebiehajú takéto spolupráce?
Každý klient má iné predstavy, požiadavky a budget, takže spolupráce sa rôznia. Obsahom všetkých vymenovaných je teda tvorba receptov, niekedy vo fotoverzii (tie idú najmä na blogy) inokedy vo videoverzii (tie sa čoraz viac využívajú na sociálnych sieťach). Niekedy si ich vymýšľam komplet sama, inokedy dostanem na spracovanie konkrétne jedlo, no stále tam mám dostatok voľnosti čo sa týka postupu a ingrediencií. Mojím výstupom je teda textový recept a sada fotografií alebo finálne video pripravené na postovanie.
Väčšina receptov je z tvojej hlavy alebo dostávaš aj konkrétne zadania – napríklad vymysli recept na zdravšiu verziu žemľovky?
Aj aj. Niektorí klienti majú radi možnosti, takže im zasielam napr. 10 návrhov receptov a klient si z nich vyberie polovicu. Inokedy dostanem konkrétne zadanie, teda zdravá žemľovka a ak to pôjde tak tam chceme použiť xylitol a vanilkový proteín a inokedy je to úplne na mne a recepty nemusím vopred ani konzultovať.
A kde berieš inšpiráciu na také množstvo receptov?
Veľmi mi pomáha sezónnosť, takže v lete vyhľadávam recepty s čerstvou zeleninou a ovocím, na jeseň to ide ku koláčom z jabĺk a receptov z tekvice a už od novembra sa to točí pri Vianociach. Čo sa inšpirácie týka, tak pravidelne si kupujem časopisy s receptami – väčšinou sa mi teda nepozdáva ani jeden z tých 100 receptov, ale vždy tam nájdem nejakú zaujímavú kombináciu surovín alebo iný detail, ktorý ma už k nejakému receptu dovedie. Rada si taktiež chodím listovať kuchárske knihy do kníhkupectiev, no najväčším pomocníkom je pre mňa návšteva reštaurácií, cestovanie a určite Instagram, kde sa to receptami len tak hemží. Rada sledujem aj videá a fotky slovenských foodbloggerov, no ich recepty sa snažím nečítať, sme malá komunita a každý si svoj recept spozná. 😊
Aké druhy receptov varíš najradšej?
Jednoznačne slané jedlá, ktoré si po dovarení a dopečení môžem dať rovno na obed alebo večeru. Koláčiky celkom komplikujú bežný život, keďže som síce celý deň v kuchyni, no vo finále nemám čo jesť :D Najradšej mám rýchle recepty z bežných surovín, ideálne s dostatkom zeleniny alebo strukovín.
Prezraď nám 5 tvojich úplne najobľúbenejších ingrediencií, s ktorými tvoríš v kuchyni.
- Tvaroh – extrémne univerzálny, plný bielkovín a s nízkym obsahom kalórií
- Strukoviny – dá sa z nich veľa vymyslieť a je to lacný a dostupný zdroj bielkovín
- Orechové maslá – taktiež veľmi univerzálne, využiteľné v koláčikoch aj slaných jedlách
- Cuketa/tekvica – moje dva naj druhy zeleniny, dá sa z nich pripraviť fakt všetko
- Jablkové pyré – umožňuje mi v koláčoch ubrať množstvo masla, sme kamoši :D
Čo je pre teba prioritou pri tvorbe receptov?
Rýchle a z dostupných ingrediencií. Ak recept spĺňa tieto dve podmienky, som spokojná. Mám kopu práce, takže nechcem s jedným receptom tráviť celé dopoludnie a taktiež ma nebaví obiehať pol mesta, aby som zohnala potrebnú ingredienciu. Väčšina ľudí to má rovnako, asi preto majú moje recepty tak radi :D V poslednej dobe však uvažujem aj nad cenou surovín, všetko išlo extrémne hore a na jedle to cítim asi najviac.
A teraz poďme trošku k tebe a gastronómii. Máš na Slovensku svoje obľúbené reštaurácie a kaviarne, do ktorých sa rada vraciaš?
Slovensko ako také nemám veľmi pobehané čo sa gastra týka, mimo Bratislavy mi napadá kaviareň Aurelica coffee v Liptovskom Mikuláši a Concept Coffee Roasters v Piešťanoch, inak sú všetci moji favoriti v Bratislave. Z kaviarní mám najradšej Soren, Kaviareň Vták a novootvorenú Honey Coffee. Čo sa jedla týka, na burrito chodím do Burrito Fellas, na pizzu do Basilicó, na phočko do Bambusu na Šancovej a po ceste beriem ako dezert aj kokosovo-umovú palacinku z Lacinky :D Budget-friendly obed mám najradšej u Kaliforňana, burger v Roxore alebo Quinsboro, paellu z Take Paella, blízky východ v Arabeske, sushi v Iasai, poké z Aloha Poké Baru alebo Avocado clubu, pad thai mi chutí v Ram‘s a z remeselných pekární mám najradšej Kruh. Mojou absolútne najobľúbenejšou reštauráciou je Bistronomy, kam fakt chodíme za kulinárskym zážitkom.
Vieme, že si aj vášnivá cestovateľka. V ktorej krajine ťa gastronómia ohúrila najviac?
Grécko a Taliansko. Grécko bolo mojou poslednou zastávkou a gastro mi naozaj vyrazilo dych (v pozitívnom zmysle slova :D). Gyros, tzatziki, mušle Saganaki, fava, krevety, kalamáre…Všetko výborne pripravené a za veľmi dobré ceny. Jedla som tam taktiež najlepšie cuketové placky v živote. Taliansko je svojou gastronómiou známe, takže úžasnosť ich cestovín asi netreba rozkecávať :D
Čo najlepšie a čo najzvláštnejšie si na svojich potulkách svetom ochutnala?
Najlepším pre mňa asi zostanú kardamónové uzlíky z estónskej pekárne RØST Bakery v Tallinne. Najlepšie jedlo sa naozaj ťažko hodnotí, ale v hlave mi naozaj zostali tieto uzlíky, mäsové guľky zo sobieho mäsa zo Štokholmského Meatballs for the people, Lososová krémová polievka z chatky vo fínskom Laponsku a toskánska burrata s hľuzovkou.
Moje potulky sú primárne v Európe, takže žiadne šialenosti som nemala možnosť jesť :D Zaradila by som tam však už spomínané guľky zo sobieho mäsa a plantainové pyré a koriandrový drink z Dominikánskej.
Všímaš si aj rozdiely medzi zahraničnými a slovenskými gastro podnikmi?
Aj na Slovensku aj v zahraničí človek nájde dobré aj zlé podniky, takže porovnávanie by nebolo veľmi objektívne. Do očí bijúci rozdiel však vnímam medzi Brnom a Bratislavou, sú to približne rovnako veľké mestá, no za rovnaké peniaze sa v Brne najem oveľa lepšie. V Bratislave mi v porovnaní s Brnom taktiež veľmi chýba dobré miesto na raňajky/brunch s aspoň trochu kreatívnym menu (praženicu, lievance a vajíčko benedikt na avokádovom chlebíku si naozaj dokážem spraviť aj doma a nemusím za to dať 12 eur.)
Na svojom konte máš v mladom veku úspešný profil na Instagrame s množstvom spoluprác, precestovaný a ochutnaný kus sveta a dokonca aj knihu receptov. Čo máš ešte v pláne?
Rada by som aj naďalej pokračovala v tom čo robím a mojím snom je už niekoľko rokov kuchárska knižka, ktorú si vydám sama bez pomoci vydavateľstva, tak snáď sa budúci rok už do toho pustím 😊
sledujte nás na sociálnych sieťach:
zdieľať tento článok na: