Food waste je problémom 21. storočia. Ktorých 10 potravín vyhadzujeme najčastejšie?

217
foto: Canva

Tretina (skutočne až toľko) všetkého jedla, ktoré vyprodukujeme na planéte, sa vôbec neskonzumuje. Buď sa k nám ani nedostane, čo tvorí väčšinu prípadov, alebo ho vyhodíme po tom, ako ho niekoľko dní obchádzame v chladničke. Trend ukazuje, že jedlom plytváme stále viac a food waste je skutočným problémom 21. storočia. Predpokladá sa, že do roku 2030 vzrastie množstvo potravinového odpadu na asi 2,1 miliardy ton potravín ročne.

Porovnali sme si čísla z amerických a európskych výskumov a trendy sú veľmi podobné. Stále sa točíme okolo čísla 30 %, čo predstavuje takmer tretinu všetkých vyrobených potravín, ktoré skončia v koši.

Tieto potraviny predstavujú najväčší food waste problém

Štúdia spoločnosti HelloFresh poukázala na to, že aj keď inflácia a zdražovanie ľudí nútia nakupovať jedlo rozvážnejšie, na plytvaní sa to zatiaľ zásadne neprejavilo. Takmer 3/4 ľudí v prieskume síce uviedli, že sa cítia previnilo vždy, keď vyhadzujú pokazené jedlo, no zatiaľ ich to nedonútilo konať. Až 40 % z ľudí v prieskume uviedlo, že občas vyhodia jedlo, ktoré si v obchode nakúpia impulzívne a potom ich naň prejde chuť.

Ktoré potraviny teda podľa prieskumu (na americkom trhu, ktorý je spotrebiteľsky veľmi podobný tomu nášmu) vyhadzujeme najviac? Toto je 10 z nich, ktoré skončili na top pozíciách v bežných spotrebiteľských rodinách:

  1. 🥬Listový šalát
  2. 🍌Banány
  3. 🥛Mlieko
  4. 🍎Jablká
  5. 🥐Pečivo
  6. 🥑Avokádo
  7. 🧀Mäsové a syrové výrobky
  8. 🥚Vajcia
  9. 🥩Mäso
  10. 🥕Mrkva

Otázka znie – prečo to robíme?


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Zjednodušene by sme mohli povedať že preto, že si to môžeme dovoliť. Aj keď sa nám to nezdá, v Európe a Severnej Amerike si stále žijeme nad pomery. Aj preto si môžeme dovoliť vyhodiť jedlo, ktoré by inak bolo perfektne spracovateľné na iný produkt bez toho, aby nám zdravotne uškodilo.

“To, že veríme, že nedokážeme uživiť ľudí na planéte a že musíme za každú cenu vymyslieť mäso zo skúmavky, je pre nás skutočná hrozba. Domnievame sa, že svetový hlad spôsobuje málo potravín. V skutočnosti je to nerovnomerná distribúcia bohatstva na planéte. Je to otázka na politiku, najväčšia hrozba je aktuálny politický systém,” povedala nám v nedávnom rozhovore česká agroreportérka Anna Grosmanová.

Ukazuje sa, že má pravdu. Podľa prieskumu slovenskej neziskovej organizácie Free Food existuje niekoľko hlavných dôvodov, pre ktoré si dovolíme plytvať potravinami. Prvým z nich je práve nadprodukcia. V tesnom závese za ňou nasledujú straty pri zbere úrody a jej následné zlé skladovanie. Potraviny ohrozuje aj nesprávna preprava a chyby pri balení potravín.

foto: Canva

Potom už nasledujú vyslovene vysoké ľudské nároky. Prvým z nich sú vysoké estetické štandardy pre ovocie a zeleninu. Škaredé kusy sa na pulty obchodov ani nedostanú, tie mierne deformované zostávajú v predajných regáloch najdlhšie a nikto si ich nevšíma. Ľudia nakupujú priveľké množstvá zásob, najmä pred sviatkami a predĺženými víkendami a od reštauračných a stravovacích zariadení požadujú priveľké porcie. Stále túžime dostať viac za menej, preto uprednostňujeme reštaurácie s veľkými porciami a občas aj kvantitu nad kvalitou.

Nesprávne skladovanie potravín v domácnosti je na konci reťazca pokazených potravín, no aj na svojej domácnosti si určite dokážete predstaviť, ako veľa jedla sa takýmto spôsobom vyhodí. Skúste sa potom zamyslieť nad tým množstvom, ktoré skončí (v lepšom prípade) v kompostárni pre zlé zaobchádzanie alebo skladovanie v rámci celého výrobného reťazca!

Najťažšie je začať, potom to už pôjde prirodzene

Ak chcete plytvanie vo svojej domácnosti znížiť, stačí začať do svojho varenia a jedálnička aplikovať drobné zmeny. Skúste sa inšpirovať na internete, ako spracovať potraviny, ktoré sú prezreté alebo začínajú podliehať skaze. Určite nájdete množstvo receptov, ku ktorým patria napríklad veľmi obľúbené banánové chlebíky z prezretých banánov.

Pomôže aj, ak pôjdete do obchodu najedení, necháte si na nákup dostatok času a v predstihu si napíšete zoznam, čo všetko chcete kúpiť. Občas je ľahké nechať sa zlákať mega baleniami v akcii, dobre si však rozmyslite, či danú potravinu dokážete skonzumovať, aj keď sa to finančne oplatí.

Inšpiráciu môžete načerpať už túto nedeľu 3. septembra aj na krásnom podujatí Zero Waste Brunch, ktoré organizuje práve neziskovka Free Food. Zistite o podujatí viac v tomto článku.

zdroje: Tasteofhome.com, Free-food.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin