Fingerfood naberá na popularite, ľuďom neprekáža jesť rukami

595
fingerfood Menučka (5)
foto: Canva

V slovenčine ich poznáme ako jednohubky, vo svete uspejete skôr so slovom fingerfood. Ide o malé kúsky jedla, ktoré v sebe skrývajú plné chute, často aj množstvo rôznych farieb a vôní.

Fingerfood (z anglického jazyka “jedlo určené na jedenie prstami”, pozn. redakcie) je štýl prípravy jedál, ktorý je určený na konzumáciu bez použitia príborov. Je to často jednoduché a malé jedlo, ktoré je vopred pripravené a podávané vo forme malých kúskov, aby bolo ľahko uchopiteľné a konzumovateľné jednou rukou.

Fingerfood má bohatú históriu

Podobne ako väčšina jedál, ani fingerfood nemá presne ohraničenú a datovanú históriu. Ľudia odjakživa jedli rukami – už naši dávni predkovia, ktorí si ručne trhali kúsky pečeného mäsa a lačne si ich vkladali do úst. Preto jednohubky vznikali simultánne na viacerých miestach a chvíľu trvalo, kým dostali jednotné pomenovanie.

fingerfood Menučka (2)
foto: Canva

Už v stredovekej Európe si ľudia čas medzi jednotlivými chodmi na hostinách vypĺňali niečím, čo by sme dnes smelo mohli zaradiť do tejto kategórie. Podľa dostupných historických dokumentov boli súčasťou prestávok v hodovaní krátke vystúpenia (často pikantného charakteru) a malé jedlá, ktoré sa dali pohodlne jesť rukami a vložiť do úst na jeden raz.

Zápisky tiež (pomerne podrobne) popisujú stolovanie vo Francúzsku v 18. storočí. Tu už jasne môžeme rozoznať niečo, čo silno evokuje dnešné fingerfood. Takzvané canapé boli pôvodne malé plátky opečeného chlebíka s rôznymi polevami.

Ich názov inšpirovalo francúzske slovo pre pohovku, polevy totiž na chlieb sadli ako na mäkučkú pohovku. Slovo kanapka si našlo miesto aj v našom modernom jazyku a používame ho práve vo význame malého jedla či predjedla.

Sú vám známe aj ďalšie gastro pojmy z kuchárskeho slovníka? Mnohé z týchto činností pri varení robíte bežne »

Malo to aj praktický význam

Servírovať malé kúsky fingerfood pred jedlom malo aj praktický význam. V podstate až od konca 19. storočia ľudia v salónoch a na stretnutiach začali popíjať drinky už pred večerou. Aby predišli alkoholickému opojeniu, prvým chodom sa (spoločne s alkoholom) stalo predjedlo v podobe fingerfood.

fingerfood Menučka (4)
foto: Canva

Takto servírované jedlo si našlo svoje miesto v histórii, a to napríklad aj počas americkej prohibície v 20. rokoch 20. storočia. Jeden z najväčších zákazov pitia alkoholu v dejinách sa nevyhol tomu, že sa ľudia stretávali a naďalej pili tajne. Aby predišli tomu, že budú následne na verejnosti pôsobiť opito, počas popíjania jedli neustále malé porcie jedla, ktoré boli – hádate správne – tak akurát medzi prsty.

Ako a kde servírovať fingerfood?

Nič nepokazíte, ak budete takéto drobnosti servírovať prakticky kdekoľvek. Svoje miesto si nájdu aj na väčších udalostiach ako sú napríklad svadby, no dokážu byť aj hlavnou hviezdou programu. Fingerfood môžete ako hlavné občerstvenie servírovať napríklad na rautoch (tu sa jedlo jedáva postojačky pri vyšších stolíkoch, pozn. redakcie), slávnostných bufetoch či napríklad na food festivaloch ako ochutnávky.

Fingerfood má niekoľko skvelých vlastností, ktoré mu zabezpečujú stále vyššiu popularitu. Okrem iného platí, že ⬇

  • fingerfood môžete jesť prstami, etiketa to povoľuje
  • správne pripravené fingerfood sa netrúsi, nemrví a dokážete ho zjesť na jeden raz
  • poskytuje priestor na variabilitu chutí, vôní a farieb
  • vďaka fingerfood máte možnosť ochutnať z každého ponúkaného jedla
  • jedlá sú väčšinou pestrofarebné, krásne doplnia catering a sú potešením aj pre oči
fingerfood Menučka (1)
foto: Canva

Existuje nekonečne veľa kombinácií, ako fingerfood servírovať. Cateringové spoločnosti a e-shopy pre bežných spotrebiteľov majú v ponuke fingerfood poháriky, špeciálne malé misky na fingerfood, malé drevené príbory či iné dizajnové napichovadlá, ktoré ladia s výzdobou.

Fantázii sa medze nekladú a pripraviť takéto občerstvenie zvládne naozaj každý. Vďaka nemu bude váš catering na každej oslave žiariť farbami. V ideálnom prípade aj vitamínmi a zdraviu prospešnými látkami. Dovolíme si jednu zaujímavosť na záver. Vedeli ste, že za fingerfood považujeme aj vyprážané kuracie kúsky či krídelka z rôznych fast foodových reťazcov?

zdroje: Dennikn.sk/blog

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama