Fenomén menom Hot Pot: Pripravte si jedlo priamo na stole

2577
Hot Pot
foto: Canva

Hot Pot alebo v našom voľnom preklade horúci hrniec je tradícia, ktorá má v Ázii korene staré niekoľko storočí. V poslednej dobe si tento štýl stolovania osvojujú čoraz viac ľudia po celom svete aj u nás na Slovensku.

Nájdete ho v reštauráciách, je ľahké si ho pripraviť doma a nedávno sme zachytili dokonca niečo ako ľudský Hot Pot, kde sa ľudia pri varení a jedení zároveň kúpu. Ak chcete vedieť, čo to je a ako sa dá niečo také vôbec zrealizovať, čítajte ďalej.

Čo to ten Hot Pot vlastne je?

Aby sme začali od samej podstaty tejto prípravy jedla, priblížime si, čo ten fenomén menom Hot Pot vlastne znamená. Jeho korene siahajú do Číny, kde sa dodnes teší najväčšej popularite. Legenda hovorí, že prvé jedlo v štýle Hot Pot si pripravovali mongolskí bojovníci. Pekne spoločne okolo ohňa.

Princípom takejto prípravy jedla a následného stolovania je jeho príprava priamo na stole. Uprostred neho umiestnite špeciálny hrniec, v ktorom nájdete (zvyčajne) dva druhy vývaru. Zároveň s hrncom plným bublajúcej tekutiny dostanete aj bohatú misu plnú ingrediencií. Tie si môžete vo vývare priamo pred sebou pripraviť (obariť) a postupne sa dosýta najesť.

“Zeleninu a mäso zalievate ochutenými polievkami, postupne si pridávate rezance, mäso či ryby. Všetko si namáčate do špeciálnych omáčok, niekedy aj do surového vajíčka. Hot Pot je proces, pri ktorom sa s jedlom hráte, sami si ho tvoríte, dávkujete a trávite počas jeho prípravy spoločný čas s priateľmi,” opisuje proces na svojej stránke nitrianska reštaurácia TATAMI, kde si Hot Pot môžete dopriať, ako ste iste pochopili.

Reštaurácii TATAMI záleží na tom, ako sa stravujú aj mladšie generácie. Prečítajte si, prečo v ich detskom menu hranolky nenájdete v našom staršom ČLÁNKU.

Tatami Nitra

Hot Pot má niekoľko zaujímavých verzií

Len v samotnej Číne sa dnes odhadom podáva asi 15 rôznych, stále základných verzií Hot Potu. Aj keď je tento druh stolovania stále populárny najmä v Ázii a ľudia tu stoja v radoch, aby si takto pripravené jedlo mohli s priateľmi vychutnať, rozširuje sa po celom svete.

Najväčšie rozdiely v jednotlivých typoch Hot Potov sú koreniny. Môžu byť veľmi rozmanité, ide predovšetkým o rôzne druhy papriky, vo vývare nechýba maslo a najdôležitejšia súčasť – opäť paprika. Tento raz ale sečuánska. Aj trošku sečuánskeho korenia, ktoré sa vyrába v čínskom meste Sichuan, naozaj veľmi páli na jazyku.

V Japonsku je napríklad populárnejší Hot Pot, v ktorého základe sa nachádzajú len veľmi jemné koreniny. Cieľom je, aby si hostia vychutnali čo najviac chuť samotných ingrediencií, ktorú by im koreniny mohli v niektorých prípadoch úplne prekryť.

“Existuje aj iná verzia hot potu – Barbecue Hot Pot. Ide o kombináciu čínskeho Hot Potu a kórejského BBQ. Pri tejto verzii si do vývaru pridávate postupne zeleninu, zatiaľ čo mäso a ryby si grilujete na špeciálnom grile. Šťava z mäsa steká do vývaru, čím sa tvorí veľmi zaujímavá polievka, ktorá obsahuje plnú chuť všetkých použitých ingrediencií,” pokračuje v osvete reštaurácia TATAMI.

Hot Pot ázijské jedlo

Ázia to – opäť – povýšila až na absurdnú úroveň

Áno, myšlienka okolo Hot Potu je veľmi pekná a naozaj nejde len o stolovanie, ale o spoločenský zážitok vychutnávania si jedla so svojimi blízkymi. V niektorých prípadoch môže takéto posedenie trvať hodiny, skupina hostí sa zasmeje, porozpráva či dokonca poháda a zase udobrí. O tom to ale je – nikam sa neponáhľať a vychutnať si jedinečný zážitok z jedla.

Nedávno sme ale narazili na jeden trochu absurdný štýl Hot Potu, na ktorý na svojom Instagrame upozornila vynikajúca autorka a sinologička Dominika Sakmárová. V Číne sa jeden hotel v meste Hangzhou pokúsil pri príležitosti lunárneho Nového roka popularizovať zdravý životný štýl unikátnym spôsobom.

Hotel navrhol úpravu jedného zo svojich bazénov s termálnou vodou tak, aby vo všetkých smeroch pripomínal Hot Pot. Rovnako ako skutočný Hot Pot, obdĺžnikový termálny bazén v hoteli rozdelili na oddelenia, z ktorých každý bol naplnený jedlom a ingredienciami.

V jednom boli napríklad limetky, chilli, šalát, jablká a banány. Hostia dostali naberačky a mohli dosýta stolovať, nechýbalo tam ani mäso a čerstvá zelenina, ktoré si namáčali a jedli priamo z bazéna, v ktorom sa kúpali. Hygienickú úroveň tohto počinu už necháme na posúdenie každému z vás.

Zaujíma vás téma ázijskej kuchyne a všetko okolo nej? S Dominikou sme robili aj samostatný rozhovor plný úsmevných zážitkov z jej života v Kórei. Prečítajte si ho na TOMTO ODKAZE.

Doprajte si Hot Pot aj na Slovensku

TATAMI je aktuálne jediná reštaurácia, kde Hot Pot na Slovensku ponúkajú. “Prvýkrát sme tento štýl jedla ochutnali na thajskom ostrove Koh Tao. Vždy keď sme prechádzali okolo hlavnej križovatky tohto malého ostrova, cítili sme neuveriteľnú vôňu a tiež sme vnímali, že reštaurácia je preplnená domácimi. Keď sa nám do nej podarilo dostať po prvýkrát, pochopili sme prečo,” objasnili dôvod, prečo sa rozhodli Hot Pot priniesť aj do našich končín.

Či ste vegetarián alebo milujete morské plody, v TATATMI si prídete na svoje. Hot Pot menu zostavili tak, aby sa v ňom našiel každý. V každom druhu nájdete bohatú selekciu sezónnej zeleniny. Menu je vhodné pre dve osoby. Ak je vás pri stole viac, odporúčame si vybrať aspoň dva druhy.

Môžete si vybrať zo štyroch druhov Hot Pot:

  •  Yasai POT –  vegetariánska verzia so sezónnou zeleninou, tofu a ryžovými rezancami
  • Niku POT – plátky hovädzieho, kuracieho mäsa, sezónna zelenina, ryžové rezance
  •  Shifudo POT – morské plody, mušle, kúsky rýb, sezónna zelenina, ryžové rezance
  •  Mix POT – morské plody, ryby, plátky hovädzieho a kuracieho mäsa, sezónna zelenina, ryžové
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

referencie