FABRIKA by Dominika Onofrejová: Jeden deň ako vianočný škriatok vo výrobni koláčikov

691
FABRIKA by Dominika Onofrejová Vianoce
foto: FABRIKA by Dominika Onofrejová
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

V predvianočnom období makajú ľudia v cukrárňach a výrobniach koláčikov na 200 %. Sladké a spokojné – také chcú mať Vianoce všetci, a tak sa cukrári snažia dopyt po cukrovinkách uspokojiť. FABRIKA by Dominika Onofrejová, novootvorená prevádzka v Blatnom pri Senci, preto do svojej výrobne počas adventu pozvala pomocníkov.

Aj ja som si na jeden deň vyskúšala, aké je to byť vianočným škriatkom v cukrárni. Po jednom dni práce pred každým, kto robí toto remeslo na plný úväzok, skladám dole svoj pomyselný klobúk. Alebo aktuálne skôr huňatú čiapku s brmbolcom, zostáva nám totiž len pár dní do Vianoc a vonku sa postupne čoraz viac ochladzuje.

Prečítajte si krátku reportáž o tom, aké je to byť cukrárkou v aktuálne jednej z najlepších a najmodernejších výrobní koláčikov na Slovensku. Ak by ste aj vy mali záujem Dominike a jej cukrárkam pomôcť vo fabrike, budete mať určite šancu opäť o rok a možno aj medzitým. Určite sledujte jej Instagram, aby vám žiadne updaty o škriatkovaní neušli.

FABRIKA by Dominika Onofrejová
foto: FABRIKA by Dominika Onofrejová

O cukrárni FABRIKA by Dominika Onofrejová

Dominika Onofrejová, ktorú nikto nenazve inak ako familiárnou prezývkou Domča, patrí k TOP cukrárkam na Slovensku. Svoj sen o pečení budovala postupne – popri materskej dovolenke a dvoch malých synoch. Začínala pečením laskoniek a makróniek, ktoré ju dostali do povedomia na slovenskej gastronomickej scéne pod značkou Domčine laskonky.

Postupne však zatúžila po niečom vlastnom – ideálne po vlastnej prevádzke, v ktorej bude dostávať spätnú väzbu od milovníkov sladkého prakticky okamžite. A hoci tušila, že to nebude jednoduché, odhodlanie a podpora v rodine ju priviedli tam, kde je dnes. Hrdo stojí na čele výrobne koláčikov, do ktorej cestujú ľudia z celého Slovenska.

FABRIKA sa nevolá fabrika náhodou. Je to v podstate slovná hračka, ktorá odkazuje na pôvodný účel priestorov. Cukráreň sídli v bývalej fabrike na výrobňu kancelárskych potrieb, na ktorej čele stál dedko Dominikinho manžela Lukáša. Zároveň však ide o skutočnú fabriku na koláčiky, cukrárky vzadu pracujú usilovne ako včeličky.

interiér FABRIKY
foto: FABRIKA by Dominika Onofrejová

Pri návšteve FABRIKY môžete aj vy tak trochu nahliadnuť do zákulisia. Časť výrobne rovno za barovým pultom je totiž zo skla a dodáva celému priestoru moderný šmrnc. Väčšinu ľudí však zaujme skôr vitrína plná koláčov od výmyslu sveta, čo im, samozrejme, nemožno zazlievať.

Stretnutie s Domčou a nasávanie atmosféry

„Čaute, baby!“, zakričala na nás Dominika, keď sa prvý raz v ten deň objavila vo výrobni. Spolu s chladným vzduchom zvonku so sebou priniesla aj vlnu energie. Na rôznych gastronomických podujatiach som mala už predtým možnosť ju stretnúť, nikdy som sa s ňou však osobne nezhovárala.

Je to usmiata, príjemná osôbka, ktorá má mnoho povinností s vedením podniku a rozhodovaním o každej drobnosti. Napriek tomu sa aj sama aktívne zapája do pečenia. Prezradila mi, že táto časť ju nikdy neprestane baviť a je to pre ňu spôsob relaxácie aj počas vypätých dní.

cukrárka Dominika Onofrejová
foto: FABRIKA by Dominika Onofrejová

V ten štvrtok sme okrem stálych cukrárok pomáhali ako vianoční škriatkovia dve. Ja, ktorá som si chcela skúsiť prácu cukrárky na vlastnej koži, a Janka, ktorá sa chystá v dohľadnej dobe na otvorenie vlastnej prevádzky. Všetky sme sa zišli vo výrobni medzi siedmou a ôsmou hodinou ráno, aby sme dochystali koláčiky do vitríny na ten deň a začali s prípravami na víkend. Deň vianočného škriatkovania sa mohol začať.

Slzy a pot? Ale kdeže, len dobrá vianočná nálada

Mala som pred tým rešpekt – potrebovala som sa dobre vyspať, aby som vládala a nezaostávala v energii za profi cukrárkami. Zdá sa totiž, akoby išli na baterky. Od rána takmer bez prestávky kmitali, aby naplnili vitrínu, nachystali objednané torty na víkendové oslavy či vynikajúce cestá, ktoré si zákazníci mohli odniesť domov na vianočné pečenie.

Moje obavy však boli zbytočné. Nie že by tá práca nebola náročná, práve naopak. Baby však pre vianočných škriatkov z toho dňa urobili príjemný zážitok plný smiechu a vianočnej nálady. S plným rešpektom som sa ich neustále pýtala na ďalšie inštrukcie, aby som náhodou nebola vinníčkou, ak nejaké cesto skončí v koši. Nič také sa však nestalo, dostala som presné inštrukcie, priučila sa remeslu a spoznala skvelých nových ľudí.

vaječný likér a domáca zázvorovica
foto: FABRIKA by Dominika Onofrejová

Ako bonus hodnotím neustály prísun kvalitnej slovenskej kávy z bratislavskej pražiarne Good Times Coffee Roasters a možnosť ochutnať za pohárik Dominikej legendárnej domácej zázvorovice. Mimochodom, oba produkty – slovenskú výberovú kávu aj fľašku zázvorovice s peknou etiketou (a ešte oveľa viac) si môžete zakúpiť priamo vo FABRIKA by Dominika Onofrejová. Domov tak neodídete len so škatuľkou koláčikov, ktorým sa nedá odolať, ale napríklad aj s jedlým darčekom pre svojich blízkych.

Čo ma jeden deň vo FABRIKE naučil

Uvedomujem si, že jeden deň je málo na to, aby človek dokázal komplexne pochopiť prácu v gastronómii. Vo svojom okolí mám však hneď niekoľko blízkych, ktorí sa tejto oblasti profesionálne venujú. A tak bolo pre mňa škriatkovanie v cukrárni možnosťou nahliadnuť do ich sveta.

Pochopila som, že táto práca je naozaj fyzicky a často aj psychicky náročná. Nemôže ju robiť nikto, kto nemá v srdci skutočnú lásku pre gastro. Na druhej strane som sa presvedčila o tom, že spolupráca, nadšení ľudia a líder, ktorí to všetko zastrešuje, dokážu vytvoriť unikátny koncept svetovej kvality aj u nás.

vanilkové rožky Domčine
foto: FABRIKA by Dominika Onofrejová

Na záver vám už len poviem, čo som mala možnosť počas 10 hodín práce vo FABRIKE vytvoriť. Bol zázrak sledovať, čo všetko vzniká pod rukami šikovných cukrárok a bolo mi cťou sa na chvíľku stať jednou z nich:

  • namlieť pár mís orieškov a vyrobiť orechové zmesi
  • ozdobiť 7 plechov čokoládového brownies
  • pripraviť cesto na koláč Milionár z 5 kilogramov múky a rozvážiť ho do balíčkov
  • pomáhať baliť vianočné škatuľky pre firmy (zhruba 200 kusov)
  • vyrobiť si vlastnú ganache
  • upiecť asi 800 vanilkových rožkov
  • baliť vianočné pečivo na predaj do sklených dóz
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin