etiketa stolovania menučka
foto: Canva

Chcete povýšiť úroveň svojho stolovania, ukázať sa ako brilantný hostiteľ/ka alebo si osviežiť pravidlá, ako sa podľa bontónu správať v reštauráciách? Nech sa páči – pripravili sme pre vás podrobný článok na tému etiketa stolovania.

V ňom sa venujeme základným pravidlám, ktoré by mal poznať každý. Doma či v podnikoch – to je jedno, etiketa stolovania dokáže pozdvihnúť gastronomický zážitok na vyššiu úroveň hocikde. Formálne a neformálne stolovanie sa, samozrejme, líšia. Nikde však nie je napísané, že si nemôžete užiť pekne prestretý stôl aj počas obyčajnej večer s blízkymi.

Niektoré pravidlá etikety stolovania vám budú na 100 % známe, o iných ste možno len vzdialene počuli. Každé z nich má však svoje opodstatnenie a stále miesto vo svete gurmánov. Pozrieme sa spoločne na to, ako správna etiketa stolovania vyzerá v praxi?

Naučte sa správne ukladať servis

Začíname základným pravidlom, konkrétne tým, ako správne uložiť príbor, poháre či taniere tak, aby sa hostia cítili čo najviac komfortne. Etiketa stolovania totiž nie je len samotný čas strávený pri stole, ale aj všetko, čo tomu predchádza. Ako správne prestrieť stôl?

menučka ako ukladať príbor
foto: Canva
  • každý hosť by mal mať 60 – 80 cm priestoru
  • počet príborov je limitovaný číslom tri (ak máte viac chodov, ďalšie príbory pridáte, keď to bude aktuálne)
  • vidlička sa vždy kladie zubami nahor, naľavo od taniera
  • nôž otočte ostrím k tanieru a položte ho na pravú stranu (cca 2 cm od taniera)
  • lyžicu kladiete dnom na stôl, na pravú stranu taniera
  • príbory, ktoré budete potrebovať najskôr, sú na vonkajšej strane
  • dezertné príbory umiestnite nad tanierom (rúčky by mali mať otočené na stranu, z ktorej ich hostia budú brať)
  • poháre so stopkou položte napravo (nad špičku noža, ktorý je najbližšie k tanieru)
  • pohár na vodu položte naľavo od pohára so stopkou (nad dezertný príbor)

Všetko na stole má svoje opodstatnenie

Stôl by mal byť prestretý tak, že všetko na ňom má svoje miesto z nejakého dôvodu. Jediné veci, ktoré nevezmete počas stolovania do rúk, by mali byť dekorácie. Preto platí, že by ste na stôl v žiadnom prípade nemali klásť viac riadu, ako je potrebné.

Jesť začínate príborom, ktorý je najďalej od taniera, dezertný príbor príde na rad ako posledný. Príbory by ste mali vy (ak ste v reštaurácii, tak obsluha) odnášať po každom chode. Vidličku by ste mali držať v ľavej ruke, hroty smerujú vždy dole. Príborom by ste nemali ukazovať či gestikulovať, skôr ho vždy spôsobne položiť na tanier (o pozíciách príboru počas a po jedle si povieme neskôr).

etiketa stolovania prestretý stôl
foto: Canva

Etiketa stolovania a alkohol

V prípade, že sa počas jedla servíruje aj alkohol, je potrebné rozlišovať, kedy príde jeho čas. Etiketa stolovania hovorí v podstate o dvoch základných druhoch:

  • aperitív – podáva sa 10 – 15 minút pred jedlom, pred zasadnutím k stolu (šumivé víno, víno, miešaný drink, vermút, bylinkové likéry – tvrdý alkohol sa neodporúča)
  • digestív – zohráva úlohu podpory trávenia a peristaltiky čriev, podáva sa k poslednému hlavnému chodu (tvrdší alkohol, bylinkové likéry)

Majte na pamäti, že by ste nikoho pri stole nemali nútiť k pitiu alkoholických nápojov. Sú to hrubé spôsoby, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné. Rovnako by ste nemali dolievať alkohol do pohára, ktorý nie je dopitý. Hosť tým môže naznačovať, že má dosť a ďalší alkohol už nechce.

Dajte pozor na spôsob, akým pri stole sedíte

V tomto bode azda nemusíme zdôrazňovať, že spôsob, akým pri stole sedíte, hovorí o vašej kultivovanosti veľa. Mali by ste byť vystretí, nenakláňať sa, no zároveň nesedieť príliš ležérne a opierať sa o celú plochu operadla. Etiketa stolovania upravuje aj spôsob, akým sedia dámy – mali by sedieť len na polovici stoličky, zatiaľ čo páni môžu smelo využiť celú plochu.

Nezabudnite: Lakte na stôl v slušnej spoločnosti nepatria. Ruky nemajte pod stolom, oprite si ich oň približne v oblasti zápästí.

etiketa stolovania správne sedenie
foto: Canva

Mobilný telefón či tablet k stolu nepatria

Podobne ako lakte, ani výdobytky modernej technológie nemajú na stole čo robiť. Zdieľanie jedla s blízkymi alebo hoci aj s obchodnými partnermi by malo znamenať čas, ktorý si vyhradzujete pre nich. Ak si na stôl vyložíte telefón, podvedome to naznačí, že vaša pozornosť smeruje inam a pôsobí to nevhodne na všetkých prísediacich.

Látkový verzus papierový obrúsok

Premýšľali ste niekedy nad tým, aký je rozdiel v používaní látkového a papierového obrúsku, ktoré nájdete na pekne prestretom stole? Každý z nich skutočne plní iný účel:

  • látkový obrúsok – uložte si ho do lona hneď, ako sa usadíte (nepatrí za golier ani za opasok); jeho úlohou je ochrániť vaše oblečenie pred prípadným znečistením + slúži na utretie úst pred tým, ako si odpijete z pohára / šálky; po dojedení zostáva zložený naľavo od taniera
  • papierový obrúsok – počas jedla by mal byť naľavo od taniera, slúži na decentné utieranie úst; po dojedení zostáva zložený naľavo od taniera

Ako odložiť príbor, keď dojete?

Príbor hovorí vlastnou rečou, ktorú by mal ovládať každý, kto sa venuje téme etiketa stolovania. Rovnako aj obsluha v reštauráciách, ľahko podľa neho totiž dokáže čítať, či si hosť dal iba prestávku a plánuje v jedle pokračovať alebo môže tanier s prípadnými zvyškami už vziať. Ľahkou pomôckou pre vás bude nasledujúci obrázok:

etiketa stolovania príbor
foto: Canva

Etiketa stolovania upravuje aj jedenie pečiva…

Podľa správnosti by ste z pečiva pri stole nemali odhrýzať, no ani krájať ho, ako by mnohí z vás určite hádali. Správny spôsob jedenia pečiva je ten, že si z neho budete odlamovať malé kúsky, natierať si ich maslom / nátierkou a následne vkladať do úst.

…aj jedenie hydiny, ryby a ďalších pokrmov

Rovnako ako existujú pravidlá na jedenie pečiva, existujú aj tie, ktoré upravujú správny spôsob jedenia mäsa a ďalších zaujímavých pokrmov. Tu sú niektoré z nich:

  • hydina – pri veľmi formálnej večeri by ste nemali brať kosti do ruky, inak je to povolené (spôsob jedenia hydiny by mala ako prvá určiť hostiteľka); malé kosti by sme mali vypľuť na vidličku a odložiť na okraj taniera
  • ryby – nekrájajú sa, pomocou špeciálneho príboru na ryby by ste z nich mali odlupovať mäkké kúsky mäsa; malé kosti by sme mali vypľuť na vidličku a odložiť na okraj taniera
  • kompót – celú misku si zdvihnite bližšie k ústam a vložte si kúsky ovocia do úst vidličkou; na pitie sladkej zvyškovej vody zabudnite
  • zeleninový šalát – nikdy pri jeho konzumácii nepoužívajte nôž (etiketa stolovania to zakazuje), naberajte si ho v malých sústach na vidličku

zdroje: Foodandwine.com, Forbes.sk, Bonami.sk, Akcnezeny.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie