Espresso: Chyby, ktoré robíme pri príprave kávy

1325
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Príprava kávy v domácich podmienkach sa dnes neobmedzuje iba na varenie instantnej alebo klasickej zalievanej kávy, ale ponúka možnosť aplikovať celú škálu receptov pomocou modernej techniky. Ako to urobiť, aby espresso chutilo ako v kaviarni?

Domáce kávovary dnes umožňujú prípravu celej škály kávových nápojov podľa rôznych receptov, a to nielen s rozličným pomerom a úpravou mlieka či dávkou vody, ale i príchuťou alebo intenzitou. Jednoduchšie prístroje aplikujú kapsule s hotovým kávovým základom, skutočne dobrú kávu podľa vašich predstáv však získate predovšetkým pomocou kávovarov, ktoré využívajú kávu zrnkovú. Celý dojem a zážitok z kávy (chuť, vôňa, pena) potom závisí na rôznych faktoroch ovplyvňujúcich, akým spôsobom sa jej senzorické vlastnosti uvoľnia do vody. Na tieto faktory je možné pôsobiť, ak máte klasický kávovar s mlynčekom samostatne, ale i integrovaným, všetko je o nastavení.

Čo robiť, keď vám vaša káva nechutí

Ak ste si domov zadovážili úplne nový kávovar, s potešení ste si urobili prvé espresso a zistili ste, že jeho chuť ani kvalita sa nevyrovnajú tomu z kaviarne, nemusíte hneď na vlastnú prípravu kávy zanevrieť. Možno ste iba urobili niektorú z klasických chýb, ktorých sa dopúšťajú najmä začiatočníci. Skúste sa ich vyvarovať a uvidíte, že sa v príprave kávy za chvíľu vyrovnáte baristom.

Dávate pozor na kvalitu a čerstvosť kávy?

Dobré espresso urobíte iba z kvalitnej a najmä čerstvej kávy – ideálne je mlieť zrná tesne pred spracovaním. Ak máte doma už namletú kávu, pretože vám chýba mlynček, zadovážte si ručný, alebo kupujte naozaj iba malé množstvo, ktoré ste schopní rýchle spotrebovať. Káva, ktorá dlho stojí namletá, stráca sa chuť i vôňu a výrobok z nej bude rovnaký.

Akú používate hrúbku mletia?

reklama

Druhým veľmi dôležitým faktorom je veľkosť namletých čiastočiek kávy, teda hrúbka mletia. Na espresso by sa mala používať káva namletá jemne (s menšími čiastočkami), nesmie byť však príliš jemná, inak upchá sitko kávovaru. Moderné kávovary umožňujú nastaviť prednastavenú hrúbku podľa typu nápoja, čo je veľká výhoda.

Aká je kvalita použitej vody?

Veľmi dôležitý vplyv na konečný produkt má i druhá zložka kávy – voda. Tá by mala byť nielen primerane horúca (teplota by sa mala pohybovať okolo 95°C), ale i vhodná na prípravu kávy. Ak máte veľmi tvrdú vodu, skúste si zadovážiť filtračnú kanvicu či zariadenie na úpravu vody, ktoré sa montuje priamo na prívod, alebo nepoužívajte kohútikovú vodu.

Ako postupujete pri príprave?

U kávovarov so zabudovaným mlynčekom i automatickým plnením kvalitu konečného dávkovania ovplyvníte iba ťažko, ak však pracujete s pákovým systémom, je pri príprave espressa dôležité tiež použiť správne množstvo kávy a správny prítlak pri jej zalisovaní. Vyskúšajte si rôzne štýly, aby ste našli ten, po ktorom bude káva chutiť najlepšie.

Ako sa staráte o vybavenie?

V neposlednom rade na kvalitu kávy či rovno espressa vplýva čistota vnútorných rozvodov i všetkých súčastí kávovaru, ktoré sa na príprave podieľajú. Pravidelné čistenie vhodnými prípravkami je tak pre dobrú kávu kľúčové.

Už ste našli ten správny recept?

Ak ste sa rozhodli, že sa prepracujete k tej najlepšej káve, ktorú ste schopní v domácich podmienkach pripraviť, môžete skúsiť nielen rôzne druhy, ale tiež receptyTchibo blog vám ich ponúkne celu paletu v rozmanitých oblastiach a rovno vám odporučí, aký druh kávy si môžete zadovážiť.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: