Ekorezort Vendelín v Podskalí: Očarila nás špičková gastronómia uprostred lesa na Považí

4908
foto: ekorezort.sk

Po dlhom pracovnom dni sme sa ocitli uprostred prírodnej oázy. Známi nám dávnejšie hovorili o tom, že Ekorezort Vendelín ležiaci v objatí hôr blízko obce Podskalie si zaslúži našu pozornosť. Dali sme mu šancu a odvtedy sme sa na skvelé jedlo či domáci bylinkový čaj vrátili už niekoľkokrát.

Veľmi ma teší, že skvelú gastronómiu a podniky, ktoré myslia aj na klimatické dopady svojho fungovania, nájdeme už v pomerne hojnom počte aj mimo hlavného mesta našej republiky. Ekorezort Vendelín je vynikajúcim príkladom toho, že podnikanie v gastronómii môže fungovať aj ruka v ruke s prírodou a výsledok je viac ako pozoruhodný.

Ekorezort Vendelín má svoj prívlastok zaslúžene

Nájdete ho v blízkosti slovenského prírodného unikátu, priamo pod Podskalským Roháčom. Aby sme vám uľahčili orientáciu, je to v okrese Považská Bystrica, v obklopení ihličnatých lesov a rozhodne stojí za návštevu alebo za zastavenie sa po ceste naprieč Slovenskom.

Aj samotné tabule popri ceste, ktoré lákajú potenciálnych návštevníkov hovoria, že ide o “miesto, kde si každý príde na svoje” a po návšteve môžem súhlasiť. Potešia však najmä milovníkov prírody a ekológie. Elektrinu vyrábajú zo slnečných lúčov, teplo peletkami z odpadovej piliny a z pokosenej trávy vyrábajú bioplyn.

foto: autorka

Pôvodný tábor pre deti je dnes oveľa viac ako len rekreačné zariadenie. Ide o moderný rezort, ktorý ponúka krásne ubytovanie, množstvo aktivít pre deti aj dospelých, relax v tichu a prírode a v neposlednom rade špičkovú gastronómiu.

“Naša ekofood ponuka je predovšetkým starostlivo pripravovaná z poctivých a kvalitných surovín priamo z našej farmy Ekoraj,” hovorí popis reštaurácie v rezorte. A naozaj – na jedálnom lístku (v slovenskom aj anglickom jazyku) sme našli aj popis a vysvetlenie prípravy mäsa, steakov a informáciu o tom, odkiaľ lokálna hovädzina pochádza.

Vyvážená ponuka, fantastická chuť

Aby sme mohli zhodnotiť obe – mäsovú aj bezmäsitú ponuku, ochutnali sme burger a kalerábové placky. Z ponúkaného menu sme si vybrali konkrétne hovädzí dry-aged burger s opekanými zemiakmi a jogurtovým dipom a tagliatelle piccata s kalerábom v parmezánovom cestíčku s bylinkovým prelivom.

Jedlo bolo voňavé, chrumkavé a dochutené tak, aby sa do popredia dostala aj jemná chuť jednotlivých surovín. Príjemná bola aj obsluha – okrem slovenskej výpomoci pracujú v Ekorezorte Vendelín aj ukrajinské čašníčky, ktoré v slovenčine bez problémov a s úsmevom vymenovali sortiment čajov, nápojov či koláčikov, ktoré mali aktuálne k dispozícii.

foto: autorka

Apropo, sortiment čajov – aj do tohto aspektu podniku sa dostala lokálnosť. Okrem porciovaných čajov si tu zákazníci môžu pochutnať aj na bio bylinkových zmesiach, ktoré boli pozbierané v okolitých horách a následne usušené na tie najvoňavejšie bylinkovo-ovocné zmesi. Na kávičkárov čaká v ponuke aj výber kávových pochutín nasledovaný horúcimi čokoládami, nealkoholickými nápojmi aj čapovaným pivom. Samostatnou kategóriou sú lokálne vína (rozlievané aj fľaškové), vďaka ktorým by sa Ekorezort nemusel hanbiť pred žiadnou okolitou vinárňou.

Cieľ cyklistov, rodičov s deťmi aj zamilovaných

Rezort sa skutočne podarilo vystavať tak, že si na svoje príde každý. Okolie je krásne na romantické prechádzky aj náročnejšie túry. Je sa tu kde poriadne stratiť na bicykli a rodičia, detičky či starí rodičia s vnúčatkami sú tu viac ako vítanými hosťami. Svedčí o tom aj moderne zariadený a priestranný detský kútik vo vnútri či šmykľavky a ovečky vo vonkajšej časti.

S nadšením sa vrhajú na organizovanie akcií a rodinných podujatí, pripravili krásne priestory na svadby a nezabúdajú ani na sviatky ako Veľká noc či menšie oslavy dňa žien. Vždy pripravia špeciálne menu, koláčiky ku káve či aktivity pre najmenších, ktorí sa ich môžu s nadšením zúčastniť spoločne s rodinnými príslušníkmi. Ak ste z okolia, sledujte ich na Facebooku alebo na Instagrame, aby vám žiadne podujatie neušlo.

foto: autorka / FB Ekorezort Vendelín

Sv. Vendelín je patrón sedliakov a pastierov, vďaka ktorým máme my stravníci vždy čerstvé a zdravé eko potraviny. Zároveň je patrónom obce Ďurďové (vedľajšia obec), odkiaľ pochádza majiteľ rezortu a farmy Ekoraj a meno Vendelín niesol aj dedko rodiny, ktorá stojí za ekorezortom. Symboliku sa im podarilo pretaviť do pulzujúceho priestoru plného vôní, detského smiechu a ticha, aké nájdete len v srdci prírody.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama