Dubčekov rezeň či Štúrove halušky? Môže byť!

5184
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

To, že podnikanie v gastronómii nie je nič jednoduché, je dobre známa vec. Stačí však trochu lásky k jedlu a k práci, ktorú milujete, a všetko sa dá zvládnuť s úsmevom na perách. O malom podnikaní v gastronómii, skorom rannom vstávaní, ale aj úsmevných zážitkoch, ktoré prináša táto práca, sme sa porozprávali s kuchármi a zároveň konateľmi spoločnosti Gastromas, s.r.o. sídliacej v rodisku dvoch významných slovenských dejateľov. 

Stanislav Naštický a Milan Opáth tvoria dvojicu, ktorá zásobuje skvelými obedmi počas celého pracovného týždňa celú dolinu okolo mestečka Uhrovec, v ktorom sa narodili Ľudovít Štúr a Alexander Dubček. Ich spoločnosť sídli len pár krokov od spoločného rodného domu týchto pre Slovensko významných pánov. Stanislav s Milanom sa pre spoločné podnikanie rozhodli pred niekoľkými rokmi a napriek tomu, že to nie je jednoduchý chlebíček, ani jeden z nich by nemenil.

podnikanie v gastronómii:Pripravia všetko podľa vašich chutí
Pripravia všetko podľa vašich chutí

Je to už 6 rokov, čo spolu podnikáte v gastronómii. Ako sa vaše cesty spojili?
Stanislav: Naše cesty sa spojili v jednom zamestnaní, kde sme spolu varili. Milan tam robil dlhodobo a ja som nastúpil neskôr. Mojím tajným snom vždy bolo mať vlastnú prevádzku, takže som len hľadal parťáka, ktorého som v Milanovi našiel. Zo začiatku nám ale veľmi do smiechu nebolo, podnikanie na Slovensku je naozaj náročné.
Milan: Je to pravda, spoznali sme sa v práci a sadli sme si najmä ľudsky. Mali sme rovnaké zmýšľanie, slovo dalo slovo a dnes už nejaký ten rok spolu podnikáme.

podnikanie v gastronómii: Milan Opáth
Milan Opáth
reklama

Túžili ste odmalička po tom, že budete v práci stáť za sporákom, alebo sa vaše ambície zmenili až neskôr?
Stanislav:
Môžem zodpovedne povedať, že to bol môj detský sen. Kuchyňa mi vždy imponovala a bavila ma, cítil som sa v nej dobre.
Milan: Ale áno, bolo to mojím snom, za ktorým som si išiel. Varenie bolo a stále je pre mňa aj koníčkom, moja práca ma baví a robím ju rád. Už ako malý som sa hrával a piekol koláče z piesku.

Váš pracovný deň je plný, a každý kuchár vie, že nie ľahký. Prezraďte, ako prebieha bežný deň profesionálneho kuchára?
Milan: Náš deň začína už o druhej hodine v noci, takže sme trochu posunutí oproti ostatným pracujúcim ľuďom. Začíname, samozrejme, varením.
Stanislav: Ale nie je to len o varení, aj keď to je pre nás priorita. Sú to veci, ktoré robíme každý deň, ako objednávka tovaru, dodržiavania HCCP, rozdeľovanie si úloh a príprava na ďalší deň.

Zameriavate sa prevažne na varenie a dovážanie obedov pre starších ľudí, ktorí si už sami nedokážu alebo nevládzu navariť. Dá sa povedať, že vaša práca má aj trochu morálny rozmer?
Stanislav: Takto by som to asi nepovedal, pretože tí ľudia si za obedy platia, nemajú ich zadarmo. Snažíme sa ich však uspokojiť tým, že im jedlo dovezieme priamo domov.
Milan: Mnoho z nich sa k jedlu nedokáže dostať nijakým iným spôsobom. Seniori neboli pôvodne našou cieľovou skupinou, ale zistili sme, že im takýmto spôsobom dokážeme uľahčiť život. Na začiatku sme mali 8 obedov a nevedeli sme, čo robiť. Dnes ich denne pripravíme okolo dvesto.

podnikanie v gastronómii: Stanislav Naštický
Stanislav Naštický

Kto vymýšľa jedálny lístok na ďalší týždeň? Zaraďujete do jedálnička často nové a nepoznané chute?
Milan: Jedálny lístok vymýšľame spoločne. Baví nás vymýšľať a skúšať nové recepty, ale skúšame ich prevažne doma, na blízkych a známych, aby sme vedeli, či budú mať úspech.
Stanislav: Z pohľadu klientov bude rezeň vždy rezňom a guláš gulášom, ak mi rozumiete. (úsmev)

Spoločnosť Gastromas sídli v obci Uhrovec, v rodisku jedného z národných hrdinov Ľudovíta Štúra a veľkého politika minulého storočia, Alexandra Dubčeka. Máte blízko k slovenskej gastronómii? Vyskytujú sa na vašom jedálnom lístku často typické slovenské jedlá?
Stanislav: Skôr by som povedal, že k československej, ale naše zameranie jedál je rôzne. Nájdete u nás napríklad aj špagety či pizza koláč. Opäť sa však vraciam k tomu, čo som spomínal aj v predošlej otázke. Naša klientela je zvyknutá skôr na tradičné jedlá. Špeciality ako Dubčekov rezeň alebo Štúrove halušky na jedálnom lístku zatiaľ nemáme, ale prečo nie?
Milan: Uhrovec je mojím rodiskom, takže s týmito dvoma pánmi sa stretávam celý život. Tiež mám veľmi blízko k našej gastronómii, a hoci si rád pochutím aj na všelijakých špecialitách, na tradičnú slovenskú kuchyňu nedám dopustiť.

Okrem denného varenia a skorého vstávania máte takmer každý týždeň varenie na svadbu, oslavy, či trochu smutnejšie udalosti, kary. Nie je to všetko únavné? Máte čas aj na súkromné aktivity a koníčky?
Stanislav: Áno, je to ďalšia vec, ktorou sa zaoberáme. Uhrovská dolina je veľká a oslavy a smútok k tomu patria. Toho voľného času veľa nezostáva.
Milan: Ale keď sa chce, tak sa všetko dá pekne skombinovať. Mojím koníčkom popri práci, kde vždy dokážem vypnúť, je futbal. Okrem toho si rád zahrám aj tenis.

podnikanie v gastronómii: Chalani pre vás navaria svadby aj oslavy
Chalani pre vás navaria svadby aj oslavy

Zažívate vo svojej práci aj uvoľnené a usmiate momenty, na ktoré radi spomínate?
Stanislav: Samozrejme, sme mladý kolektív a sranda je na dennom poriadku, veď bez toho by to ani nešlo. Takto sa pracuje oveľa ľahšie.
Milan: Jasné, že zažívame vtipné momenty. Máme aj mladých brigádnikov, ktorí nám pomáhajú s rozvozom jedál, a preto nikdy nepociťujeme núdzu o úsmevné zážitky.

Za 6 rokov spoločného podnikania sa musíte skvelo poznať. Prezraďte nakoniec naším čitateľom na seba nejaké pikošky.
Stanislav: My sme už ako rodina, poznáme sa skvelo, to je pravda. Nielen v profesii, ale aj v súkromí si nájdeme čas na pivo. A pikošky? Nemôžem na neho nič zlé povedať. Je to človek s obrovskou chuťou do práce a ešte ho to aj teší. V dnešnej dobe je náročné nájsť človeka, ktorý sa nepozerá len na seba. Určite by som ho nevymenil. Možno len v súkromí, za nejakú peknú slečnu (ale musela by variť minimálne tak dobre, ako Milan).
Milan: Vtipné a plné pikošiek boli najmä začiatky, keďže ja som bol zvyknutý na veľkú kuchyňu a Stano zase na minútkové varenie. Obom nám trvalo dlho, kým sme sa zladili a veľa vecí sme pokazili, no dnes nám to v práci ide od ruky. A dobrí priatelia na seba predsa nevyzrádzajú. (úsmev)

Zdroj foto: autorka

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: