Drevené vs plastové dosky na krájanie: Ktoré je lepšie používať?

496
drevené vs plastové dosky na krájanie
foto: Canva

Drevené vs plastové dosky, to je (najmä) hygienický súboj, odkedy sa tvrdený plast stal bežnou súčasťou našich domácností a kuchýň. Ktorá doska je teda lepšia na krájanie – drevená či plastová? Pozreli sme sa tomuto problému na zúbok.

Debata o tom, aké výhody a nevýhody majú drevené vs plastové dosky trvá už desaťročia. Misky váh sa prikláňajú raz na jednu, raz na druhú stranu a odvšadiaľ počúvame o tom, že jeden aj druhý typ dosiek na krájanie má viac nevýhod ako výhod. Ako je to teda v skutočnosti? Možno budete prekvapení.

Drevené vs plastové dosky – ide najmä o hygienu

Drevené dosky na krájanie sú tu s nami odnepamäti. Používali ich naši predkovia a postupne ich privádzali do podoby, akú poznáme dnes – hladké doštičky, často s drážkou na odvádzanie šťavy z ovocia či z mäsa, s dierkou na praktické zavesenie.

Dosky z kvalitného tvrdého dreva sa pomerne ľahko dezinfikujú kuchynskými čistiacimi prostriedkami a horúcou vodou. Mnohé druhy dreva sú naviac antimikrobiálne. Napríklad oleje prítomné v eukalyptovom dreve majú schopnosť ničiť baktérie, ktoré by sa v dreve inak nahromadili.

ako umývať drevenú dosku na krájanie
foto: Canva

Ich hlavným rizikom však je to, že drevo je živý materiál – má póry a prirodzene absorbuje vlhkosť, čo sa rovná riziku kontaminácie. Ak ju dôkladne nečistíte po každom použití, môžu sa v nej ukladať rôzne zdraviu škodlivé látky a tvoriť plesne, ktoré predstavujú riziko pre naše zdravie.

Zaujíma vás téma hygieny v kuchyni? V TOMTO ČLÁNKU sme rozpísali plán čistenia kuchyne na deň/týždeň/mesiac a priniesli sme aj pár tipov na domáce čistiace prostriedky bez chémie »

Plastové dosky na krájanie však na tom nie sú o nič lepšie. Najmä pod mikroskopom ukážu svoje temné tajomstvá. Ide o malé kúsky mikroplastov, ktoré sa z nich pri každom krájaní olupujú a dostávajú do nášho jedla.

Časom sa na povrchu každej plastovej dosky na krájanie nevyhnutne vytvoria mikrodrážky. Tieto drážky zbierajú nečistoty, zachytávajú baktérie a stávajú sa dokonalou živnou pôdou pre rozličné mikroorganizmy. Ako uviedol portál Delicious.com.au, výskum ukázal, že ani horúci program v umývačke riadu nedokáže tieto štrbinky efektívne vyčistiť.

drevené vs plastové dosky na krájanie (2)
foto: Canva

Ako vybrať dosku na krájanie?

Nikoho neprekvapí, keď nebude odpoveď jednoznačná. Dosku na krájanie si vyberajte podľa toho, čo sa na nej chystáte krájať. Každý materiál je totiž vhodný na iné potraviny a jednoznačná odpoveď, či sú lepšie drevené vs plastové dosky neexistuje.

Drevená doska na krájanie

Ich výhody presahujú „len“ to, že sú zdravšie (ak ich správne používame). Sú aj krajšie, esteticky lepšie zapadnú do interiéru, neodlupujú sa z nich kúsky mikroplastov a ich povrch je menej tvrdý. To znamená, že sa na nich nože tak rýchlo neotupia. Na drevenej doske je ideálne krájať napríklad:

  • ovocie a zeleninu
  • tvrdé syry
  • chlieb a pečivo
  • koláče
  • ďalšie jedlo a potraviny určené na okamžitú konzumáciu
drevená doska na krájanie zeleniny
foto: Canva

Plastová doska na krájanie

Aj keď sa to nezdá, aj plastová doska má v kuchyni svoje miesto a využitie. Je vhodná napríklad na potraviny, ktoré budete ďalej tepelne upravovať. Aj na potraviny, ktoré majú výrazné zafarbenie, ktoré by ste z dreva už nikdy nemuseli dostať. Plastovú dosku z linky vyberajte hlavne vtedy, ak ide krájať či klepať čerstvé mäso.

Ako vyčistiť dosku na krájanie?

Kuchynské dosky sú podkladom, ktorý s potravinami prichádza do kontaktu najčastejšie. Zlaté pravidlo hovorí, že by ste doma mali mať minimálne jednu dosku vyhradenú na spracovanie čerstvého mäsa. Tá by nemala prichádzať do kontaktu s ostatným jedlom.

Aj ostatné dosky držte v čistote, umývajte ich pravidelne kuchynským saponátom a horúcou vodou, ideálne hneď po použití. Nezabudnite ich dezinfikovať (existuje mnoho prípravkov určených na dezinfikovanie kuchynského náčinia) a po umytí poriadne vysušiť predtým, ako ich schováte na ich miesto.

plastová doska na krájanie mäsa
foto: Canva

Nechcete predsa kontaminovať seba ani nikoho zo svojich blízkych, však? Krížová kontaminácia je nepríjemná vec, ku ktorej môže pri zníženej hygiene veľmi ľahko prísť. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín ju definuje ako „proces, ktorým sa mikroorganizmy neúmyselne prenesú z jednej látky alebo predmetu na druhý s následným škodlivým účinkom“.

Dochádza k nej najmä vtedy, ak používame dosku na viaceré druhy potravín naraz a medzitým ju dôkladne neočistíme. Zvyšky mäsa alebo iných živočíšnych potravín môžu mať v sebe baktérie ako salmonela, listerióza alebo kampylobaktérie, ako aj iné kontaminanty. Tie sa následne prenesú na potraviny, ktoré ideme konzumovať bez tepelnej úpravy a môžu sa preniesť aj do nášho organizmu.

zdroj: Delicious.com.au

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama