
Talianska kuchyňa je naša najobľúbenejšia, preto vždy, keď máme namierené na výlet do Talianska, najviac zo všetkého sa tešíme práve na jedlo a gastro zážitky. Tentokrát sme sa vybrali do známej dovolenkovej destinácie Rimini, kde sme počas 4 dní ochutnali množstvo dobrôt.
Nie je pizza ako pizza a tí, ktorí ochutnali dobrú pizzu v Taliansku, to môžu potvrdiť. Aj keď nechceme krivdiť reštauráciám na Slovenku, v mnohých z nich sme totiž ochutnali fantastickú pizzu či cestoviny, ktoré sa pokojne môžu vyrovnať tým talianskym. Dosť bolo ale porovnávania, poďte sa s nami pozrieť na to, čo sme v Rimini a San Maríne ochutnali. Pokiaľ sa sem chystáte, tieto tipy si rozhodne zapíšte.
Hotelové raňajky, aké nemajú obdobu
Ubytovali sme sa v hoteli priamo na pláži, čo bol výborný nápad. A ešte lepší nápad bol zvoliť si hotelové raňajky, z ktorých sme po prvom ráne zostali doslova bez slov. Zhodli sme sa, že ak pre nič iné, tak pre tieto hotelové raňajky by sme sa do Rimini okamžite vrátili. Dlhý stôl bol plný podnosov so sladkými aj slanými dobrotami, no vyzeralo to, akoby sme prišli na brunch do luxusného podniku. Plnené croissanty, tiramisu, mrveničkový koláč, mini pavlovej tortičky, citrónové tartaletky, sendviče s bazalkovým pestom a prosciuttom, toasty s avokádom a vajíčkom, hrianka s rybacou nátierkou, mini chlebíčky, šťavnatý ananás, melón… Áno, presne takto to vyzeralo každé ráno v hotelovej reštaurácii. A, samozrejme, nechýbalo kvalitné espresso či 100 % džúsy.

Veľmi milo nás prekvapila ochota hotela. V posledný deň sme odlietali skôr ako sa začali servírovať raňajky. Na recepcii sme sa boli spýtať na možnosť raňajkových balíčkov, s čím nám okamžite vyhoveli. Takže pri odchode sme si okrem krásnych zážitkov odnášali aj tašku plnú pochutín. Nech sa páči, prikladáme vám aj odkaz na tento hotel s dokonalými raňajkami.
Naopak, v deň nášho príchodu sme v hoteli raňajky nemali, aj keď sme prišli pomerne skoro. Vybrali sme sa do kaviarne, respektíve raňajkárne vo veľmi hipsterskom a modernom dizajne. Zlákali nás rôzne sendviče aj pistáciový croissant. Jedlo, prostredie aj obsluha boli veľmi príjemné a lahodné, do beO Café sme zavítali ešte niekoľkokrát.

Čo ochutnať v centre Rimini?
Centrum mesta Rimini sme mali vzdialené 5 minútovou jazdou na električke. Popredu sme si na google mapách pohľadali podniky, ktoré nás zaujali, následne sme si ich vyberali podľa toho, kde presne sme sa nachádzali.
Z toho, čo sme ochutnali, musíme vyzdvihnúť jednu z najlepších zmrzlín. Maličký podnik sa nachádzal na okraji centra a skutočne stál za to. Množstvo príchutí, obrovské kopčeky a lahodná chuť pravého krémového gelata, tak by sme v skratke charakterizovali tento podnik. Aby tých zmrzlín nebolo málo, veľmi nám chutila aj tá z La Romana. Ide o podnik s takmer 90 ročnou tradíciou, ktorý však ide s dobou. A viete, čo bolo na ich gelate najlepšie? Pred tým, ako vám kopček naložili, vám do kornútka naliali roztopenú bielu alebo mliečnu čokoládu.

O kaviarňach s dobrou kávou vám písať nebudeme, pretože pravdu povedať, na zlú sme nenatrafili. Čiže nech si vyberiete akýkoľvek podnik, určite to bude stáť za to. Určite vám však dáme náš tip na reštauráciu, do ktorej sme zašli na Aperol a skončili sme s domácimi chlebovými plackami a mušľami v paradajkovej omáčke. Teatro in piazza sme navštívili v čase obeda, no po výdatných raňajkách sme si chceli dať iba drink. Čašník nám však automaticky na stôl priniesol veľkú porciu mušlí a pečiva, čím sme nepohrdli. Pri platení sme však očakávali značne vyššiu sumu ako za tri drinky, no napokon sme zaplatili len za tie. Mušle tu totiž automaticky dávajú ako predjedlo.

Áno, stalo sa to, čo sme nečakali. Počas jedného večera sme sa všetci zhodli, že namiesto pizze či cestovín by sme si tentokrát dali niečo svieže a čerstvé. Výber padol na Poke Scuse, teda misku s ryžou, proteínom a množstvom čerstvej zeleniny. Bistro sa nachádzalo v úplnom centre, poké sme si dali zabaliť a vychutnali sme si ho s výhľadom na opevnenie.
Pizza, piadina či pinsa?
Počas nášho výletu sme zistili, že v oblasti Emilia Romagna je najtypickejšie jedlo piadina, akási tenká placka plnená prosciuttom, rukolou a mozzarellou. Domáci ju jedávajú najmä počas obeda, jej chuť je v konečnom dôsledku podobná pizzovej, len je o čosi suchšia a studená. No a čakalo nás ešte jedno prekvapenie. Vybrali sme sa do jednej z najlepšie hodnotených pizzérií v Rimini, no po objednaní nám na stole pristálo hrubšie a hutnejšie cesto bez paradajkovej omáčky a so šunkovou či syrovou oblohou. Následne sme zistili, že sme si neobjednali pizzu, ale pinsu. Aj toto jedlo bolo chutné, no úprimne, pizza je pizza.

San Maríno a cestoviny s výhľadom
Pokiaľ ste v Rimini, poldňový výlet do jedného z najmenších štátov v štáte, San Marína, je povinnou zastávkou. Pohodlne sa sem dopravíte autobusom, cesta trvá necelú hodinu. Celé centrum San Marína je postavené v kopcoch, preto si pokojne doprajte výdatný obed či večeru, vychodíte to. My sme vyhladli okolo 14:00, čo bolo celkom na škodu. Mnoho podnikov malo v tomto čase totiž poobednú siestu, no vybrať sa dalo aj tak. Skončili sme na terase veľkého podniku s bohatým výberom cestovín, pizze aj morských plodov.
Nevedela som sa rozhodnúť, či si mám dať lasagne alebo špagety. Spýtala som sa čašníka, ktorý mi poradil lasagne, no sprisahanecky na mňa žmurkol. Keď predo mňa postavil tanier, zistila som, že na jednej polovici sú lasagne, na druhej špagety. Táto príhoda nás veľmi potešila aj pobavila, opäť sme si spomenuli na to, prečo vlastne tak radi cestujeme do Talianska. V reštaurácii sme ochutnali aj šalviové ravioli a miestne víno, všetko chutilo presne podľa našich predstáv.

Večera s predjedlom, dezertom aj digestívom
Počas posledného večera v Rimini sme stavili na najlepšie hodnotenú reštauráciu pár metrov od pláže. Ak by sme mali vybrať len jeden podnik, ktorý by ste tu nemali vynechať, tak to bude práve Ristorante Lo Zodiaco. Hlavnými ingredienciami boli ryby a morské plody, no určite si tu vyberú aj tí, ktorí sú skôr na mäso či jedlá bez rýb.
Okrem samotného jedla bolo celkové stolovanie na vysokej úrovni. Hneď na začiatku sme dostali predjedlo, ochutené domáce chlebové placky. Naše hlavné jedlá boli lasagne a cestoviny s morskými plodmi, všetko bolo veľmi dobre dochutené. Tentokrát sme neodišli ani bez dezertu, tiramisu bolo lahodné. A napokon nám v rámci stolovania priniesli aj degistív, likéry v príchutiach citrón (typické talianske limoncello) a pistácia. A nechýbala sladká bodka na záver, mandľový koláčik.

Pokiaľ aj vy radi cestujete, určite neprehliadnite ďalšie články z kategórie Cestovanie. Na našom blogu si môžete prečítať, ako nám chutilo napríklad:
zdieľať tento článok na: