Hoci v Jánskej doline momentálne nie je v prevádzke lyžiarske stredisko, o hostí nemá núdzu ani v zimných mesiacoch. Blízka dostupnosť najväčšieho lyžiarskeho strediska Jasná – Nízke Tatry, či menších ski centier Opalisko – Závažná Poruba, Podbreziny v Liptovskom Mikuláši či Žiarce – Pavčina Lehota robia z Jánskej doliny ideálne miesto na zimnú dovolenku.
Liptovský Ján a Jánska dolina sú jednou z najnavštevovanejších turistických destinácií počas celého roka, zimu nevynímajúc. Svojim hosťom ponúkajú okrem nádhernej prírody a mnohých možností na športové vyžitie i skvelú gastronomickú ponuku. My sme pre vás pripravili prehľad toho najlepšieho, čo v Jánskej doline môžete ochutnať.
Jánska koliba Strachanovka
Koliba s ubytovaním v tradičnom štýle ponúka všetko, čo od koliby v srdci Liptova očakávate – príjemnú obsluhu v krojoch, ponuku tradičných slovenských jedál a ak máte chuť na niečo zdravšie, ani tak neprídete skrátka. V Strachanovke vedia pripraviť skvelé bryndzové halušky, kapustové strapačky aj pečené kolienko, no i chutný hovädzí steak, ako inak tu v horách – pripravený na dubákoch. Ak sa stravujete zdravo, i pre vás je v jedálnom lístku niečo „na zub“ – svieži liptovský šalát s bryndzou alebo špaldové halušky so špenátom sú viac než zdravou alternatívou k ťažším jedlám.
Reštaurácia je baby-friendly, na haluškách Maťka a Kubka alebo palacinkách od Macka Uška si najmenší hostia môžu pochutnať v príjemnom prostredí, kde na nich personál myslí i detskými stoličkami. Každý piatok si v Jánskej kolibe môžete užiť príjemný večer s posedením pri živej ľudovej hudbe. Vstup je voľný.
Alexandra Wellness hotel
Hotelová reštaurácia wellness hotela Alexandra ponúka okrem tradičnej polpenzie alebo plnej penzie pre ubytovaných hostí i jedlo a chutnú pizzu. Reštaurácia pripraví na požiadanie i jedlo pre hostí so špeciálnymi požiadavkami na stravu – celiatickú, čisto vegetariánsku (a nie je to vyprážaný syr) alebo výživnú stravu pre vrcholových športovcov. Reštaurácia v nádhernom prostredí Jánskej doliny je aj skvelým miestom pre rôzne slávnostné posedenia, rodinné obedy či večere alebo firemné večierky.
Liptovský dvor
Liptovský dvor ponúka poctivé jedlo pripravené z čerstvých a kvalitných surovín od slovenských dodávateľov. Tím šéfkuchára Petra Bracha, ktorý sa stal víťazom prestížnej súťaže profesionálnych kuchárov na veľtrhu Danubius Gastro Majster kuchár SR 2016/2017, pre svojich hostí pripravuje jedla nielen domácej ale i medzinárodnej kuchyne. Klasická slovenská gastronómia v podaní Liptovského dvora prekvapí inovatívnym prístupom – napríklad kačacie prsia sous vide s dusenou červenou kapustou a žemľovou knedľou potešia chuťové poháriky tak milovníka tradície ako i moderného kulinárskeho umenia.
Aby ste nezabudli, že sa nachádzate v srdci Liptova, šéfkuchár vám to pripomenie zaúdeným filetom zo pstruha z Demänovej na špenátovo-paradajkovom rizote alebo liptovskou kapustnicou s lesnými hríbami. Ani tu nezabúdajú na detských hostí, pre deti sú v menu pripravené hneď viaceré nápadité jedlá – malí gurmáni môžu ochutnať ragú z bravčovej panenky, s rajčinovo-bazalkovou omáčkou a haluškami alebo krémové cestoviny s ratatouille a zrejúcim syrom. A ak vám jedlo zachutí tak, že si ho chcete pripraviť i doma, sledujte webstránku Liptovského dvora, možno tam objavíte recept na prípravu práve toho „vášho“ jedla ;)
Pre mamičky, ktoré chcú pre svoje deti pripravovať tie najlepšie zdravé a chutné jedlá a naučiť detičky zdravo jesť pripravili v Liptovskom dvore unikátny workshop Čo jedia zdravé deti na Liptovskom dvore. Nielen stretnutia s odborníčkami na zdravú stravu, ale i zážitkové raňajky či príjemný pobyt vo wellness sú súčasťou pilotného pobytu, ktorý sa uskutoční už v apríli.
Zemianska kúria u Rudolfa
Priamo v Liptovskom Jáne ponúka zemianska kúria u Rudolfa kulinársky zážitok spojený s pocitom domova a s liptovskou pohostinnosťou.
Nielen profesionálnym ale i hobby kuchárom a záujemcom o varenie ponúka kúria u Rudolfa možnosť zúčastniť sa seminárov a ukážok nových trendov prípravy jedál – hostia si môžu vyskúšať rôzne druhy modernej prípravy jedál, napríklad sous-vide alebo molekulárnu kuchyňu. Tím pod vedením šéfkuchára Jozefa Stanislava pre záujemcov pripraví i Private Dinning – či už večeru, rodinné príležitosti alebo firemné a obchodné posedenia. Ak máte záujem, sami sa môžete podieľať i na príprave menu.
V Jánskej doline je množstvo ďalších reštaurácií v penziónoch a hoteloch, kde sa dá výborne najesť. Ak máte vlastného favorita, budeme radi, ak nám o ňom napíšete v diskusii či na našom facebooku.
Zdroje: Zdroj hlavného obrázku: www.strachanovka.sksledujte nás na sociálnych sieťach:
zdieľať tento článok na: