Dizajn, funkčnosť a variabilita: Ktoré aspekty sporákov by ste mali brať do úvahy pri zariaďovaní kuchyne?

492
výber sporáka
foto: Canva

Výber sporáka je dôležitá úloha, ktorú by ste pri zariaďovaní kuchyne nemali podceniť. Okrem toho, že ide o jeden z najviac využívaných spotrebičov (ak sa pravidelne venujete vareniu), zaberá pomerne veľký priestor aj na pohľad a mal by s celkovým dojmom kuchynských priestorov ladiť. Preto by ste sa mali sústrediť na tri body – funkčnosť, dizajn a variabilita jeho využitia.

Nemusíte sa báť, vyberanie sporáka nie je až taká veda. Každý z nás preferuje určitý typ dizajnu kuchyne, ku ktorému sa bude pravdepodobne snažiť zladiť aj sporák. Pozrite sa s nami na prehľad druhov sporákov a vyberte si do svojej domácnosti spoľahlivého pomocníka, ktorý vás bude tešiť dlhé roky.  

Ak zariaďujete nanovo kuchyňu alebo je momentálne u vás v kurze iba výber sporáka, pravdepodobne už viete, pre aký typ ste sa rozhodli. Každý z nich má mnoho výhod a záleží na tom, akú prípojku doma máte, prípadne či disponujete vhodným typom riadov na tento typ sporáka (napríklad riad výlučne na indukciu). Myslite teda v prvom rade na technické parametre, aby ste so zapájaním mali čo najmenej starostí.

Kombinované sporáky

Prvým a veľmi častým typom pre ľudí s plynovou prípojkou sú kombinované sporáky. Pre lepšiu predstavu ide o plynovú varnú dosku spojenú s praktickou elektrickou rúrou, ktorá ponúka množstvo výhod. Varenie na plyne patrí (alebo donedávna patrilo) k úsporným typom prípravy jedla.


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Z detstva sme zvyknutí na varenie na plyne a jednoduchú reguláciu tepla pomocou ohňa, preto sú pre množstvo ľudí kombinované sporáky často voľbou číslo 1. Najbežnejšie ich nájdeme v ponuke v klasickej šírke 50 cm, preto sa výborne hodia aj do menších bytových kuchýň. Milovníci varenia by určite ocenili aj širšie (60 či dokonca 90 cm široké) kombinované sporáky.

foto: Canva

Na čo treba pri kombinovaných sporákoch myslieť:

  • nutne potrebujete v domácnosti plynovú prípojku
  • varná doska sa trochu ťažšie udržiava (je členitá)
  • zohľadnite objem elektrickej rúry podľa počtu osôb v domácnosti (pohybujú sa cca v rozmedzí 35 – 75 litrov)
  • skontrolujte si elektrické pripojenie (na Slovensku máme bežne 220 – 240 V)
  • vyberte si, či preferujete smaltované alebo nerezové prevedenie (nerez je na údržbu o niečo jednoduchší)
  • typ roštov v elektrickej rúre – kvalitnejšie kombinované sporáky už disponujú teleskopickými výsuvnými roštami

Elektrické sporáky

Druhým, a čoraz viac obľúbeným typom sporákov v domácnostiach sú elektrické sporáky. Aj pri nich sa treba riadiť technickými parametrami a dobre si rozmyslieť, pre aký druh elektrického sporáku sa rozhodnete.

Určite po jednom z nich siahnite, ak v dome či byte nemáte a ani neplánujete plynovú prípojku. Predpokladá sa, že našou budúcnosťou je zelená energia z nevyčerpateľných zdrojov, preto sa investícia do elektrického sporáku javí ako správna voľba. Disponujú mnohými výhodami od ľahkej obsluhy, cez nenáročné čistenie až po krásny a moderný dizajn.

Medzi top voľby sa dnes radí varná indukčná doska, čo je najmodernejší a najúspornejší variant. Rýchly ohrev jedla či napríklad vody na čaj čoskoro svojou nízkou spotrebou energie vráti prvotné vyššie náklady na takýto sporák. K obľúbeným stále patria aj elektrické sporáky so sklokeramickou alebo liatinovou doskou, ktoré sú však energeticky náročnejšie a ohrev na nich je značne pomalší.

foto: Canva

Na čo treba pri elektrických sporákoch myslieť:

  • zohrievanie povrchu na nich prebieha mierne odlišne ako pri plynových a treba si na to zvyknúť
  • energetická náročnosť takéhoto sporáka je vyššia
  • dobrou voľbou je záložný zdroj elektriky, aby ste si v prípade dlhšieho výpadku stále mohli pripraviť jedlo či prevariť vodu
  • dá sa maximálne využiť vďaka množstvu funkcií
  • zohľadnite objem elektrickej rúry podľa počtu osôb v domácnosti (pohybujú sa cca v rozmedzí 35 – 75 litrov)
  • skontrolujte si elektrické pripojene (na Slovensku máme bežne 220 – 240 V)

Výber sporáka podľa dizajnu? Aj to je možnosť

Veríme, že mnohí z vás (sme na tom podobne) vnímate na prvý pohľad najmä dizajnové odtienky a podľa toho následne prispôsobíte technické parametre. V praxi to môže vyzerať napríklad tak, že hľadáte vhodný sporák do kuchyne vo vintage štýle a na základe tejto požiadavky upravíte všetky ďalšie parametre.

Aj to je jedna z možností a nikde nie je napísané, že by bola nesprávna. Tu je niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu vybrať si sporák, čo bude zodpovedať vašim estetickým preferenciám:

  • Zvážte štýl a dizajn vašej kuchyne. Ak máte modernú kuchyňu, môžete sa rozhodnúť pre sporák s čistými líniami a minimalistickým vzhľadom. Ak máte rustikálnu kuchyňu, uprednostnite sporák so starožitným vzhľadom alebo rustikálnymi detailmi.
  • Chcete sporák, ktorý sa zladí s ostatnými spotrebičmi v kuchyni alebo preferujete sporák, ktorý bude farebne výrazným prvkom? Dôležité je, aby jeho farba ladila s celkovým dizajnom kuchyne.
  • Sporáky sú k dispozícii v rôznych materiáloch a povrchových úpravách. Môžete si vybrať medzi nerezom, smaltom, sklokeramikou alebo drevenými detailmi.
  • V ďalšom bode musia prísť na rad pripojenia, výkon a funkcie. Rozhodnite sa, aký druh sporáka potrebujete – elektrický, plynový alebo kombinovaný. Zvážte aj počet varných plôch a typ ohrievačov (indukčné, keramické, plynové) podľa vašich potrieb a finančných možností.
  • Niektoré sporáky majú špeciálne dizajnové prvky, ktoré môžu pridať do vašej kuchyne šmrnc. Napríklad sporák s francúzskymi dverami, ktorý umožňuje jednoduchý prístup do rúry alebo sporák s extra veľkým oknom do rúry, čo umožňuje lepší pohľad na jedlo počas pečenia.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin