
Výber sporáka je dôležitá úloha, ktorú by ste pri zariaďovaní kuchyne nemali podceniť. Okrem toho, že ide o jeden z najviac využívaných spotrebičov (ak sa pravidelne venujete vareniu), zaberá pomerne veľký priestor aj na pohľad a mal by s celkovým dojmom kuchynských priestorov ladiť. Preto by ste sa mali sústrediť na tri body – funkčnosť, dizajn a variabilita jeho využitia.
Nemusíte sa báť, vyberanie sporáka nie je až taká veda. Každý z nás preferuje určitý typ dizajnu kuchyne, ku ktorému sa bude pravdepodobne snažiť zladiť aj sporák. Pozrite sa s nami na prehľad druhov sporákov a vyberte si do svojej domácnosti spoľahlivého pomocníka, ktorý vás bude tešiť dlhé roky.
Ak zariaďujete nanovo kuchyňu alebo je momentálne u vás v kurze iba výber sporáka, pravdepodobne už viete, pre aký typ ste sa rozhodli. Každý z nich má mnoho výhod a záleží na tom, akú prípojku doma máte, prípadne či disponujete vhodným typom riadov na tento typ sporáka (napríklad riad výlučne na indukciu). Myslite teda v prvom rade na technické parametre, aby ste so zapájaním mali čo najmenej starostí.
Kombinované sporáky
Prvým a veľmi častým typom pre ľudí s plynovou prípojkou sú kombinované sporáky. Pre lepšiu predstavu ide o plynovú varnú dosku spojenú s praktickou elektrickou rúrou, ktorá ponúka množstvo výhod. Varenie na plyne patrí (alebo donedávna patrilo) k úsporným typom prípravy jedla.
ODPORÚČAME VÁM:
Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.
Z detstva sme zvyknutí na varenie na plyne a jednoduchú reguláciu tepla pomocou ohňa, preto sú pre množstvo ľudí kombinované sporáky často voľbou číslo 1. Najbežnejšie ich nájdeme v ponuke v klasickej šírke 50 cm, preto sa výborne hodia aj do menších bytových kuchýň. Milovníci varenia by určite ocenili aj širšie (60 či dokonca 90 cm široké) kombinované sporáky.

Na čo treba pri kombinovaných sporákoch myslieť:
- nutne potrebujete v domácnosti plynovú prípojku
- varná doska sa trochu ťažšie udržiava (je členitá)
- zohľadnite objem elektrickej rúry podľa počtu osôb v domácnosti (pohybujú sa cca v rozmedzí 35 – 75 litrov)
- skontrolujte si elektrické pripojenie (na Slovensku máme bežne 220 – 240 V)
- vyberte si, či preferujete smaltované alebo nerezové prevedenie (nerez je na údržbu o niečo jednoduchší)
- typ roštov v elektrickej rúre – kvalitnejšie kombinované sporáky už disponujú teleskopickými výsuvnými roštami
Elektrické sporáky
Druhým, a čoraz viac obľúbeným typom sporákov v domácnostiach sú elektrické sporáky. Aj pri nich sa treba riadiť technickými parametrami a dobre si rozmyslieť, pre aký druh elektrického sporáku sa rozhodnete.
Určite po jednom z nich siahnite, ak v dome či byte nemáte a ani neplánujete plynovú prípojku. Predpokladá sa, že našou budúcnosťou je zelená energia z nevyčerpateľných zdrojov, preto sa investícia do elektrického sporáku javí ako správna voľba. Disponujú mnohými výhodami od ľahkej obsluhy, cez nenáročné čistenie až po krásny a moderný dizajn.
Medzi top voľby sa dnes radí varná indukčná doska, čo je najmodernejší a najúspornejší variant. Rýchly ohrev jedla či napríklad vody na čaj čoskoro svojou nízkou spotrebou energie vráti prvotné vyššie náklady na takýto sporák. K obľúbeným stále patria aj elektrické sporáky so sklokeramickou alebo liatinovou doskou, ktoré sú však energeticky náročnejšie a ohrev na nich je značne pomalší.

Na čo treba pri elektrických sporákoch myslieť:
- zohrievanie povrchu na nich prebieha mierne odlišne ako pri plynových a treba si na to zvyknúť
- energetická náročnosť takéhoto sporáka je vyššia
- dobrou voľbou je záložný zdroj elektriky, aby ste si v prípade dlhšieho výpadku stále mohli pripraviť jedlo či prevariť vodu
- dá sa maximálne využiť vďaka množstvu funkcií
- zohľadnite objem elektrickej rúry podľa počtu osôb v domácnosti (pohybujú sa cca v rozmedzí 35 – 75 litrov)
- skontrolujte si elektrické pripojene (na Slovensku máme bežne 220 – 240 V)
Výber sporáka podľa dizajnu? Aj to je možnosť
Veríme, že mnohí z vás (sme na tom podobne) vnímate na prvý pohľad najmä dizajnové odtienky a podľa toho následne prispôsobíte technické parametre. V praxi to môže vyzerať napríklad tak, že hľadáte vhodný sporák do kuchyne vo vintage štýle a na základe tejto požiadavky upravíte všetky ďalšie parametre.
Aj to je jedna z možností a nikde nie je napísané, že by bola nesprávna. Tu je niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu vybrať si sporák, čo bude zodpovedať vašim estetickým preferenciám:
- Zvážte štýl a dizajn vašej kuchyne. Ak máte modernú kuchyňu, môžete sa rozhodnúť pre sporák s čistými líniami a minimalistickým vzhľadom. Ak máte rustikálnu kuchyňu, uprednostnite sporák so starožitným vzhľadom alebo rustikálnymi detailmi.
- Chcete sporák, ktorý sa zladí s ostatnými spotrebičmi v kuchyni alebo preferujete sporák, ktorý bude farebne výrazným prvkom? Dôležité je, aby jeho farba ladila s celkovým dizajnom kuchyne.
- Sporáky sú k dispozícii v rôznych materiáloch a povrchových úpravách. Môžete si vybrať medzi nerezom, smaltom, sklokeramikou alebo drevenými detailmi.
- V ďalšom bode musia prísť na rad pripojenia, výkon a funkcie. Rozhodnite sa, aký druh sporáka potrebujete – elektrický, plynový alebo kombinovaný. Zvážte aj počet varných plôch a typ ohrievačov (indukčné, keramické, plynové) podľa vašich potrieb a finančných možností.
- Niektoré sporáky majú špeciálne dizajnové prvky, ktoré môžu pridať do vašej kuchyne šmrnc. Napríklad sporák s francúzskymi dverami, ktorý umožňuje jednoduchý prístup do rúry alebo sporák s extra veľkým oknom do rúry, čo umožňuje lepší pohľad na jedlo počas pečenia.