DEGUSTORIUM 2024: Festival remeselných potravín bude už 25. mája na Podunajsku

664
poháre s vínom degustorium

Výnimočné podujatie Degustorium venované kvalitným remeselným potravinám prichádza vo svojom piatom ročníku do Kravian nad Dunajom.

Už v sobotu, 25. mája 2024 bude táto obec so 700 obyvateľmi hostiť niekoľko desiatok rodinných fariem, manufaktúr, vinohradníkov a vinárov, špecializovaných dovozcov kvalitných potravín, environmentalistov, odborníkov na výživu a šéfkuchárov, ktorí sa stanú priamymi aktérmi festivalu remeselných potravín – DEGUSTORIUM 2024. V čase od 10:00 do 19:00 si budete môcť vychutnávať dobré jedlo všetkými zmyslami. Vypočujete si inšpiratívne diskusie, budete degustovať jedlo i nápoje, vyskúšate si senzorické workshopy a užijete si atmosféru.

„Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity a mala by dominovať našim sviatočným, ale i tým všedným dňom. Roľníci, rodinné farmy hospodáriace na pôde trvalo udržateľným spôsobom a remeselní výrobcovia musia byť podporovaní a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, chránený a zvýhodňovaný“, hovorí Petra Molnárová, ktorá vedie občianske združenie Slow Food Pressburg a dodáva:  „Pred štyrmi rokmi sme preto prišli s myšlienkou vytvoriť festival, ktorý sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, poznávania a spojí výrobcov kvalitných potravín a tých, ktorí akokoľvek s ich výrobou súvisia, s konzumentmi, pre ktorých je kvalita dominujúcou prioritou.“ DEGUSTORIUM je skvelou príležitosťou na prezentáciu kvalitných produktov a výnimočných inšpiratívnych ľudí, ktorí sú súčasťou ich príbehov.

podunajsko
Degustorium tento rok zavíta na Podunajsko.

Dobré jedlo aj bohatý sprievodný program

To, že sa dejiskom aktuálneho ročníka stane práve areál Dunajského korza v Kravanoch nad Dunajom nie je náhoda. Spolupráca medzi Slow Food Pressburg, miestnou samosprávou, predovšetkým starostom Gabrielom Dukom, farmármi a manufaktúrami z blízkeho okolia sa začala už pred rokom. „Hneď na prvom stretnutí u pána starostu som vedel, že sme všetci, Slow Food Pressburg, samospráva a my farmári na jednej vlne a bude to dobrá spolupráca“, zaspomínal si Pavol Bottka, ktorý je už 4. generáciou hospodáriacou, dnes už v ekologickom režime, na rodinnej farme v Kravanoch nad Dunajom. A nemýlil sa.

V sobotu 25. mája 2024 bude Dunajské korzo, nádherný areál v susedstve majestátneho Dunaja, hostiť jedinečné podujatie svojho druhu, festival remeselných potravín s príznačným názvom DEGUSTORIUM. Obec Kravany nad Dunajom sa predstaví v úlohe spoluorganizátora a lokálny Náš TRH Karva oslávi svoj desiaty trh v poradí vstupom do medzinárodnej komunity Slow Food Trhov Zeme.

Na koho a čo sa môžete tešiť?

Návštevníci si budú môcť okrem dobrého jedla a pitia užiť vskutku bohatý sprievodný program: už teraz sa môžu prihlasovať na špecializované prednášky s uznávanými odborníkmi, akými sú napríklad Silvia Horecká, autorka projektu Terapia jedlom, alebo Zsolt Sütő z vinárstva Strekov 1075; počas celého dňa si môžu vychutnať prítomnosť známych šéfkuchárov: Jožka Brezu z Gašperovho Mlyna, Romana Borovského zo Semillonu či Paliho Sekerku, bývalého šéfkuchára z parížskej michelinskej reštaurácie Ze Kitchen Galerie, ktorí sa predstavia najprv v diskusii, následne budú variť naživo.

prednáška na degustorium
Workshopy aj odborné prednášky / Archív Degustorium

Zaujímavé budú medzinárodne obsadené diskusie nielen na jedlé témy. Ich moderovanie sme sa rozhodli zveriť mladému populárnemu hercovi, rodákovi z Košíc, Karolovi Tóthovi, ktorý sa v slovensko-maďarskom prostredí cíti ako ryba vo vode. Vyspovedá farmárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov zo Slovenska, Maďarska, Talianska i Nemecka, a keďže nám záleží na tom, aby si návštevník festivalový deň užil naplno a všetkými zmyslami, zabezpečili sme simultánny preklad pre lepší komfort divákov.

„Návštevníci by si mali v najbližších dňoch dopriať krátku hladovku, prebudiť zvedavosť, ale predovšetkým aktivovať všetky zmysly, aby si tohtoročné Degustorium užili naplno a odniesli si čo najviac zážitkov“ radí Petra Molnárová zo Slow Food Pressburg.

Viac informácií o podujatí nájdete TU a TU >>

O hnutí SLOW FOOD

Slow Food je globálnym hnutím, ktoré vzniklo s cieľom pomáhať drobným roľníkom a remeselným výrobcom potravín. Svojim prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Hnutie Slow Food sa sformovalo v 80. rokoch minulého storočia v Taliansku ako reakcia na šíriacu sa globalizáciu, na stravovanie v štýle fast food a neustále sa zrýchľujúce životné tempo, ktoré významne prispievalo k postupnému vytrácaniu miestnych kulinárskych tradícií a záujmu ľudí o to, čo jedia a odkiaľ ich jedlo pochádza. Pod heslom „dobré, čisté, férové” šíria osvetu v oblasti kvalitného stravovania po celom svete. Na Slovensku tieto aktivity zastrešuje miestne združenie Slow Food Pressburg.

predaj remeselných potravín
Ochutnať môžete rôzne remeselné dobroty / Archív Degustorium

O Slow Food Pressburg

Od 2012 je hrdou súčasťou silného globálneho hnutia Slow Food. Ich poslaním je spájať radosť z dobrého jedla so zodpovednosťou k miestnym komunitám a k životnému prostrediu. Zasadzujú sa za ochranu biodiverzity, za zlepšenie povedomia o systéme, ktorý riadi potravinovú produkciu. Tiež za zachovanie kulinárskeho dedičstva a tradícií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej kultúrnej identity. 

Prostredníctvom vlastných aktivít spájajú remeselných producentov potravín s tými, ktorým záleží na tom, čo jedia. Iniciovali vznik komunikačnej platformy Náš TRH pre organizátorov trhov, ktorá slúži na zdieľanie skúseností, nové inšpirácie a vzájomnú pomoc pri vytváraní férových odbytových priestorov v podobe trhov, pre drobných pestovateľov, rodinné farmy a manufaktúry. Sú organizátormi festivalu remeselných potravín Degustorium.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama