O tom, že by sme sa mali čo najviac vyhýbať ultraprocesovaným jedlám a potravinám, ste ž určite počuli. No viete, čo presne tento pojem znamená a aké potraviny označujeme za ultra spracované?
Pojem ultraprocesované potraviny má rovnaký význam ako ultra spracované. V podstate ide o to, do akej miery bola daná potravina technicky či chemicky spracovaná. Čím menej, tým viac živín, vitamínov a minerálov si uchová.
Výskumy spájajú ultraprocesované jedlá s predčasnou smrťou a rôznymi civilizačnými ochoreniami, pričom vo viacerých krajinách trend konzumácie tohto druhu jedál stále stúpa. Napríklad vo Veľkej Británii polovica denne prijatých kalórií u bežného dospelého človeka pochádza práve z ultra spracovanej stravy, v USA je to takmer 60 % a v Austrálii 42 %.
Rozdiel medzi nespracovaným a ultra spracovaným jedlom
Všetky potraviny sa delia do 4 základných skupín:
Skupina 1 – čerstvé a minimálne spracované potraviny
Táto skupina nutrične najzdravších potravín tvorí v priemere 30 % našich jedálničkov. Patrí sem čerstvé ovocie, zelenina, orechy, semienka, obilniny, strukoviny a živočíšne produkty ako nespracované mäso, ryby, vajcia či mlieko.
Keďže sem radíme nielen čerstvé, ale aj minimálne spracované potraviny, ešte tu doplníme jedlá, ktoré sú mrazené, sušené alebo konzervované, no bez pridaných prísad. Čiže napríklad mrazené mäso, ovocie a zelenina, ale pokojne aj 100 % ovocné šťavy, koreniny alebo sušené bylinky.
Skupina 2 – bežne spracované kuchynské prísady
Sem patria skôr dochucovadlá a prísady, čiže napríklad soľ, tuky (olej, maslo…), ocot či cukor. Táto skupina potravín nie je určená na priamu konzumáciu, ale na dochutenie surovín zo skupiny 1.
Skupina 3 – Bežne spracované potraviny
Sem radíme produkty, ktoré sa zvyčajne vyrábajú z rôznych surovín z prvej skupiny a maximálne z dvoch kuchynských prísad (čiže napríklad soľ a olej alebo cukor a soľ). Patria sem napríklad údená šunka, čerstvý chlieb, syry, solené orechy, zavárané ovocie, pivo, víno. Hlavným účelom spracovania potravín je predĺžiť ich životnosť alebo zvýrazniť chuť.
Skupina 4 – Priemyselne vysoko spracované potraviny a nápoje
No a prejdime na 4. skupinu, ktorej sa povenujeme o niečo komplexnejšie. Ultraprocesované potraviny väčšinou obsahujú prísady, ktoré by ste pri domácom varení nepoužili – ide o chemikálie, umelé sladidlá, farbivá a konzervačné látky. Medzi najkonzumovanejšie ultra spracované potraviny patria:
- raňajkové cereálie
- balené pečivo
- predpripravené jedlá, ktoré stačí dať do mikrovlnky
- klobásy
- sladkosti (keksíky, sušienky, cukríky…)
- čipsy
- sladené nápoje
- konzervované alebo sáčkové polievky
Občas môže byť zložité identifikovať, či je daná potravina spracovaná minimálne, bežne alebo ultra. Napríklad taký chlieb – bežne sa na jeho výrobu používa múka, voda, soľ a droždie a vtedy je bežne spracovaný. No potravinové reťazce do jeho zloženia môžu pridať emulgátory alebo farbivá a stane sa z neho ultraspracovaná potravina.
To isté platí pri jogurtoch – obyčajný biely jogurt je minimálne spracovaný, no v obchode ho otočte a pozrite sa na etiketu. Pokiaľ na nej uvidíte údaje ako pridaný cukor, pridané sladidlá či konzervanty a stabilizátory, už ho považujeme za ulstraprocesované jedlo. A tak ďalej, a tak ďalej…
A čo je teda takým veľkým problémom pri častej konzumácii ultraprocesovaného jedla? „Početné štúdie ukazujú, že tí, ktorí jedia viac ultraprocesovanej stravy, majú vyššie riziko vzniku srdcovocievnych ochorení, cievnych mozgových príhod, ako aj nádorov. V poslednej dobe sa ukazuje aj to, ako ultraprocesované potraviny dokážu významne (žiaľ v tom negatívnom slova zmysle) vplývať aj na naše mentálne zdravie,“ povedal uznávaný slovensky gastroenterológ Ladislav Kužeľa v rozhovore, ktorý nájdete v našom Menučka magazíne.
Pri ultra spracovanom jedle sa do nášho organizmu dostáva oveľa menej živín, ako si vieme zobrať z nespracovaného alebo mierne spracovaného jedla. Problém teda nastane, ak v našich jedálničkoch začnú prevažovať ultraprocesované potraviny, ktoré nám nedokážu poskytnúť všetky potrebné vitamíny, minerály a živiny.
Skúste sa teraz zamyslieť nad svojím jedálničkom, poprípade si môžete na papier vypísať, čo ste jedli v priebehu dňa. Následne si prerátajte, koľko z toho tvorili nespracované, bežne spracované a ultra spracované potraviny. Pre zdravie každého z nás je nesmierne dôležité, aby primárnu väčšinu tvorili kalórie prijaté práve z nespracovaných a bežne spracovaných jedál.
Takže akú hlavnú myšlienku o ultra spracovanom jedle by ste si mali odniesť? Ultraprocesované jedlá nášmu organizmu nedokážu dať životu potrebné živiny. Pokiaľ si však dáte sladkosť, hamburger či čipsy, určite sa vám nič zlé nestane. Dôležitý je balans – nech väčšinu vášho jedálnička tvoria nespracované a bežne spracované potraviny, z ktorých budete mať potrebné minerály, vitamíny a výživové látky. No a občas si doprajte aj ultraprocesované jedlo, ktoré je pre nás skôr potešenie.
Zdroj textu: BBC / Theconversation / HealthHarvard
Zdroj obrázkov: Canva
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: