Čo má rada: Zuzana Ondrisová – lektorka tvárovej jogy

8703
Zuzana Ondrisová - Tvárová Jóga
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Zuzana Ondrisová je aktívna žena, ktorá popri starostlivosti o malé deti stíha toho ozaj veľa. Rozbehla vlastné podnikanie s kurzami unikátnej tvárovej jogy, pôsobí ako poslankyňa obecného zastupiteľstva v rakúskom Wolfsthale a je aktívna v komunitnom obecnom živote a dokonca zorganizovala úspešný rakúsko-slovenský ples. Ako zvláda popri tom všetkom varenie, aké jedlá má najradšej a aké reštaurácie odporúča, sme sa dozvedeli v našom rozhovore.

Aký máš vzťah k jedlu a aké konkrétne jedlá a nápoje obľubuješ? 

Môj vzťah k jedlu je veľmi pozitívny, mám rada dobré a chutné jedlo, ideálne z domácich surovín. V podstate zjem všetko, riadim sa tým, čo si moje telo žiada. Väčšinou podľa ročných období. V zime potrebujem teplé polievky, mám veľmi rada tekvicovú, pestujem si hokkaido, ale aj iné druhy tekvíc, a nikdy nepohrdnem dobrou kapustnicou ☺. V lete práve naopak, polievky veľmi nevyhľadávam, skôr ľahšie a rýchle jedlá. Najmä rôzne šaláty a ovocie. Mäso sa mi v teple veľmi nežiada. No na dobrom steaku si občas rada pochutnám.

Pestujem si aj špenát a ten používam do smoothies, je to jednoduchá a zdravá forma raňajok, keď je už vonku teplo. Moje dcéry a manžel zjedia to, čo im pripravím. Najlepšie je, keď vyjdeme na záhradu, natrháme úrodu a z toho si niečo pripravíme. A nápoje? Mám rada bylinkové čaje, obyčajnú vodu aj kávu. Keď som nedávno organizovala 1. Rakúsko-slovenský ples, mali sme kávový catering od Coffee Veronia, vtedy som pochopila, čo je to kvalitná a chutná káva.

Zuzana Ondrisová tvárová joga, cafe veronia
Zuzka obľubuje aj pitie kvalitnej kávy.

Varíš rada?

pripravte sa na Vianoce

Variť varím, ale nemôžem povedať, že s nejakým veľkým nadšením ☺. Preferujem ľahké a rýchle jedlá, rizotá, šaláty, cestoviny. Neviem variť /resp.nechce sa mi / typické obľúbené  jedlá ako sviečková či segedínsky guláš, to prenechávam mojej mamine a svokre. Môj muž to našťastie chápe. Keď sme u našich, vždy mu poviem : „dobre sa najedz, doma ti také nenavarím ☺“.

Moje dcéry majú najradšej špagety alla carbonara. Dobrá slanina a veľa petržlenovej vňaťky, to je zaručený úspech. Ja som si veľmi obľúbila rukolu a sušené paradajky, takže veľmi často robievam rukolový šalát s kuracími kúskami, alebo do chrumkava opečeným prosciuttom.

Aké máš rada reštaurácie? Odporuč nám reštauráciu, kam rada chodievaš alebo kde sa ti v poslednom čase páčilo. 

Mám rada reštaurácie a kaviarne, ktoré sú útulné, príjemné, majú chutné a kvalitné jedlo a príjemný personál. Skvelé steaky a pekné prostredie je v Peter´s Restaurant v Slnečniciach, s mojimi kamoškami chodíme do San Marten do starého mesta, najmä sedenie v lete u nich na terase má svoju atmosféru. A veľmi sa mi páči v Mondieu, majú tam všeličo zaujímavé, chutné, zdravé, skvelé kombinácie, milý personál a stále sa snažia inovovať a držať si rovnakú kvalitu.

Zuzana Ondrisová tvárová joga ebook
Jej kurzy tvárovej jogy je možné absolvovať v rôznych slovenských a českých mestách, ako aj cez internet.

Máš nejaké gastro zážitky súvisiace s jedlom a reštauráciami alebo varením, s ktorými si sa stretla v svojom živote?

Mám osobný zážitok súvisiaci s reštauráciou, z obdobia, keď som sa ako študentka vybrala do USA na program Work and Travel. Keďže som mala veľmi dobrú angličtinu, dostala som prácu čašníčky v reštaurácii jedného zábavného parku v štáte Ohio. Lenže moje čašnícke skúsenosti boli nulové. Urobilo sa mi nevoľno, keď som videla, že budem musieť naraz na obrovskej tácke odniesť šesť tanierov. Prvé dva dni ma trénovala kolegyňa Abbey, naložila mi na tácku vrece so sto rožkami a s týmto „nákladom“ som mašírovala po kuchyni.

Myslím, že naši kuchári mali z toho náramnú srandu a ja nenormálny stres. Ale zvládla som to bez ujmy a aj vďaka tejto „škole“ som dnes veľmi prísna na čašníkov. Ak vidím snahu, rada to ocením. Ak sa čašník správa arogantne a nezainteresovane, odrazí sa to na nulovom tringelte. Ak mi jedlo chutí, nezabudnem pochváliť a pozdravovať aj kuchára.

Mimochodom, po trojmesačnom pobyte v amerike som sa najviac tešila na obyčajný biely rožok s maslom, cesnakovú polievku a bryndzové halušky.

Zuzana Ondrisová Tvárová joga ebook Ako omladnúť bez plastického chirurga
Je autorkou aj dvoch e-bookov. Jeden je k dispozícii na stiahnutie zdarma na webe tvarovajoga.sk

Venuješ sa tvárovej joge. Máš nejaké gastro tipy, ktoré sa ti podobne ako tvárová joga osvedčili na udržanie mladistvej tváre? Čo by si odporúčala jesť a piť aby bol efekt cvičenia ešte výraznejší? 

Voda, voda, voda  ☺ a zloženie stravy. Všetko so všetkým súvisí. Strava a pitný režim nás veľmi ovplyvňuje. Ak do seba hádžeme jedno cez druhé, vidieť to aj na pleti. Ak sa snažíme jesť zdravšie, nezabúdame na vlákninu, strukoviny, čerstvú zeleninu či ovocie,  naša pleť vyzerá inak. V lete si zvyknem robiť takú domácu masku na tvár z rozmixovaného špenátu a kyslej smotany, pleť je po nej úplne hebká a vypnutá.

Keď cestuješ na dovolenku ochutnávaš lokálne kuchyne? Ktorá Ťa najviac zaujala?

Zuzana Ondrisová Tvárová joga
Pri tvárovej joge treba byť pripravený/á aj na grimasy a rôzne smiešne výrazy tváre. :)

Jednoznačne talianska. Je úžasná a chutná. Majú ju rady aj moje dcéry. Olivový olej, parmezán, prosciutto crudo, cestoviny, rizoto na hocijaký spôsob, to mám rada. Mám tiež rada aj thajskú kuchyňu, doslova vyhľadávam pikantné jedlá. Chutia mi rezance so zeleninou alebo čokoľvek s krevetami.

Keď cestujem, samozrejme ochutnávam, pozorujem aj domácich, dám si poradiť od čašníka, čo mám vyskúšať. Pamätám si na jeden výlet v Mexiku. S kamarátmi sme si na víkend prenajali dom pri mori, prešiel okolo nás chlapík s čerstvo nalovenými krevetami, že či si chceme kúpiť. Kúpili a pozor – chlapi ich pripravili na večeru, boli úžasné! Jedla som ich v Mexiku aj pripravené na tequile, to bola tiež výborná pochúťka.

Žiješ v rakúskej dedinke tesne za hranicami, kde sa angažuješ aj v zastupiteľstve, organizovala si susedský rakúsko-slovenský ples. Ako sa prelínajú slovenská a rakúska komunita a kuchyňa? Máš nejaké obľúbené rakúske jedlo? 

Žijem v Rakúsku už sedem rokov, musím sa však priznať, že tým, že som  5 km od hranice a z kúpeľne vidím na Karlovu Ves, mi ani nepríde, že som v zahraničí ☺. Mám doma dve rakúske kuchárske knižky, lenže tie recepty sú tam také dlhé, že ma to úplne odradilo z toho čokoľvek variť. Len som si ich prelistovala a popozerala fotky ☺  Myslím si, že slovenská a rakúska kuchyňa sú si dosť podobné.

Zuzana Ondrisová Tvárová joga rakúsko slovenský ples
Zuzka zahviezdila aj na úspešnom rakúsko-slovenskom plese, ktorý sama organizovala. (Autor foto: Zuzana Zuzaková Photography)

Nakupuješ potraviny na Slovensku alebo v Rakúsku? Je známe, že v Rakúsku sú mnohé potraviny kvalitnejšie a dokonca lacnejšie ako u nás. 

Kam chodím nakupovať? Podľa toho, ako mi to vyjde ☺. Ja si rada kupujem hovädzie a kuracie mäso od známych na Slovensku, ktorí si chovajú kravy a kurence doma. Domáce vajíčka mi nosí susedka, sem tam aj kozie jogurty – tiež zo Slovenska. Najlepší ovčí syr má bača v Orlovom – to je v Považskej Bystrici, nosím ho rakúskym susedom, milujú najmä ten údený ☺. Podľa mňa neplatí, že čo je slovenské, je zlé a čo je rakúske je super. Treba hľadať a vybrať si.

Zuzana Ondrisová Tvárová joga
Srší pozitívnou energiou – aj vďaka cvičeniu, ktoré sama pravidelne praktizuje, ako aj vďaka tomu, že ju práca naozaj baví,

Čokoľvek iné v súvislosti s gastronómiou, čo by si nám rada o sebe prezradila?

Nemám nejaký vyhranený štýl pri stravovaní, neobmedzujem sa a jem čo mi chutí a z čoho sa dobre cítim. Musím mať z jedenia radosť. Nedokážem jesť niečo, čo je síce zdravé ale vôbec mi to nechutí.

Čomu sa aktuálne venuješ? Čo Ťa teší, baví, čo chystáš, z čoho máš radosť? 

Aktuálne pracujem na realizácii mojich nápadov ohľadom tvárovej jogy, ktoré si nosím v hlave už celkom dlho.  Chcem sa viac zamerať na online prostredie a samozrejme pokračovať aj v mojich „živých“ kurzoch.

Vonku je už pekne, tak som sa trošku pustila do práce na záhrade, urobili sme si nové vyvýšené záhony a posadila som si mrkvu, špenát a redkvičky. Chystám sa tráviť viac času vonku. Čaká ma tiež plánovanie letných prázdnin, tak snáď to všetko zvládnem zorganizovať ☺.

Zuzke ďakujeme za rozhovor a Vám prinášame ukážku jej užitočnej ale aj celkom veselej práce. Vyskúšajte si cviky tvárovej jogy aj vy :)

Viac info o Zuzke a tvárovej joge nájdete tu: tvarovajoga.sk , ako aj na naturelook.eu.

Zdroj fotografií: Zuzana Ondrisová

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
pripravte sa na Vianoce :)