Je mladá a veľmi ambiciózna. Miluje svoju prácu a nadobudnuté skúsenosti ďalej odovzdáva s láskou a nadšením. Jedlo sa jej spája s krásami a oslavami života a miluje chutné a zdravé čarovanie v kuchyni. Simona Socratousová, členka združenia E-ženy a lektorka v oblasti rozvoja ľudí. 

Simona Socratousová: foto: archív S. Socratousovej
foto: archív S. Socratousovej
Simona, ako by ste charakterizovali svoj vzťah k jedlu a jedeniu ako takému? Čo pre vás znamená? 

Jedlo milujem. Spája sa mi s oslavami života. Vždy, keď mal niekto z našej rodiny narodeniny alebo meniny, oslavu sprevádzalo úžasné jedlo. Buď sme išli do reštaurácie alebo sme jedli doma. Inklinujem najmä k stredozemnej kuchyni, ktorú sme často varili doma (otec je pôvodom cyperský Grék). Nepohrdnem ale ani dobrým burgrom alebo pizzou… Najradšej pijem vodu, bylinkové čaje a sem tam si dám biele vínko. Môj priateľ zbožňuje typickú slovenskú stravu tvorenú z rezňov, zemiakov, placiek a ešte raz rezňov (úsmev). Hlavne, nech tam je mäso. Odkedy sme spolu, tak aj ja k tejto kuchyni viac inklinujem, no napríklad mäso u nás doma varí výhradne on.

Ostatné jedlá sú skôr vašou doménou? Máte k vareniu vo všeobecnosti pozitívny vzťah? 

Varím, a dokonca veľmi rada. Hoci v poslednom čase, ako som začala podnikať, tak veľmi striedmo. Najradšej varím niečo, čo vie za krátky čas vykúzliť niečo chutné, jednoduché a zdravé (nejedávam polotovary) Čo má najväčší úspech v mojej kuchyni je asi domácky urobený írsky chlieb. Podľa môjho priateľa je všetko ostatné vraj tiež chutné, ale keďže veľmi nevyužívam mäso, neviem, či vraví stopercentnú pravdu. (smiech)

Simona Socratousová: foto: archív S. Socratousovej
foto: archív S. Socratousovej
Pracovne pôsobíte najmä v Bratislave a okolí. Ktoré reštaurácie by ste odporučili našim čitateľom na základe vlastnej skúsenosti? 

Mám rada domáce i svetové reštaurácie, kde varia dobre a ideálne aj z kvalitných surovín. Najviac mi imponujú reštaurácie Soho, Bratislavský Meštiansky Pivovar na Dunajskej, Burger Bar na Továrenskej aj Kitchinn, ďalej rôzne ázijské bistrá, kde robia typické čínske rezance so zeleninou a/alebo krevetami a BumboNambo. Do kaviarní veľmi nezvyknem chodiť, ale celkom obľúbená je kaviareň v Martinuse na Obchodnej.

Mnohým z nás sa s jedlom spájajú aj úsmevné situácie. Spomínate si na nejakú konkrétnu? 

So mnou sa to nieslo už odmala. Vždy som rada a rýchlo jedla, takže ani neviem spočítať, koľkokrát som bola na pohotovosti, aby mi z hrdla vybrali rybiu kosť. (smiech) Keď som bola dieťa na prvom stupni základnej školy, začala som mať žlté šľapy na nohách aj dlane. Moji rodičia aj lekárka sa obávali, či nemám žltačku. Po testoch sa zistilo, že nie. Ani náznak. Ukázalo sa, že to bolo z toho, že som jedla veľmi veľa mandarínok a to farbivo sa začalo ukazovať aj navonok. (úsmev) Našťastie sa mi nič vážne v spojitosti s jedlom nikdy nestalo a dodnes mi veľmi chutí. (úsmev)

Ste polovičná Cyperčanka, je pre vás lokálna kuchyňa srdcovkou? 
Simona Socratousová: foto: archív S. Socratousovej
foto: archív S. Socratousovej

Moja obľúbená je naozaj cyperská kuchyňa. (úsmev) Ale hneď v tesnom závese sú ďalšie svetové kuchyne ako čínska, indická, vietnamská. Keď cestujem, tak ochutnávam aj lokálne aj ďalšie cudzokrajné kuchyne a veľmi si to vychutnávam.

Priblížte našim čitateľom, v čom spočíva práca lektorky a konzultantky. 

Aktuálne sa venujem najmä svojmu podnikaniu. To ma teší, baví a robí mi radosť. Robím tréningy mäkkých zručností (komunikácia, dávanie spätnej väzby, osobnostná typológia, time manažment, stres manažment a iné), venujem sa koučingu a celkovo konzultingu v rámci rozvoja ľudí. Aktuálne rozbieham projekt, ktorý prinesie do firemného vzdelávania na Slovensku vyššiu efektivitu a flexibilitu. Čoskoro sa môžete tešiť na viac informácii aj na mojej stránke www.simonasocratous.sk.

Simona Socratousová pracuje ako lektorka a konzultantka v oblasti rozvoja ľudí. 
Pri práci s jednotlivcami a skupinami zúročuje svoje skúsenosti, ktoré čerpá od 
roku 2011 z oblasti výberov, assessment centier a tvorby rozvojových programov. 
Tieto skúsenosti, spolu s absolvovanými odbornými výcvikmi a jej vášňou pre 
osobnostnýrozvoj, tvoria bohatú základňu pre jej zážitkové školenia v oblasti 
soft skills. Simona podporuje prenos nových poznatkov do praxe pomocou najnovších 
trendov v oblasti vzdelávania, podnetnej atmosfére a interaktívneho učenia.

Zdroj foto: archív Simony Socratousovej

Reklama:Slovak Food Festival Bratislava

Vložiť komentár