Miriam Miková patrí k OZ E-ženy – k úspešným podnikateľkám a ženám, ktoré fungujú aj v online prostredí. Vďaka zdieľaniu informácií a neprestajnej komunikácii z rôznych oblastí dokážu fungovať efektívnejšie každý deň. Miriam je lektorka spoločenskej etikety a biznis protokolu, autorka blogu Vychovávam zo syna džentlmena a spoluautorka knihy Kniha o stolovaní. Ku kuchyni má veľmi blízko a my sme sa jej spýtali, čo patrí k jej srdcovým záležitostiam. 

Vzťah k peknému a príjemnému stolovaniu je u vás samozrejmý. Ako je to so vzťahom jedlu všeobecne? 

Mám veľmi pozitívny vzťah k jedlu, jedlo je jedna z radostí života. Od detstva milujem sviečkovicu. Najlepšiu robila moja babka. Ako deti sme sa pretekali v tom, kto zje najviac babkiných domácich knedlí k sviečkovici. Najbližšia je mi kuchyňa, na ktorej som vyrastala. Slepačí a hovädzí vývar, otcove perky a šúľance či polievky ako také. Moja babka varila a dedko piekol, dedkova ťahaná štrúdľa alebo moravské koláče… to bolo niečo úžasné. Dedko robil najlepšie zemiakové placky, aké som kedy jedla. A moja mama pokračuje v dobrej kuchárskej tradícii. U nás v rodine sú vlastne len samé dobré kuchárky, ale i kuchári. Som v jedle veľmi prieberčivá, a v rámci našej rodiny sa našťastie vždy výborne najem.

Keďže sú vaši predkovia kuchári, respektíve majú k vareniu blízko, ako ste na tom vy? Čo je vás najväčší kulinársky úspech doposiaľ?

Varím doma, no nie každý deň. Manžel nie je prívrženec toho, že láska ide cez žalúdok, skôr cez uprataný byt. (úsmev) Radi navštevujeme dobré reštaurácie s kvalitným jedlom. Polievky pripravujem zásadne bez zásmažiek. U mojich chlapov má najväčší úspech perkelt, vývar a šalát s kuracím mäsom. Je pravda, že kým sme neboli s manželom ešte zobratí, varila som oveľa častejšie. Keď vtáčka lapajú… (úsmev) Baví ma piecť. Keď mám čas a práve nechudnem, tak je to výborný spôsob relaxu.

Miriam Miková: Miriam so svojím synčekom
Miriam so svojím synčekom

Spomínali ste obľúbené reštaurácie. Sú nejaké, do ktorých sa vždy rada vraciate?

Mám rada reštaurácie, kde je pekné a čisté prostredie, milá a komunikatívna obsluha s úsmevom na perách, málo jedál v jedálnom lístku, teraz i priestor pre deti a kde majú aj kvalitné detské menu – nielen hranolčeky a kuracie nugetky. Tie, kde hrá tíško hudba, kde nevidím pavučiny a kde mám kde zaparkovať. Som nadšená, ak objavím aj upravenú záhradu. Moje obľúbené miesta sú Pálenica Jelšovce, Gazdovstvo Uhliská, česká Potrefená husa, mám rada prostredie pivovarov a výborná je reštaurácia v pivovare Erb v Banskej Štiavnici. No a na prvú priečku zaraďujem kuchyňu Mariána FilaAfrodity v Čereňanoch. Známe podniky ma často sklamú. Práve včera sme objavili podnik, ktorý odporúčam – Trattoria Gatto Matto Rusovce. Budem o ňom písať v mojom facebookovom blogu Vychovám zo syna džentlmena. Rada by som spomenula aj obľúbenú kaviareň Kultury Coffee v mojom rodnom meste Partizánske.

Vyštudovali ste žurnalistiku, dnes fungujete ako lektorka spoločenskej etikety a protokolu. Stretávate sa vo svojej profesii s úsmevnými zážitkami spojenými s gastronómiou? A ako je to v súkromí? 

Tých mám ako konzument, zákazník i lektorka spoločenskej etikety a protokolu, stolovania skutočne veľa. Niekedy mi moju paletu zážitkov doplnia účastníci školení. Prvou zaujímavosťou je, že ako veľmi malú ma odnaučila od cumlíka pokrievka na hrniec. Preplakala som celú noc a na druhý deň si ho niekto našiel v polievke. Polievky sú mi súdené. Blízko Nitry je jeden veľký podnik, kde si chcel manžel objednať pizzu a pani servírka mu povedala, že na jeho mieste by si ju neobjednala, pretože majú syr, ktorý smrdí. Smiali sme sa na toľkej úprimnosti.

Napísali ste Knihu o stolovaní – od pozvania k čarovne prestretému stolu. Našla som v nej aj niekoľko receptov, ktoré vyzerajú na rodinné poklady.

Áno, sú to recepty, ktoré máme radi a ktoré sme si buď úplne alebo sčasti vymysleli sami. V lete často robím moje tiramisu, top je sestrin štedrák, zatiaľ dostáva len veľmi dobré pozitívne ohlasy. V zálohe mám ešte niekoľko rodinných klenotov, ako napríklad babkine cicinbrúsky.

Miriam Miková: Ukážka z knihy - aj takto môže vyzerať vaše stolovanie
Ukážka z knihy – aj takto môže vyzerať vaše stolovanie

Pred nami je leto, dovolenky, exotické destinácie. Inklinujete k nejakej konkrétnej zahraničnej kuchyni, skúšate rada nové špeciality? 

Nie som experimentátorka, na cestách sa držím skôr osvedčených jedál. Mám rada sladké jedlá a všade, kde sa dá, skúšam najmä nové sladkosti. Blízka mi je však najmä neďaleká rakúska kuchyňa.

Označili by ste samu seba za gurmána, za človeka, čo dokáže skutočne oceniť gastronómiu? 

Potrpím si na stolovanie, nepoškodený porcelán alebo keramiku, pekné a čisté príbory, servítky, kvalitnú a dobre odetú obsluhu. Mám rada, keď stretnem obsluhu z môjho obľúbeného podniku kdekoľvek inde a pozdravíme sa, usmejeme sa. Jednoducho, keď je tam z oboch strán veľký kus zdvorilosti a človečiny. Vtedy sa pýtam sama seba, kedy som tam bola naposledy a že by sa patrilo znovu navštíviť ich podnik. Kvalitu oceňujem vysokým prepitným, pretože si to zaslúžia.

Zdroj foto: Miriam Miková






Vložiť komentár