
Je vášnivou floristkou, ktorá sa po rokoch v korporáciách začala venovať naplno svojej vášni ktorou sú kvety. Učila sa u svetových špičiek v tejto oblasti a dnes je v rámci floristického dizajnu vyhľadávanou a uznávanou podnikateľkou, s titulom “najinšpiratívnejšej ženy v meste“. Jarka svoju prácu miluje, čo je cítiť z nádherných dekorácií a výtvorov, ktoré dokáže pripraviť. My sme sa s ňou porozprávali, ako inak – o jedle, ktoré vie byť tiež – najmä podľa posledných trendov, estetickou záležitosťou.
Prezraď nám, aký máš vzťah k jedlu a aké sú tvoje najobľúbenejšie jedlá a nápoje?
Narodila som sa v znamení býka a už to ma predurčuje byť pôžitkárom. Rada si vychutnávam kvalitné jedlo v príjemnom prostredí. Ako milovníčku krásna a estetiky ma vždy veľmi nadchne netradičná úprava jedla a spôsob akým je servírované. Milujem tie krásne dávne časy, keď čašníci podávali jedlá v bielych rukavičkách a poteší ma, keď niečo také zažijem ešte aj dnes. Preferujem skôr menej kalorické jedlá, takže medzi moju obľúbenú patrí mediteriánska kuchyňa. S manželom sme obaja milovníci čaju v akejkoľvek podobe a obaja máme radi skôr suché biele vína, pričom sa snažíme objavovať najmä slovenské alebo moravské skvosty. Keďže obaja zbožňujeme výnimočný dizajn, niekedy nás ku kúpe presvedčí práve obal. Vedeli ste napríklad, že taká sklenená fľaša Sulinka získala v ČR cenu za najlepší dizajn?
Aká si kuchárka, varíš rada? Čo má z tvojej kuchyne najväčší úspech?
Aj keď viem, že „láska ide cez žalúdok“ s mojím varením je to v poslednej dobe horšie ☺. Varím najmä cez víkendy a cez týždeň si radi dáme skôr ľahšie jedlá, ktorých príprava nie je taká náročná. Medzi moje vychytávky patrí napríklad cícerový šalát s pečenou mrkvou, granátovým jablkom a kozím syrom s domáci plackami, alebo obľúbená „rýchlovka“ zapečené chlebíky s pestom, hruškou a mozarellou. Výborná kombinácia chutí, určite odporúčam.

Určite máš nejaké obľúbené reštaurácie, kam sa rada vraciaš. Ktoré sú tvoje naj?
Preferujem reštaurácie v čistom modernom dizajne kde sa snúbi krásny interiér s výborným jedlom. V poslednú dobu ma zaujali miesta, ktoré nie sú v Bratislave. Spomeniem reštauráciu v hoteli Zelená lagúna na Domaši, alebo v prekrásnom hoteli Tri studničky v Demänovskej doline. V Bratislave volím skôr prozaickejšie miesta, kde sa dá navyše dobre zaparkovať. Takže som štamgastom v Al Trivio v Centráli, kde sa pravidelne stretávame s priateľkami. S manželom radi zájdeme do Reštaurácie Hubert v hoteli Apollo, ktorá ponúka poľovnícke špeciality, ktoré si sami doma tak ľahko nepripravíme. Tým, že sme sa pred rokmi presťahovali mimo Bratislavy a bývame na Čiernej vode, niekedy cez víkend zájdeme na obedňajšie menu do miestnych reštaurácií, v hoteli Agátka, alebo do reštaurácie Atlantída. Čas strávený prípravou jedla tak môžeme využiť napríklad na oddych.
Spomínaš si na nejaké kuriózne situácie v súvislosti s gastronómiou, ktoré by stáli za zmienku?
ODPORÚČAME VÁM:
Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.
Hm, jednu asi mám, len neviem, či je úplne vhodná do tohto rozhovoru :D. V čase mojich štúdií v Anglicku boli mojimi najlepšími priateľkami Číňanka Peggie a Japonka Yuki. Tie ma zasvätili do tajov tamojších kuchýň. Pamätám si, ako ma pri Číňanoch prvýkrát šokovalo jedenie rukami, hlasné mľaskanie a šťavnaté odgrgnutie ☺. No a pri Yuki som pochopila, že význam niektorých zaužívaných fráz nemusí byť vždy tou najlepšou voľbou. Napríklad také “čin-čin” pri prípitku v Japonsku radšej nepoužívajte. Znamená všetko iné, len nie „Na zdravie“ ;). Celkom vtipná bola aj príhoda, ako sme si raz s manželom na Vianoce pripravovali homára, ktorého sme mali v mrazničke už veky, ale podcenili sme nutnosť vhodného kuchynského náradia. Takže sme z neho nakoniec dolovali mäso za pomoci noža a kladiva :D.

Oslovila ťa aj nejaká zahraničná kuchyňa? Si typ človeka, ktorý na dovolenke ochutnáva miestnu kuchyňu domácich?
Najradšej mám taliansku a grécku kuchyňu. Ale nepohrdnem ani mexickou, či francúzskou. Istý čas som fungovala na makrobiotike, takže milujem aj japonskú a vôbec všetky jedlá na zeleninovej báze. Na cestách ma vždy baví ochutnávať mieste dobroty a rozširovať si tak svoje gastronomické obzory.
Venuješ sa kvetom a aranžovaniu a si v tom veľmi úspešná. Predpokladám, že u teba na krásne prestretom stole nesmie chýbať živá voňavá kytica alebo dekorácia. Je to tak?
Veru priznám sa, že pri stolovaní je pre mňa veľakrát dôležitejšia skôr forma ako obsah. Takže vždy rodinu trápim so servítkami, pekným prestieraním a je pravdou, že kvety na našom stole nikdy nechýbajú. Jeden čas som prepadla aj podávaniu jedál cez rôzne formičky a vykrajovačky, či špeciálnemu skladaniu servítkov. Teraz mám na to však už menej času. Pri rodinných oslavách ma vždy baví práve dekorovanie stola a prípravu jedla, najmä pri grilovačkách s radosťou prenechám manželovi alebo švagrovi :D. Túto úchylku mám aj pri natáčaní pre „Postav dom, zasaď strom“. Štáb sa zo mňa vždy smeje, že raz si prinesiem aj vlastný stôl a stoličky ;).

Floristka na “vlastných nohách” si len krátko. Predtým si pôsobila v korporácii. Ako to bolo s tvojím stravovaním vtedy a teraz? Je tam nejaká zmena?
Paradoxne, keď som fungovala v kancelárii, s mojím stravovaním to bolo výrazne lepšie. Zvykla som si variť každý deň, čo mi ostalo z čias makrobiotiky a mala som pevný režim – desiata, obed, olovrant. Od kedy pracujem z domu, väčšinou sa pri práci pozabudnem, prípadne sa mi nechce na obed variť komplikované jedlo. Keďže sa mi už trochu ustálil režim, snažím sa pripravovať skôr jedlo na spoločnú večeru s manželom. Samozrejme základom dňa sú u nás raňajky. Obmieňam väčšinou 3-4 typy jedál, vrátane ovsenej kaše s orieškami a sušeným ovocím, a sobotu bez rannej praženice s cibuľkou, ideálne z domácich vajíčok, si už ani neviem predstaviť.
Držíš sa pri príprave jedál klasických surovín, alebo skúšaš aj niečo nové?
Tak ako pri aranžovaní aj pre jedle mám rada nové veci. Snažím sa objavovať plodiny, ktoré možno nie sú až také bežné a skrývajú sa v nich pre zdravie hotové poklady – pohánka, kus-kus, bulgur, či pochutiny ako tahini, sirup z agave, datľový sirup… Rada používam rôzne semienka a oriešky a to nielen na jogurt ale aj do šalátov alebo hotového jedla.

Čo hovoríš na súčasné trendy zdravého stravovania?
Keď som ešte pracovala v korporácii veľmi ma napĺňala príprava osvety o správnom stravovaní detí ale aj dospelých. Snažili sme sa ukázať širokej verejnosti ale aj kolegom ako inak môže vyzerať ich stravovanie a motivovať ich v tomto smere k pozitívnym zmenám. Veľmi ma teší, že pre niektorých sa táto úprava stravy stala trvalou zmenou životného štýlu.
Čomu sa aktuálne venuješ?
Hoci leto patrí údajne pracovne k útlmovým obdobiam, zatiaľ to tak nepociťujem. Keďže je stále veľa osláv, žiadané sú najmä trvácne aranžmány, prípadne kvetinové boxy, takže aj v tieto horúce dni stále tvorím a vymýšľam vždy niečo nové. Osobne sa už veľmi teším na dovolenku, ktorú toto leto strávim asi ako veľa Slovákov – v Chorvátsku. Poňali sme ju ale ako poznávací výlet, takže určite budeme mať príležitosť ochutnať veľa domácich špecialít, najmä tých rybacích, na čo sa už neviem dočkať ☺.
Jarke prajeme krásnu dovolenku a vám ešte prinášame malé ukážky z jej krásnej práce – vo forme netradičných kvetinových dekorácií. Jednoducho nádhera! Jarkinu prácu môžete nájsť pod značkou Hanali.
Zdroj foto: Jaroslava Bašistová
zdieľať tento článok na: