Andrea Šogorová, spoluzakladateľka americkej franchizovej siete ženských fitnescentier na Slovensku. V rokoch 2008-2009 spolu s manželom otvorila a rozbehla 4 pobočky v Bratislave. Za 10 rokov v nich schudlo 10 000 žien. Aktuálne prevádzkuje FitCurves v Bratislave-Dúbravke. Je vydatá, má dvoch synov a preferuje zdravý životný štýl. Vo voľnom čase robí a píše rozhovory. Tentokrát, ale rozhovor poskytla ona sama a porozprávala nám o svojom gastro svete.
Povedz nám niečo o tvojom vzťahu k jedlu. Aké máš rada jedlá, nápoje, kuchyne?
Milujem jedlo, jedenie, reštaurácie, kaviarne, trhoviská. Cestovanie je pre mňa vždy spojené aj s ochutnávaním miestneho jedla. Najviac mi vyhovuje ázijská kuchyňa, je rýchlostráviteľná a nechce sa mi po nej spať ☺ Pri cestovaní po Thajsku som stále jedla a nepribrala som ani gram. Varia úžasné ľahké jedlá s množstvom zeleniny a ich kuchyňa vyhovuje môjmu gurmánstvu, aj tráveniu. A potom ešte talianska kuchyňa, špeciálne toskánska. Zvyknem hovoriť, že hoci Taliansko milujem, žiť by som tam nemohla, lebo kombinácia dobrého jedla a slnka by spôsobila, že by som mala sto kilogramov. :D
Rada varíš? Aké jedlá sú tvoje najobľúbenejšie alebo čo z tebou pripravovanej kuchyne má najväčší úspech?
Áno varím, pozná to každá mama, čo má deti. Mám dvoch chlapcov, dvanásťročného a pätnásťročného, čo aktívne hrajú futbal. Ich najobľúbenejšie jedlá sú pečené kura s gravy omáčkou, špagety bolognese a bryndzové halušky. Zatiaľ im nechutia jedlá, ktoré naopak ja milujem. Napríklad také ceviche zo surovej ryby alebo morské plody. Počas školského roka beriem varenie ako povinnosť, ale počas letnej dovolenky, keď môžem variť z lokálnych a čerstvých surovín, si to užívam.
Aké reštaurácie alebo kaviarne obľubuješ? Odporuč nám konkrétne tvoje top podniky, kam rada chodievaš.
Mám rada ázijské a talianske reštaurácie, dobrý steakhouse a tiež mi chutí napríklad libanonská kuchyňa. Keby som mala byť konkrétna, tak vietnamské jedlo v Pho, v Bory Mall. To skutočne doporučujem, na ich jedle mám miernu závislosť. Čo sa týka toskánskej kuchyne, určite navštívte Antica Toscana v Rusovciach. S manželom tam chodíme dlhé roky. Mám rada ich domácu neformálnu armosféru, na čele s majiteľom Mirkom a ich famóznu kuchyňu. Ak poznáte pocit “sčemerenia sa” po dobrom jedle, tak u nich sa mi to deje pravidelne. :) Keď som na Liptove, nemôžem vynechať gastronómiu v Hoteli Tri studničky v Jasnej. Prezentácia, ako aj chuť jedla je na vysokej úrovni.
Milujem kávu, ristretto alebo espresso, bez mlieka. Kávu pijem každý deň a potrpím si na kvalitu. Chodím len do tých kaviarní, kde je dobrá káva. Napríklad v Starom meste je to Five Points, v Cubicone Foxford. Tam často mávam pracovné stretnutia. No a doma musím mať zásobu kapsúl od Nespressa, ktorých káva ma dlhé roky prebúdza. Tešila som sa ako malá, keď otvorili pobočku aj v Eurovea. A som rada, že už aj na Slovensku zaviedli pre použité kapsule, recyklačný program .
Zažila si niečo kuriózne v súvislosti s gastronómiou, čo by si nám mohla prezradiť?
Mám zábavnú historku pri jednej z mojich prvých služobných ciest do Nemecka. Nepoznala som ich zeleninové ani ovocné studené polievky, a tak som si jednu z nich naložila ako prílohu k hlavnému jedlu. Udivené pohľady som síce zaregistrovala, ale netušila som kvôli čomu. Až na druhý deň som zistila, že som si polievkou zajedala hlavné jedlo.
Raz som tiež absolvovala zážitkové jedenie v úplnej tme. Myslím, že to bol podporný projekt pre nevidiacich. Predstavte si, že netušíte, čo si vkladáte do úst a snažíte sa to zistiť len podľa chuti. Bolo zábavné dávať si pozor, aby ste sa napríklad nenapili z pohára spolustolovníka.
V svojej práci sa venuješ aj zdravej strave ako súčasti zdravého životného štýlu. Čo je podľa teba najdôležitejšie v rámci stravovania sa zdravo?
10 rokov sa venujem cvičeniu a zdravej strave. Nájdete ma vo fitnescentre pre ženy FitCurves, v Bratislave-Dúbravke. V prvom rade má byť jedlo zdrojom energie a má vyhovovať nášmu tráveniu a spôsobu života. Neodporúčam podliehať módnym vlnám v stravovaní. To, čo vyhovuje jednému, nemusí druhému. Existujú jednoduché rady, ktoré vám vedia pomôcť zorientovať sa v množstve stravovacích odporúčaní. Vyhýbajte sa dlhodobému, jednostranne založenému stravovaniu. Pozorujte, po ktorom jedle sa vám chce spať a po ktorom máte naopak dostatok energie.
Nekupujte výrobky podľa obalu, ale čítajte zloženie. Ako čítať zloženie výrobkov učíme aj naše členky vo fitnescentre na stravovacom kurze s názvom Program regulácie hmotnosti. Netýrajte sa šialenými diétami, po ktorých aj tak nasleduje jojo efekt. Ak neviete čo a ako jesť a tiež by ste chceli začať cvičiť, rada vás uvidím na bezplatnom tréningu, či výživovej konzultácii u mňa vo FitCurves Dúbravka.
Mám veľkú radosť, keď vidím, koľkým ženám sme za tých 10 rokov, čo je fitnescentrum otvorené, pomohli.
Je ešte niečo iné v súvislosti s gastronómiou, čo by si nám rada o sebe prezradila?
Milujem programy o varení a aj listovanie v kuchárskych knihách. Takto virtuálne si povarím aspoň dvakrát do týždňa :D
Čomu sa aktuálne okrem práce vo fitness centre venuješ?
Posledného pol roka sa intenzívne venujem písaniu. Robím rozhovory pre dva portály www.e-zeny.sk a www.akcnezeny.sk. Teší ma, že tri rozhovory sú už vonku. V písaní sa chcem zdokonaľovať, a preto navštevujem rôzne kurzy a workshopy. Prečítajte si napríklad môj článok o tom, ako vznikli fitnesscentrá Fit Curves na Slovensku.
sledujte nás na sociálnych sieťach:
zdieľať tento článok na: