V novej rubrike s názvom Čo má rád si predstavíme vždy jedného „hosťa“, zaujímavú osobnosť, ktorej sa budeme pýtať otázky súvisiace – ako inak – s gastronómiou, reštauráciami, jedlom či varením. Dozviete sa, aké reštaurácie rád navštevuje, aké má obľúbené jedlo, či rád varí a podobne. Ako prvého sme na tieto témy vyspovedali sympatického husľového virtuóza Marca Rajta.
Aký je váš vzťah k jedlu? Aké jedlo je vaše najobľúbenejšie alebo k akej kuchyni inklinujete?
Moj vzťah k jedlu je veľmi kladný, pretože si jedlo rád vychutnávam, ale musí byť, samozrejme, kvalitné. Dlhodobo som pôsobil v zahraničí, takže si rád vychutnám jedlo z akejkoľvek krajiny, ale vždy sa rád vraciam k našej slovenskej kuchyni. Z jedla musíte cítiť lásku, veľmi záleží na emóciách kuchára, pretože ich do jedla vkladá.
Aké je teda vaše najobľúbenejšie jedlo?
Snažím sa dodržiavať zdravú stravu, jem hlavne zeleninové šaláty, ale mám obrovskú slabosť pre medium steak s americkými zemiakmi. Je to moja srdcovka.
Čo vy a varenie? Varíte doma? Ak áno, čo najradšej varíte, prípadne prezraďte čo má najväčší úspech z vami pripravovanej kuchyne?
Ako som už povedal, dobrý kuchár do jedla vkladá emócie. Priznám sa, že ja ich radšej vkladám do hudby. Som skôr gurmán ako kuchár a dobré jedlo rád ohodnotím. Môj syn miluje párky, tie viem robiť ľavou zadnou… (heh)
Aké máte radi reštaurácie? Kam chodievate pravidelne a prečo?
Najradšej mám domácu kuchyňu, ale samozrejme dobrou reštauráciou určite nepohrdnem. Ak môžem čitateľom odporučiť, často som chodieval do hotela Matyšák, varia naozaj špeciality. Rád by som podotkol, že nezáleží iba na luxuse reštaurácie, dôležitá je kvalita kuchára a príjemná obsluha.
Okrem hotela Matyšák, sú ešte nejaké vaše obľúbené reštaurácie kam sa rád vraciate?
Nakoľko som takmer stále na cestách, často sa cestou domov zastavím v Tenis Cafe v Cíferi (pri Trnave). Je tam príjemná atmosféra, ale hlavne úžasný kuchár, presne vie, aké variácie má podať hosťovi. Okrem toho si rád zájdem aj do seneckej Koliby, kde hrá úžasná živá muzika a zároveň si môžem vychutnať špeciality kuchára.
Pôsobili ste aj v zahraničí, je nejaká kuchyňa ktorá na vás špeciálne zapôsobila? Prípadne konkrétne jedlo alebo reštaurácia v zahraničí?
Rád skúšam nové veci, rovnako je to aj s jedlom. Veľmi na mňa zapôsobila španielska kuchyňa, paella, ktorú tam pripravujú sa nedá porovnať s tou, ktorú dostanete u nás. Vďaka mojej profesii cestujem do zahraničia pomerne často, prešiel som už prakticky celú Európu a Severnú Ameriku, kde navštevujem veľa kvalitných reštaurácií, ale slovenskej kuchyni sa žiadna nevyrovná. Taký dobrý slovenský rezeň alebo pravé bryndzové halušky sú na nezaplatenie.
Čo okrem paelly vám ešte zachutilo v zahraničí?
Spomínam si na turné vo Francúzsku, kde som prvýkrát ochutnal ich špecialitu – slimáky a slimačiu pomazánku. Dlhšie som sa zdráhal, ale skutočne to stálo za to. Čerstvé pečivo, na ktoré som si tú pomazánku natrel, mi vonia ešte dodnes. Bolo to už pomerne dávno, ale rád si na to spomínam, lebo pozitívne zážitky ostanú v pamäti dlho.
Je ešte niečo súvislosti s gastronómiou, čo by ste nám radi o sebe prezradili?
Okrem dobrého jedla som fanúšikom hlavne kvalitnej kávy a cukroviniek. Napríklad si rád zájdem aj do Rakúska, najradšej mám podnik Café Sperl.
Vedeli by ste pomenovať aj nejaké obľúbené kaviarne a cukrárne na Slovensku?
V Senci je super útulná kaviarnička – Piano Cafe. Dokonca tam chodia na kávu aj majitelia okolitých kaviarní. Vládne tam úžasný pokoj a človek si tam po náročnom dni dobre oddýchne. Očarili ma aj názvy čajov, „Sen o láske“ alebo „Červenú vášeň“ si vždy rád vychutnám… ;) V Bratislave je tiež super kaviarnička a reštaurácia – Korzo v hoteli Carlton. Tak veľmi na mňa zapôsobila, že som tam dokonca usporiadal krst môjho debutového albumu.
Ako fanúšik kvalitnej kávy, máte aj nejakú obľúbenú značku? A akú kávu radi pijete?
Kávu pijem aj 4 x denne, najlepšia je pravá turecká, 2 x prevarená, bez cukru a bez mlieka, tá ma vždy postaví na nohy. V kaviarniach som verný espressu. Uprednostňujem značku Lavazza, ktorá vždy ulahodí mojim chuťovým pohárikom. Nepohrdnem ani kávou značky Alfredo v kombinácii s čerstvou sacherkou.
Ako sladkú bodku na záver si nedáme sacherku, ale ukážku z Marcovho umenia v dvoch video ukážkach. V prvom videu ho uvidíte v husľovej cover verzii známeho rockového hitu, v druhom videu predvedie svoje virtuózne husľové umenie v klasickejšom prevedení zo staršieho obdobia, spolupráce so slávnym Pavlom Šporclom. Viac informácií o Marcovi môžete sledovať na jeho facebookovom profile a youtube kanáli.
Zdroj foto: Marco Rajt
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: