zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Miešané nápoje si väčšina z nás spája s letom a horúcim počasím. Pravdou ale je, že zima je ideálne obdobie na výrobu rôznych miešaných drinkov, ktoré vás zahrejú. Veď čo je lepšie ako navliecť si na nohy teplé ponožky, prikryť sa dekou a vychutnať si so svojimi najbližšími skvelý miešaný nápoj, z ktorého sála pohoda a duch Vianoc?

U nás medzi najtypickejšie vianočné nápoje patrí jednoznačne punč, varené víno či horúca medovina. Skúsili ste už ale perníkový vaječný likér, domáci baileys či horúce pomaranče? Nechajte sa inšpirovať výberom tých najlepších miešaných nápojov a pripravte si aj vďaka nim pohodové sviatky.

1. Horúce jabĺčko

Ingrediencie na 4 porcie

  • 200 ml jablkového cideru
  • 200 ml jablkového džúsu
  • 200 ml kvalitného rumu
  • Nastrúhaná kôra z pomaranča
  • 5 ks klinček
  • Jedna celá škorica
  • 1 ks badián
  • 2 jablká nakrájané na menšie kocky
  • Plátky pomaranča

Postup

Vo väčšom hrnci priveďte do varu (ale nenechajte vrieť) všetko okrem rumu. Následne horúcu zmes preceďte, pridajte rum a môžete podávať. Drink chutí najlepšie horúci.

2. Perníkový váječný likér

Ingrediencie

  • 0,5 litra rumu
  • 4 žĺtka
  • 1 salko
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 KL perníkového korenia

Postup

Príprava je skutočne veľmi jednoduchá. Všetky ingrediencie spolu vymixujte do peny, prelejte do fľašky a nechajte aspoň 24 hodín v chladničke, aby sa chute čo najlepšie prepojili. Nezabudnite, že čím kvalitnejší rum použijete, tým bude likér lahodnejší. A pokiaľ chcete zostať pri úplnej klasike, tak vynechajte perníkové korenie a pripravte si klasický vaječný likér.

3. Horúci pomaranč

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1 liter pomarančovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 1 cm nastrúhaného zázvoru
  • 1 celá škorica
  • 2 ks klinček
  • 1 ks badián
  • 4 štamperlíky vody (kto nemá rád vodku, môže použiť rum)

Postup

Všetko okrem vodky/rumu privedieme do varu a ihneď odstavíme z plameňa. Na dno pohára dáme štamperlík alkoholu a zalejeme horúcou zmesou.

4. Najlepšia horúca čokoláda

Ingrediencie na 1 porciu

  • 250 ml mlieka
  • 1 KL kvalitného kakaa
  • 1 KL hnedého cukru
  • 25 g kvalitnej horkej čokolády + trochu nastrúhanej na dozdobenie
  • 1 PL šľahačkovej smotany

Postup

V malom hrnčeku priveďte do varu mlieko, kakao, cukor a čokoládu. Keď bude zmes pekne tekutá, prelejte ju do šálky, na vrch pridajte šľahačkovú smotanu a nastrúhanú čokoládu.

5. Perníkové latté

Ingrediencie na 2 porcie

  • 1 KL nastrúhaného zázvoru
  • ½ KL mletej škorice
  • ¼ KL nastrúhaného muškátového oriešku
  • 2 KL hnedého cukru
  • Štipka vanilkového extraktu alebo vanilkového struku
  • 600 ml mlieka
  • 2 espressá
  • Šľahačka

Postup

V miske zmiešajte zázvor, škoricu, muškátový oriešok, cukor a vanilku. Pripravenú zmes dajte do hrnca, prilejte cca deci mlieka. Keď sa cukor roztopí, pridajte zvyšné mlieko a priveďte do varu. Do väčšieho pohára/šálky dajte malé espresso a zalejte horúcou zmesou. Ozdobte šľahačkou, štipkou škorice a môžete podávať.

6. Vynikajúci domáci baileys likér

Ingrediencie

  • 1 plechovka salka
  • 40 ml espresso
  • 2 PL čokoládového krému alebo čokoládovej nátierky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 350 ml whiskey

Postup

Salko spolu s čokoládovým krémom a kávou zohrejte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Do vlažnej zmesi pridajte šľahačkovú smotanu a whiskey, poriadne premiešajte a prelejte do fľašky. Likér dajte aspoň na pár hodín do chladničky alebo na chladné miesto, následne môžete podávať.

7. Chai latté

Ingrediencie

  • 0,5 l vody
  • 5 koliesok čerstvého zázvoru
  • 5 ks celej škorice
  • 1 KL kardamónu
  • 1 KL klinčekov
  • 2 vrecúška kvalitného čierneho čaju
  • 1 hrnček mlieka
  • Cukor alebo med podľa chute

Postup

V menšom hrnčeku priveďte do varu vodu s koreninami. Varte približne 5 minút, potom pridajte čaj a varte ďalších 5 minút. Zmes preceďte. Mlieko poriadne našľahajte. Čajovú zmes nalejte zhruba do tretiny hrnčeka a zvyšok dolejte našľahaným mliekom.

8. Horúca pohoda

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1 liter červeného vína
  • 1 dcl rumu
  • Šťava z višňového kompótu (cca 2 – 3 dcl)
  • Plátky citrónu
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 ks klinček
  • 1 šálka silného čaju
  • 1 celá škorica

Postup

Víno, citrón, cukoor, klinčeky a škoricu zohrejeme, ale neprevaríme. Následne pridáme kompótovú šťavu, čaj a rum. Prikryté nechajte chvíľu odstáť a môžete podávať.

Fotky: UNSPLASH

Zdroj receptov: www.countryliving.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram