Ako chutí Maďarsko – ochutnajte s nami poklady maďarskej kuchyne

7377

Maďarská kuchyňa je nám, Slovákom, blízka nielen geograficky. Už od detstva si pochutnávame na skvelých domácich gulášoch, perkeltoch a paprikášoch, málokto neochutnal “streetfoodový” langoš s cesnakom alebo so syrom. O skvelých dezertoch ani nemusím písať, krémeš či doboška sa u nás udomácnili už dávno. 

Maďarská paprika – národný poklad

Ak by sme mali vypichnúť typickú maďarskú chuť, tak väčšina z nás by vybrala štipľavú červenú papriku. Tá je zrejme “najmaďarskejšou” chuťou vôbec, no do maďarskej kuchyne sa dostala až v polovici 18. storočia. Najprv ako liek proti prechladnutiu a horúčke, a až potom ako korenina. Najznámejšou oblasťou, kde sa maďarská štipľavá paprika pestuje, je okolie Szegedu. Odtiaľ zrejme pochádza aj slovenský názov typického maďarského jedla – segedínsky guláš. V origináli sa pokrm volá székelykáposzta – sikulská kapusta.

Paprika dáva jedinečnú chuť originálnemu maďarskému gulášu, kotlíkovému gulášu i perkeltom či paprikášom z bravčového, jahňacieho, rybacieho či kuracieho mäsa. Nezaobíde sa bez nej maďarská rybacia polievka halászlé, pripravená z viacerých druhov sladkovodných rýb, “pacalpörkölt” – perkelt z hovädzích držiek ani maďarské gurmánske dedičstvo – klobásky z Gyuly či Csaby či paprikové salámy. Preslávené sú i klobásky z mangalice – vzácneho plemena ošípaných.

Maďarský guláš Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk

Mimochodom, vedeli ste, aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom? Paprikáš sa pred dovarením zahusťuje múkou, rozmiešanou v sladkej či pochúťkovej smotane, perkelt nechávame nezahustený.

Raj pre pestovateľov

Maďarská nížina je doslova rajom pre pestovateľov. Okrem spomínanej papriky sú Maďari vychýrení pestovatelia zeleniny i ovocia. Najlepšie lečo je z maďarských paradajok, papriky a cibule – už pomaly ani netušíme, že jeho pôvod siaha na Balkán. Povestné je tiež ovocie – broskyne, ktoré sú známe i v tekutej forme (ako preslávená barack pálinka), slivky, marhule i ďalšie druhy ovocia. V horúcich letných mesiacoch sa z ovocia pripravujú osviežujúce studené polievky.

Ak hovoríme o Maďaroch ako o pestovateľoch, nesmieme zabudnúť na kapustu – je dôležitou zložkou mnohých tradičných jedál. Okrem už spomínaného segedínskeho gulášu je to napríklad plnený kapustný list alebo sýta koložvárska kapusta.

Bohatý výber pre maškrtníkov

Dnešné menu ukončíme – ako inak – dezertom. A tie veru Maďari vedia – nielen pripraviť, ale si ich aj vychutnať. Skvelé domáce štrúdle, plnená tvarohom či jablkami, sú len začiatok. Najmaďarskejší zo všetkých zákuskov sú šomló halušky – typický príklad toho, že v jednoduchosti je krása. Piškótové cesto v kombinácii s čokoládovým krémom, orechami, hrozienkami a šľahačkou je dokonalou symbiózou (sladkých) chutí.

Šomló halušky Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk

Najznámejším dezertom je preslávená dobošova torta – nadýchané tenučké piškótové cesto plnené lahodným čokoládovým krémom s karamelovou polevou, nezaostáva krémeš či palacinky. Typicky maďarské sú úplne tenučké, plnené džemom či vanilkovým krémom. I u nás známy trdelník má svoje korene v maďarskej kuchyni.

Ako chutí Budapešť

My sme boli ochutnať maďarskú kuchyňu priamo v Budapešti. Ponuka jednej z hotelových reštaurácii nesklamala, ako predjedlo ponúkala hortobágy palacinku – slanú palacinku plnenú mäsom na spôsob perkeltu. Okrem tradičného paprikášu, podávaného s vajíčkovými haluškami, sme ochutnali i steak s tromi druhmi cibule, samozrejmosťou bol pohár dobrého maďarského vínka a ako dezert šomló halušky. Ako sladké raňajky boli v ponuke tradičné trdelníky v zmenšenej podobe. Spestrením boli trdelníčky naplnené sladkou tvarohovou plnkou.

Paprikáš z hotelovej reštaurácie s vajíčkovými haluškami Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk
Mini trdelníčky – pre porovnanie na tanieriku malé raňajkové maslo Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk

Za ďalšími chuťami Budapešti sme vyrazili priamo do centra – miesto tradičných, na leto trochu ťažších jedál sme ochutnali zákusky v najstaršej budapeštianskej cukrárni Ruszwurm, ktorá je zároveň jednou z najstarších cukrární v Európe. Pri jej návšteve musíte mať i trošku šťastia, pretože patrí k vyhľadávaným cieľom domácich i zahraničných turistov. Ponuka cukrárne je široká, my sme ostali verní domácej klasike. Ochutnali sme Dobošovu tortu (najlepšiu, akú sme kedy jedli), tradičný krémeš (nedajte sa odradiť jeho jednoduchým vzhľadom, chuť je delikátna), zákusok s čokoládovou penou Rigó Jancsi a dezert Tokaji borkrém szelet – z peny z tokajského vína. Ak budete mať cestu do Budapešti, určite neobíďte túto slávnu cukráreň. Nedajte sa odradiť ani väčším množstvom návštevníkov. Cukráreň Ruszwurm nájdete neďaleko známej Rybárskej bašty.

Ruszwurm – exteriér preslávenej cukrárne Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk
Ruszwurm – v interiéri je pôvodný mobiliár Autorka: Andy Sekanová, menucka.sk

Gurmánske suveníry

Ako gurmánske suveníry si z Maďarska nosíme najmä štipľavú papriku či skvelé klobásky. Naším tipom je Szilvás betyár – sušené slivky s čokoládovým krémom, broskyňový likér alebo Unicum – bylinný likér zo 40 druhov bylín, ktorý pripravil dvorný lekár Zwack priamo pre cisára Jozefa II. ako liek na tráviace ťažkosti. I dnes sa Unicum podáva v malom množstve ako digestív. Prípadne skúste netradičný suvenír z papriky, síce nevhodný na jedenie, ale nádherne voňavý – paprikové mydlo.

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie