Chcete sa zlepšiť vo varení? Objavte 5 jednoduchých trikov šéfkuchárov

858
foto: Canva

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí síce radi varia a trávia čas v kuchyni, ale často sa stane, že im niečo nevyjde, tento článok je pre vás. Nechali sme sa inšpirovať príspevkom svetového médiá The Guardian, ktorého autorka vyspovedala skúsených šéfkuchárov.

Podelili sa s ňou o jednoduché tipy a triky, ktoré im uľahčujú prácu v kuchyni už dlhé roky. Aj vy sa teraz môžete zlepšiť vo varení. Stačí, ak pri príprave nenáročných aj trochu zložitejších jedál aplikujete tieto pravidlá:

1 – Vždy nadýchaná ryža

Skvelú ryžu dokážete uvariť aj bez variča ryže. Basmati ryžu treba podľa austrálskeho kuchára Harryho Dhanjala najprv na 15 minút namočiť, aby zmäkla. Kým sa namáča, prevarte vodu a pridajte ¼ lyžičky soli a lyžicu ghee alebo olivového oleja. Keď voda vrie, opláchnite ryžu, aby ste odstránili prebytočný škrob, a vložte ju do hrnca. Po asi 8 minútach by ste ju mali ochutnať a ohodnotiť, či je dostatočne mäkká na konzumáciu.

2 – Cestoviny zakaždým al dente

Priveďte dostatočné množstvo vody do varu a až potom pridajte 7 gramov soli na jeden liter. Nedávajte soľ na začiatku – usadí sa na dne a okrem nedostatočného osolenia vody môže spôsobiť aj koróziu hrnca. Vložte cestoviny do hrnca a pozorne si preštudujte čas varenia uvedený na obale. Ak je tam 8 minút, varte ich 6. Predtým, ako cestoviny scedíte, si ešte môžete odobrať trochu vody bokom a pridať ju napríklad do omáčky. Neverili by ste, akú fantastickú chuť im dodá.

3 – Zachráňte prevarenú zeleninu

Tento, ako on sám vraví zázračný dresing šéfkuchára Joela Tisata z reštaurácie Africola zachráni prevarenú aj vysušenú a pridlho pečenú zeleninu. Navráti jej šťavu, no ponechú ju chrumkavú: „Zmiešate 300 ml jogurtu, 3 lyžice pasty tahini, rovnaké množstvo citrónovej šťavy, jeden prelisovaný strúčik cesnaku, štipku soli a štipku korenia. Všetko premiešajte a ak je príliš hustá, pridajte do nej trochu vody.“

4 – Perfektné domáce cestoviny

V našich končinách milujeme domáce halušky, prečo si však nepripraviť doma či pre návštevu rafinovanejšie gnocchi? Do tejto talianskej pochúťky tiež pridávame zemiaky, rozdiel však nastane vtedy, ak ich upečiete na vrstve soli namiesto toho, aby ste ich uvarili v šupke. Takto budú mať po pridaní do cesta (môžete to aplikovať aj na halušky) bohatšiu chuť a ešte jemnejšiu textúru. Po dovarení by ste ich potom mali vložiť na pár sekund do ľadovej vody, aby zostali mäkké a nadýchané.

5 – Sladká bodka na záver

Ayhan Erkoc, šéfkuchár z reštaurácie Cotham Dining, prezradil na záver recept na jednoduchý dezert, ktorým očaríte každú návštevu. A nepotrebuje naň ani zložité ingrediencie, špeciálne schopnosti či množstvo času. Takzvané francúzske clafoutis si môžete pripraviť s akýmkoľvek bobuľovým ovocím.

Všetko, čo potrebujete je 250 ml smotany, tri vajcia, dva žĺtky, 100 g cukru a 15 g múky, všetko zmiešať a naliať do vymastenej malej formy, do ktorej ste už dali svoje obľúbené bobuľové ovocie. Koláčik pečte pri 200 °C asi osem minút. Výborne chutí s vanilkovou zmrzlinou.

zdroj: The Guardian / ‘Anyone can make it’: seven tips for being a better cook in 2023

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama