Cestovanie a gastro zážitok v jednom: Čo zo sveta nám utkvelo v pamäti?

756

Aj vy patríte k cestovateľom, ktorí si najviac zo všetkého užívajú práve miestnu gastronómiu? Výborne, tak tento článok je presne pre vás. Spísali sme v ňom, čo zo sveta nám doposiaľ najviac utkvelo v pamäti a čo by ste pri návšteve daných krajín mali rozhodne ochutnať.

Cestovanie je jeden z najlepších spôsobov, ako spoznávať nových ľudí či kultúru. A ku kultúre jednoznačne patrí aj gastronómia, respektíve miestna kuchyňa. Každá krajina má niečo typické, s čím si ju okamžite spojíme. U nás sú to bryndzové halušky či syrové korbáčiky, v Maďarsku pikantný guláš a vo Francúzsku zas chrumkavý croissant. Poďte sa pozrieť na to, čo nám pri cestovaní a ochutnávaní miestnych špecialít najviac utkvelo v pamäti.

Sardínia

Aj keď je Sardínia taliansky ostrov, miestna kuchyňa nás trošku prekvapila. Vôbec tu nedominovala pizza či špagety carbonara, ale skôr morské plody, jahňacie mäso či pečivo. A práve typický sardínsky chlieb je niečo, za čím by sme sa na tento nádherný ostrov jednoznačne vrátili. Vo väčšine reštaurácií sme ho dostali ako predjedlo, no bolo ťažké nenajesť sa ho úplne dosýta.

Chlieb je v tvare placky, ktorá je chrumkavá a vláčna zároveň. Hovorí sa mu pane carasau alebo pane pistoccu, v preklade notový papier. Väčšinou sme ho jedli samotný, no určite ho vyskúšajte pokvapkať kvalitným olivovým olejom. Je to jednoduché, ale skutočne výborné jedlo.

Zdroj: Canva

Sicília

Sicílska kuchyňa je už oveľa viac Talianska. Aj keď tento ostrov nás neohúril svojimi plážami, za jedlom by sme sa sem vrátili kedykoľvek. Pravdou je, že aj tá najviac zašitá reštaurácia alebo pizzéria svojím hosťom ponúka gastro zážitok.

Najviac nám ale v pamäti utkvela pizza v centre mesta Trapani, ktorú sme označili za najlepšiu pizzu, akú sme kedy jedli. Jedna bola s kôpkami ricotty, druhá bola poliata pistáciovým maslom. Naozaj sme pri jej konzumácii zabudli rozprávať. Takže pokiaľ sa chystáte na Sicíliu, užívajte si jedlo plnými dúškami a nebojte sa ochutnať na prvý pohľad netypické kombinácie pizze.

Zdroj: Autor

Tallin

Hlavné mesto Estónska nás prekvapilo svojou útulnosťou a neskutočne milými ľuďmi. Keďže sme tu boli počas zimy, podchvíľou sme sa chodili zohrievať do kaviarní, reštaurácií a iných podnikov. Takže v Talline sme toho ochutnali viac než dosť.

No doteraz spomíname na reštauráciu, respektíve stredovekú tavernu Olde Hansa. Ak by sme vám totiž mali odporučiť iba jedno miesto v Talline, bolo by to práve tu. Po vstupe sme sa cítili ako v inom svete – autentické zariadenie, personál v dobových kostýmoch, balkón s hudobníkmi hrajúcimi na harfe. Dali sme si pivo, syrový tanier a pražené mandle, všetko bolo výborné. No v menu sme našli aj špeciality ako medvedí steak, na ktoré sme sa zatiaľ neodvážili. Možno nabudúce.

Zdroj: Instagram

Riga

Na vianočné trhy sme sa vybrali do pobaltského mesta Rigy. Celý článok o tom, aká tu panovala atmosféra, si môžete prečítať tu. Toto mesto nám veľmi pripomínalo našu Bratislavu, či už veľkosťou alebo cenami. No skladba jedál bola diametrálne odlišná.

Práve v Rige nám utkvelo v pamäti nie jedlo, ale nápoj. Konkrétne ide o ich typický alkohol – Riga Black Balsam, ktorý na vás bude vyskakovať odvšadiaľ. A určite ho ochutnajte, ide totiž o veľmi sladký a chuťovo príjemný drink. Zaujímavosťou je, že sa vyrába z presne 24 ingrediencií (lipa, breza, maliny, brusnice, zázvor…), no presný recept je veľmi tajný. Zároveň tu tento likér kúpite aj v malých darčekových fľaškách, ide teda o veľmi pekný suvenír.

Zdroj: Flickr

Štokholm

Pri spomienke na výlet do hlavného mesta Švédska si okamžite spomeniem na prenikvú vôňu kardamómu. Práve kardamómové pečivo, respektíve uzlíky sú niečo, čo by som vedela jesť každý týždeň. Náš známy žijúci v Štokholme nám odporučil konkrétnu pekáreň, do ktorej vraj musíme zájsť. Samozrejme, že sme ho poslúchli a spravili sme veľmi dobre. Tip na pekáreň, v ktorej ochutnáte tie najlepšie karamómové uzlíky, posúvame aj vám – Lille bros.

A pokiaľ by ste toto aromatické pečivo chceli ochutnať čím skôr, slovenská foodblogerka Simona Malková, s ktorou rozhovor nájdete aj v našom magazíne, pripravila na svojom instagramovom profile veľmi dobrý videorecept.

Zdroj: Instagram

Atény

V Aténach sme zažili jarné počasie aj napriek tomu, že sme sa sem vybrali v novembri. Vianočné trhy sme síce nestihli, no vianočnú výzdobu áno.  Aj keď toto mesto na nás pôsobilo pomerne špinavo a komerčne, jedno sa mu musí nechať – kdekoľvek sme si dali typické grécke jedlo, mali sme gule za ušami.

Určite si tu dajte falafel v placke, grécky šalát alebo gyros tanier. Naozaj vám radíme dobre – v Aténach a celkovo v Grécku zabudnite na svetovú kuchyňu a hľadajte mieste špeciality. Nikde na svete ich nevedia pripraviť tak dobre ako práve tu.

Zdroj: Autor

San Francisco

O tom, ako chutí Amerika, sme vám napísali pomerne dlhý blogový článok. Odporúčame vám prečítať si ho v prípade, ak sa chystáte na výlet za veľkú mláku. No ak by sme mali vybrať jedno jedlo, ktoré nám chutilo najviac, tak jednoznačne to bol šalát zo šalátového baru v San Franciscu.

Ani tak nejde o samotný šalát, ale skôr o koncept podniku, ktorý sa nám veľmi páčil. Mohli ste si tu vyskladať zdravý obed či večeru presne podľa vašej chuti. Základom bol teda šalát (ľadový, špenát, rukola, mix…), rôzne druhy zeleniny, mäsa a komponentov ako olivy, sušené paradajky či orechy.

Zdroj: Autor

Barcelona

Ak sa povie cestovanie, ihneď si spomeniem na Barcelonu a ich tradičné španielske tapas. Práve tu sme sa s týmto pojmom stretli po prvý raz a, samozrejme, rovno sme si to aj vyskúšali. Bol to veľký zážitok, rozhodne pri návšteve Španielska zájdite na tento typ stolovania.

A o čo vlastne ide? Tapas sú malé porcie, niečo ako naše jednohubky. Zväčša sa jedávajú k vínu, no pokojne si z nich môžete vyskladať kompletný obed alebo večeru. Budete tak mať možnosť vyskúšať veľa rôznych jedál.

Zdroj: Canva

Londýn

Kde inde by ste za žiadnych okolností nemali vynechať poriadny brunch ako v Londýne? Rozhodne si dajte typické anglické raňajky pozostávajúce zo slaninky, vajíčka, fazule, hríbov, klobásky, grilovanej rajčiny a chrumkavého pečiva. Konkrétny podnik vám odporúčať nebudeme, pretože ich nájdete na každom rohu viac než dosť. Jedno je však jasné, po anglických raňajkách na obed len tak ľahko nepomyslíte.

Zdroj: Autor
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie