Cesta do ázijskej kuchyne: Čo dostanete, ak si objednáte Pad Thai, Ramen či Gyozu?

625
ramen gyoza pad thai jedlo

Keď sme pred pár rokmi hovorili o ázijskej kuchyni, väčšina z nás si predstavila presolené Kung Pao z čínskeho bistra. Dnes sú však japonské, kórejské či indické jedlá na vzostupe a ochutnať ich môžeme v oveľa kvalitnejšej verzii. Viete však, čo si predstaviť pod názvami jednotlivých pokrmov?

Poďme spolu na chutnú cestu. Konkrétne pôjdeme do Ázie, ktorá ma veľmi rozmanitú, lahodnú a vo väčšine prípadov zdravú kuchyňu. Od rušných pouličných trhov v Bangladéši až po distingvované čajovne v Kjóte, Ázia sa môže pochváliť veľkou rozmanitosťou chutí, pri ktorých predstave sa nám už zbiehajú slinky. Tak sa pozrime na 15 typických ázijských jedál a zistime, čo si predstaviť po daným názvom.

Tom Yum

Ak v menu reštaurácie uvidíte Tom Yum, očakávať môžete thajskú polievku s výraznými chuťami a poriadnou dávkou koriandru. Jej základom je citrónová tráva, cesnak, čili a kokosové mlieko. Tradične sa pri jej výrobe používa aj pasta z kreviet.

Bao Buns

Tieto nadýchané žemličky plnené chrumkavým mäsom či zeleninou musíte ochutnať. Najlepšie ich robia chalani z Bao Brothers, ktorých stretnete na rôznych street foodoch, festivaloch či vianočných trhoch. Viac si o Bao Buns prečítajte v tomto článku >>

Nasi Goreng

Ide o populárne indonézske jedlo, ktoré sa skladá z varenej ryže orestovanej spolu s rôznymi zložkami ako vajíčka, zelenina, mäso alebo krevety, koreniny ako kurkuma, koriander a chilli. Nasi Goreng si môžete dať buď ako hlavné jedlo, poprípade ako prílohu ku kari.

ázijské jedlo
Tom Yum, Bao Buns, Nasi Goreng / Zdroj: Canva

Laksa

Malajská kuchyňa je pre nás pomerne neznáma, no v mnohých ázijských reštauráciách sa stretnete s jedlom Laksa. Ide o korenistú polievku s rezancami, ktorá má mnoho variácií. Veľmi obľúbená je krémová curry Laksa či pikantná Asam Laksa.

Naan

Okrem ryže sa v Indii ako príloha podáva Naan, mäkká chlebová placka. Môžete si ho dať neutrálny, poprípade potretý roztopeným maslom alebo cesnakom. Tradične ho pečú v tandoori peci, avšak pripraviť si ho môžete aj na panvici.

Dim Sum

Dim Sum sú dusené knedličky malej veľkosti, tradične pripravované na bambusovom paráku, na ktorého dne býva banánový list. Číňania tento pokrm jedia na raňajky, obed aj večeru, a to tak, že na stôl dajú veľa knedličiek s rôznymi druhmi náplní a ochutnávajú.

lasan, naan,
Laksa, Naan, Dim Sum / Zdroj: Canva

Pho

Keď prídete do vietnamskej reštaurácie, určite vyskúšajte sýtu polievku Pho. Základom je silný vývar z hovädzieho mäsa a kostí, doplnený ryžovými rezancami, čerstvými bylinkami, jarnou cibuľkou a limetkou. Kde v Bratislave nájdete najlepšie Pho si prečítajte v tomto článku >>

Tempura

Pokiaľ nie ste fanúšikom mäsa a radšej si pochutíte na zelenine či krevetách, určite vyskúšajte Tempuru. Ide o tradičné japonské jedlo, základom je zelenina alebo morské plody, ktoré sa obaľujú v hustom cestíčku a následne sa jednotlivé kúsky smažia v oleji. Cestíčko sa vyrába z vajca, vody a múky, vo výsledku je veľmi chrumkavé.

Biryani

V Indii je Biryani niečo ako u nás guláš – každý má ten svoj naj recept. Základom tohto jedla je aromatická ryža basmati, rôzne koreniny a mäso či zelenina. Ide o často konzumované jedlo, pričom sa v posledných rokoch dostalo do celého sveta.

ázijské jedlo. Pho, tempura
Pho, Tempura, Biryani / Zdroj: Canva

Kimchi

Ak chcete podporiť svoje trávenie, dopriať si prírodné probiotiká a pochutiť si, dajte si kimchi. Ide o kórejskú fermentovanú špecialitu, ktorej základom je kapusta a iná sezónna zelenina. Na kimchi nájdete množstvo receptov, môžete si ho kúpiť aj priamo v špeciálnych obchodoch. S výrobou domáceho kimchi začal aj Ervin z Banchan bistro, prečítajte si jeho príbeh >>

Ramen

Ak by sme mali vybrať najpopulárnejšie japonské jedlo, bol by to spolu so sushi práve Ramen. Ide o hustú polievku z veľmi silného vývaru, ktorým sa zalievajú rezance, koreniny a rôzne prísady ako riasy, špenát, bravčové mäso či marinované vajce. Aj keď je Ramen polievka, zasýti vás ako hlavné jedlo.

Pad Thai

Symbolom thajskej kuchyne sú rezance Pad Thai. Aby sa vám podarili, musíte dobre zvládnuť prípravu ryžových rezancov, mäsa aj omáčky. Rezance sa pražia spolu so všetkými ingredienciami, na vrch sa pridajú arašidy, koriander či limetka.

Kimchi, ramen, pad thai
Kimchi, Ramen, Pad Thai / Zdroj: Canva

Gyoza

Gyozy sú japonské taštičky z cesta, ktoré sú inšpirované čínskymi Jiaozi. Najčastejšie ich môžete ochutnať s mletým mäsom a zeleninou, najmä bravčovým a kuracím, mrkvou, kapustou či pórom. Veľmi obľúbená je aj vegetariánska či vegánska verzia s tofu alebo iba so zeleninou. Môžu sa variť, naparovať, piecť či vyprážať. Na Slovensku s nimi prerazila prevádzka Foodstock, ktorá nesmie chýbať na žiadnom street food festivale.

Tandoori chicken

V každej autentickej indickej reštaurácii okrem Butter chicken nájdete aj Tandoori chicken, ktoré je známe pre svoju intenzívnu chuť a silno červenú farbu. Za tú môže zmes korenín, ktoré spolu s jogurtom tvoria základ marinády. Keď sa mäso namarinuje, následne sa pečie v tradičnej indickej peci tandoori.

Satay

Toto šťavnaté grilované mäso na špajli pochádza z Indonézie a s obľubou ho jedia ľudia v celej juhovýchodnej Ázii. Základom je mäso (najčastejšie kuracie) poriadne namarinovať v zmesi korenín a čerstvých bylín. Ak vyrazíte v Thajsku na trh s jedlom, Satay nájdete na každom kroku.

Gyoza, Tandoori chicken, Satay
Gyoza, Tandoori chicken, Satay / Zdroj: Canva

Zdroj 1 / Zdroj 2

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama