Burčiak alebo burčák? Zistite viac o chutnom nápoji, ktorý oznamuje príchod jesene

874

Tak, ako k letu patria jahody či k zime medovníky, jeseň sa nám všetkým spája s burčiakom. Aj keď jeho sezóna trvá nanajvýš pár týždňov, poznáme ho naprieč celým Slovenskom. Niekde mu hovoria burčiak, inde zas burčák či dokonca mladé víno. A viete, čo všetko sa ukrýva v jednom poháriku?

Tak teda ako – burčák či burčiak?

Podľa pravidiel slovenského jazyka je správny výraz pre tento jesenný nápoj burčiak. Na západnom Slovensku sa však najčastejšie stretnete s burčákom. Dokonca sa môžete stretnúť s názorom, že slovo burčák sa používalo skorej, následne na Strednom Slovensku prešlo miernou transformáciou, ktorá sa dostala až do spisovnej slovenčiny.

Aj keď burčiak poznáme všetci, málokto vie, čo to vlastne je. Dokonca má svoju presnú definíciu aj v zákone o vinohradníctve a vinárstve: „…kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky.“ Ďalšou podmienkou je to, že burčiak sa môže predávať len v období roka, v ktorom sa uskutočnil aj samotný zber.

Zdroj: Canva

V jednoduchosti povedané, burčiak je istá forma mladého vína, ktoré sa nachádza v stave medzi čerstvo odšťavenou hroznovou šťavou a hotovým vínom. Po odšťavení hrozna vzniká mušt, ktorý nemá žiadne % alkoholu. Po pár dňoch však začne prirodzene kvasiť a prekvášať cukor na alkohol a oxid uhličitý. Presne tak, práve oxid uhličitý môže za to, že burčiak jemne bublinkuje.

Ako nájsť kvalitný burčiak?

Nie je burčiak ako burčiak… Mnohí predajcovia vám ponúknu jablkovú šťavu zmiešanú s burčiakom. Aby ste sa tomu vyhli, vždy stavte na overených predajcov. Následne zbystrite oko – sledujte, či má burčiak peknú žltú farbu s jemným kalom. Ak je do hneda s usadeninami na dne fľaše, ruky preč. Dajte si pozor aj na veľmi svetlý burčiak, ktorý môže znamenať to, že ho zriedili s vodou. Chuť kvalitného burčiaku nie je príliš sladká, cítiť v ňom aj kyslasté tóny. Aróma musí byť vždy príjemná ovocná, s miernym nádychom kvasiniek.

Ak si kúpite burčiak, najlepšie je spotrebovať ho ešte v ten istý deň. V opačnom prípade ho odložte do chladničky, no vrchnák len jemne priložte na vrch fľaše. Nápoj totiž stále fermentuje, respektíve kvasí a vzniká spomínaný oxid uhličitý. No a ten sa, prirodzene, musí nejak dostať z fľaše von, inak by fľaša vybuchla.

Burčiak a jeho zdravotné benefity

Spomínane si na náš článok o tom, prečo sú fermentované výrobky veľmi prospešné pre naše zdravie? Presne preto je aj samotný burčiak v menšom množstve zdravý. Vo väčšom množstve však môže pôsobiť laxatívne, teda vás čakajú črevné problémy. Taktiež obsahuje veľa cukru, nie je vhodný pre diabetikov a vo veľkom množstve pre nikoho z nás. Poďme sa pozrieť na to, prečo vypitím malého pohára burčiaku spravíte dobre:

  • obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, minerálov a stopových prvkov
  • priaznivo pôsobí na trávenie
  • zlepšuje činnosť srdca
  • zabraňuje nervovým a kožným poruchám
  • červený burčiak okrem toho obsahuje veľké množstvo antioxidantov

Kam za kvalitným burčiakom?

Práve v tomto období na Slovensku natrafíte na množstvo skvelých podujatí, na ktorých sa bude kvalitný burčiak liať potokom. Myslíme to, samozrejme, obrazne, no nájsť dobrý stánok s bielym či červeným burčiakom určite nebude nič zložité. Taktiež burčiak nájdete vo vinárstvach, stačí po ceste sledovať rôzne navádzacie tabule, ktorých je na južnom Slovensku či na Morave viac než dosť.

Zdroj: Wikimedia

Ak by ste však chceli tip na konkrétne podujatie, prezrite si ponuku na tejto stránke. Čo tak Modranské či Devínske vinobranie, Festival kráľovských vín alebo Bojnický festival kráľovských vín? Na svoje si príde každý.

Pokiaľ vás téma vína zaujíma, neprehliadnite tento článok, v ktorom sa dozviete skutočne zaujímavé aj fascinujúce fakty zo sveta hroznového moku.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama