Bude sprievodca Gault&Millau na Slovensku opäť realitou?

1104
Gaut&Millau
foto: Canva / Teodor Klepczynski - fotografiaeventowa.pl
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Pred desiatimi rokmi mali aj bratislavské reštaurácie šancu dostať sa do druhého najprestížnejšieho gurmánskeho bedekra. Teraz sa zdá, že Gault&Millau môže byť u nás opäť realitou, podľa informácií Gurmána na Slovensku s kompetentnými prebiehajú rokovania už od januára tohto roku.

„Licencia pre Česko, Slovensko a Maďarsko bola udelená a v Čechách sa už začalo hodnotiť. Takisto aj v Maďarsku, kde už pred časom tento bedeker pôsobil. Na Slovensku sa len začína vytvárať sieť hodnotiteľov a celého tímu. Bola by to pre nás dobrá správa a začiatok posunu do sveta,“ píše Gurmán na Slovensku vo svojej tlačovej správe.

Bedeker Gault&Millau – čo to vlastne je?

V jednoduchosti povedané, je to druhý najväčší globálny reštauračný bedeker. Gault&Millau bol založený v roku 1965 Henrim Gaultom a Christianom Millauom. Tento uznávaný sprievodca je známy tým, že kladie dôraz najmä na chuť, prezentáciu a kreativitu kuchárov.

Gault&Millau bedeker Chorvátsko
foto: jre.eu

Prihliada na menej tradičné formy hodnotenia, preto sa mierne líši od najznámejšieho sprievodcu The Michelin Guide. Reštaurácie hodnotí na škále od 1 do 20 bodov, pričom tie s hodnotením nižším ako 10 bodov majú veľmi malú šancu dostať sa do rebríčka.

Za vznikom stoja novinári

reklama

Presnejšie Francúzi Henri Gault a Christian Millau, ktorí obaja pracovali v novinách a mali slabosť pre gastronomický sektor. Gault pracoval pre Paris-Presse, kde mal (okrem iného) na starosti pravidelný týždenný stĺpček s názvom Week-end gastronomique. Tento stĺpček bol zameraný na gastronomické výlety a stal sa rýchlo populárnym vďaka svojmu odvážnemu a často provokatívnemu štýlu písania.

Christian Millau, v tom čase šéfredaktor Paris-Presse, podporoval Gaultove myšlienky. Páčil sa mu štýl, akým písal aj detaily, na ktoré sa zameriaval. Postupne sa dopracovali k myšlienke vytvoriť sprievodcu, ktorý bude propagovať nové prístupy v gastronómii a písať o nich moderným, reportážnym štýlom. Tak vznikol Gault&Millau, ktorý prvýkrát vyšiel v roku 1972.

Tento sprievodca sa stal známym svojou nezávislosťou. Obaja novinári vždy platili za svoje jedlá a hodnotili reštaurácie na základe vlastných kritérií, bez ohľadu na názory iných kritikov. Ich hodnotenia sa zameriavali na spomínané kritériá ako chuť, prezentáciu a kreativitu kuchárov. To prinieslo nový pohľad na hodnotenie reštaurácií​.

Henri Gault a Christian Millau
foto: gautmillauae.com

Rok 1973 zmenil gastronómiu, Gault a Millau definovali nouvelle cuisine

Tento štýl sa výrazne líšil od tradičnej kuchyne a snažil sa o inovatívne prístupy k príprave a servírovaniu jedál. V podstate sa vyvinul ako reakcia na ťažšie a mastné tradičné jedlá, ktoré dominovali gastronomickému svetu.

Voľne definovaných 10 pravidiel a názov nouvelle cuisine majú na svedomí práve páni Gault a Millau. Dbali na to, aby sa štýl zameriaval na čerstvosť a kvalitu surovín, jednoduchosť prípravy a prezentáciu jedál. Hlavné zásady zahŕňajú menšie porcie, kvalitné suroviny, jednoduchú prípravu aj peknú vizuálnu prezentáciu jedla.

Zaujímajú vás pojmy zo sveta gastronómie? Pozrite si náš VEĽKÝ GASTRONOMICKÝ SLOVNÍK, ktorý priebežne dopĺňame o nové slová »

Bedeker má históriu aj u nás

Minimálne v Bratislave, Gault&Millau totiž do svojho prestížneho rebríčka pred dekádou zaraďoval aj tie najlepšie podniky z nášho hlavného mesta. Nemali sme síce samostatnú sekciu, no do zoznamu sme sa mali šancu dostať spoločne s tými najlepšími podnikmi z Viedne, Budapešti a Prahy.

V krajinách V4 sme sa vôbec nestratili, práve naopak. Medzi TOP reštaurácie sa pravidelne dostalo 6-10 slovenských reštaurácií. Napríklad exotická Fou Zoo získala v roku 2014 (posledný rok, keď ešte Gault&Millau bral do úvahy aj naše podniky) dokopy 16/20 bodov, čo je veľmi vysoké hodnotenie. „Pre ilustráciu – v tom ročníku dostalo rovnaké hodnotenie vo Viedni len päť podnikov,“ píše Gurmán na Slovensku.

Pevne veríme, že informácie o rokovaniach s predstaviteľmi bedekra Gault&Millau sa čoskoro pretavia do niečoho reálneho. Slovensko bude mať šancu sa týmto spôsobom zaradiť opäť o čosi viac na gastronomickú mapu sveta.

zdroje: Gurmannaslovensku.sk, Gaultmillau.org

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: