Bistronomy Bratislava: Ako hodnotíme večeru v jednej z najlepších slovenských reštaurácií?

452
Bistronomy

Špeciálne príležitosti si žiadajú špeciálne reštaurácie. Preto sme na oslavu vyrazili do jednej z najlepších slovenských reštaurácií, do Bistronomy v Bratislave. Ako sa nám páčilo, čo sme ochutnali a či by sme podnik odporučili aj vám? Nech sa páči, pustite sa s nami do čítania.

Nedávno sme vám priniesli článok o reštauráciách, ktoré okrem dobrého jedla ponúkajú doslova gastro zážitok. Celý si ho môžete prečítať na tomto odkaze. Počas písania sa nám zbiehali slinky a rozhodli sme sa, že vždy, keď bude vhodná príležitosť, vyskúšame jednu z týchto reštaurácií. Tentokrát padol náš výber na Bistronomy, na ktorú sme si robili zálusk už dlhšie.

Na tanieri si nájdete to, čo vás bude baviť

Ak by sme náš výber reštaurácie mali ohodnotiť len jednou vetou, znela by Lepšie sme si vybrať nemohli. Pre istotu sme si spravili pohodlnú online rezerváciu, kde si vyklikáte čas príchodu, počet ľudí aj info o tom, koľko sa tu približne zdržíte. Napriek tomu, že bol piatok podvečer, Bistronomy nebola úplne preplnená a našli si tu miesto aj dva páry, ktoré rezerváciu nemali. Nie vždy sa to však môže podariť, preto rezerváciu určite odporúčame.

Vybrali sme si posedenie na terase, keďže bolo príjemne teplo. Terasa je menšia, s približne 10 stolmi a moderným zariadením. Milý čašník sa nám ihneď začal venovať, usadil nás a priniesol nám menu. Nachádzalo sa na ňom 7 hlavných jedál, 2 predjedlá, 1 polievka a 2 dezerty. No aj tak sme nevedeli, čo si vybrať. Všetko totiž vyzeralo lákavo.

Zážitok z každého sústa. Zdroj: Bistronomy Facebook

ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Hlavným konceptom reštaurácie Bistronomy je naservírovať hosťom na tanieri lokálnu klasiku a povzniesť bežné suroviny na zážitok. Šéfkuchárom je uznávaný Martin Miklošík, ktorý sa s každým jedlom doslova vyhrá. Veľmi sa nám páčilo, ako boli jednotlivé jedlá nakombinované, ako sa v nich snúbila lokálnosť so sezónnosťou. Menu, respektíve niektoré jedlá z menu pravidelne obmieňajú a pri našej návšteve (začiatok augusta) dominovali slivky, marhule či paradajky.

Pochopili sme, čo znamená Nebíčko v papuľke

V Bistronomy k jedlám ponúkajú aj skutočne kvalitné vína, no my sme sa rozhodli pre limonádu a kombuchu ich vlastnej výroby. Jahodová limonáda doslova hrala chuťami, čerešňová kombucha ma zas perfektne osviežila.

Keďže paradajková polievka patrí k našim najobľúbenejším, rozhodli sme sa dať si ju namiesto predjedla. Zaujala nás aj syrová espuma, ktorá ju zdobila. Pravdu povedať, ochutnali sme už veľa paradajkových polievok, no tá z Bistronomy mala svoje osobité čaro. Bola plná chuti, mierne pikantná, s kúskami zeleniny a syrová espuma bola doslova čerešničkou na torte.

Čerešňová kombucha bola osviežujúca, paradajková polievka najlepšia, akú sme kedy ochutnali.

Pri hlavnom jedle sme mali menšiu (vlastne väčšiu) dilemu, milý čašník nám ale odpovedal na všetky naše otázky a odporučil nám, čo si vybrať. Dali sme si rezance s kuriatkami a kuracie prsia so syrom a marhuľou. Jedným slovom – fantázia.

Musíme povedať, že lepšie pripravené kuracie prsia sme nejedli. Boli šťavnaté, mali chrumkavú kožu, boli plné chuti. Ako príloha k nim boli marhule dusené s medom a levanduľou, pyré z vlašských orechov a espuma zo zrejúceho syra. Chute sa perfektne dopĺňali, každé sústo bolo iné podľa toho, z čoho ste si na vidličku naložili najviac. Samotné kuracie prsia boli označené ako welfare, čo znamená, že pri chove bolo dbané na to, aby zvieratá neboli vystavené žiadnemu stresu či zlým podmienkam.

Rezance s kuriatkami boli krémové, dominovala v nich chuť hríbov a kvalitných domácich cestovín. V jedle boli zakomponované aj nakladané smrekové výhonky a hubový garum. Aj keď bruchá sme mali po polievke a hlavnom jedle plné, dezertný žalúdok sa prihlásil o slovo. Opäť sme si dali poradiť od čašníka, jednoznačne nám odporučil slivkové parfé. Bolo to niečo medzi pudingom a zmrzlinou, s príjemným tónom kardamónu, s pistáciami, slivkami a jogurtom. Naozaj výborný a jedinečný dezert.

Kuracie prsia s marhuľami, rezance s kuriatkami a slivkové parfé.

V Bistronomy to jednou návštevou nekončí

Túto bratislavskú reštauráciu vám rozhodne odporúčame navštíviť. Na vlastnej koži (teda jazyku) zistíte, ako chutí zážitková gastronómia a že nie je jedlo v reštaurácii ako jedlo v reštaurácii. A ešte máme pre vás malý tip. Keďže sme si popredu nepozerali parkovanie, automaticky sme zaparkovali v najbližšom nákupnom centre. No pri príchode do Bistronomy sme si všimli, že majú svoje vlastné parkovisko. Pri odchode z reštaurácie stačí dať vedieť a otvoria vám rampu.

Aj keď cena za večeru v zážitkovej reštaurácii je o čosi vyššia ako v klasických reštauráciách, rozhodne tento zážitok stojí za to. Sme si istí, že ak by aj Slovensko patrilo ku krajinám, v ktorých sa udeľujú hviezdy Michelin, Bistronomy by rozhodne nejakú získalo. A ako je na tom aktuálne prebiehajúca výzva Aj Slovensko chce Michelina si môžete prečítať TU.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin