Barbora z cukrárne ReBarbora: Varenie je pre mňa nutnosť, no pečenie je vášeň

3411
ReBarbora, cukráreň v srdci Trnavy

Mať vlastný podnik, v ktorom bude pre svojich zákazníkov piecť výborné koláčiky a pripravovať dobrú kávu, bol vždy jej sen. Barbora pred pár rokmi do centra Trnavy priniesla koncept francúzskej cukrárne, v ktorej nájdete moderné dezerty aj vždy čerstvé štrúdle či croissanty.

Pokiaľ sa ocitnete v Trnave, do ReBarbory rozhodne zájdite. Aj my sme na (ne)konferencii Gastrolove mali možnosť ochutnať dezerty z tejto poctivej cukrárne a veru, zalizovali sme sa až za ušami. Odvtedy patrí ReBarbora medzi naše obľúbené podniky. Tentokrát sme sa porozprávali s majiteľkou a zakladateľkou Barborou o tom, čo ju viedlo k tomu, aby si otvorila vlastnú cukráreň, aké koláčiky by si vybrala na svoju vlastnú svadbu a tiež nám prezradila, čo na svojej práci vníma ako najťažšie a, naopak, najkrajšie.

Barbora, v srdci Trnavy máte cukráreň vo francúzskom štýle, kde si ľudia môžu pochutiť na výbornom koláčiku a kávičke. Ako sa vo vás zrodila celková myšlienka toho, že si otvoríte svoj podnik?

O vlastnom podniku som vždy snívala, vôbec ma však nenapadlo, že sa to niekedy naozaj splní. Nuž a tak mám svoju vysnívanú cukráreň, kde pečiem vlastné koláčiky, čo je pre mňa krásna a vzácna emócia.

Barbora v obklopení svojich krásnych dezertov. Zdroj: Instagram

Čo všetko vás čakalo, kým ste konečne mohli privítať prvých zákazníkov?

To, čo ma v skutočnosti čakalo, bola náročná a zdĺhavá rekonštrukcia, veľa papierovačiek,  a povolení, dôležitých rozhodnutí.

Bolo niečo, z čoho ste pred samotným otvorením mali úplne najväčšie obavy?

Nuž, ak otvárate nový podnik, ten svoj vlastný, vysnívaný, je to nová etapa vo vašom živote, nič už nebude ako predtým, pretože ste stvorili nové dieťa, o ktoré sa treba starať. Prirodzene to môže byť spojené so starosťami aj s obavami, ako vás príjmu zákazníci, či k vám budú radi chodiť, či im bude u vás chutiť a budú sa k vám pravidelne vracať, tiež či vás tento nový biznis uživí.

Kde všade ste sa učili cukrárčine? Ste skôr samouk alebo chodievate aj na rôzne kurzy?

Samozrejme, musela som tiež chodiť do školy a absolvovala som viaceré kurzy. Žijeme však v modernej dobe, keď vidíme prácu svetových cukrárov prakticky v priamom prenose. Všade navôkol je množstvo inšpirácie, kde môžete neustále čerpať.

Za tých niekoľko rokov vášho pôsobenia sa toho udialo veľa. Všímate si, že zákazníci majú iné preferencie?

Nuž, naši zákazníci sú veľmi milí a radi skúšajú nové veci z našej vitrínky. Samozrejme, často sa stretávame s mnohými alergiami a intoleranciami, požiadavkami na „zdravé koláčiky“ či vegánske koláče. Nevieme však vyhovieť všetkým, v ponuke máme niekoľko dezertov bez gluténu. Chystáme sa tiež na dezerty bez obsahu laktózy. Ak zákazník žiada „zdravý dezert“, odpoviem, že všetky naše dezerty sú zdravé, pripravené z tých najkvalitnejších surovín, pravého masla a smotany, bez stabilizátorov a farieb.

Najedia sa aj oči. Zdroj: Instagram

Čo vy osobne pečiete a pripravujete najradšej, aký druh koláčikov?

Pečiem všetky dezerty z našej ponuky a tiež rada skúšam a vymýšľam nové dezerty. Okrem toho milujem kysnuté cesto, moravské buchty, chodské koláče, bratislavské rožteky a tiež kysnuté záviny.

A ak sa pozrieme na vás ako na podnikateľku, v akej úlohe sa cítite najlepšie? Je to vymýšľanie receptov, pečenie, ich zdobenie alebo skôr komunikácia so zákazníkmi, organizácia jednotlivých dní vo výrobe či robenie marketingu?

Samotná výroba má v sebe veľké čaro, lebo ručná práca a vaše ruky sú energia, a ak to robíte s láskou, je to poznať. Čo mi však robí tiež veľkú radosť, to je komunikácia s našimi zákazníkmi. Rada našich zákazníkov vítam, rada s nimi pohovorím, nakoľko mnohých z nich už poznám, viem akú majú radi kávu a aký dezert si dajú. Každý nový zákazník našej cukrárne je pre mňa ako malý zázrak.

Ak by ste boli nevesta a mali by ste si u ReBarbory objednať tortu a 5 druhov dezertov, aké by to boli?

Objednala by som si minimálne dvojposchodovú tortu a každú s inou náplňou, napríklad vanilkovú s marakujovo-ananásovou náplňou a lieskovo-orieškovú s praliné a slaným karamelom. Neobjednala by som si 5 druhov dezertov, ale slávnostný candy bar vrátane dovozu, zapožičania inventáru a aranžovania. Nakoľko sa jedná o veľmi slávnostnú udalosť, ktorú zažívame raz v živote, chcela by som mať na svadbe všetko dokonalé a originálne vrátane dezertov.

Čo je pre vás na vašej práci to najkrajšie a, naopak, to najťažšie?

Najkrajšie je, ak zákazníkovi chutí a vráti sa k vám, lebo bol veľmi spokojný. Je to zároveň aj najťažšie, udržať si svojich zákazníkov, vedieť ich potešiť aj prekvapiť. Mať vysokú kvalitu produktov a poskytovať kvalitný zákaznícky servis, to je naša každodenná výzva.

Na Slovensku sa veľmi často stretávame so ženami, ktoré pečú doma „na čierno“. Vnímate to ako problém?

Nie, nevnímam to ako problém. Nech si každý doma pečie, koľko sa mu žiada, myslím, že mnoho zákazníkov dnes už vie rozlíšiť profesionálnu úroveň produktov aj služieb.

Mávate pri vašej práci často chuť na sladké?

Mávam a veľmi často. Sama ochutnávam všetky koláčiky a chutia mi všetky naše produkty. Najviac však štrúdle alebo čerstvo upečený croissant, vtedy som v pokušení zhrešiť.

A ak už tú chuť máte, radšej si dáte koláčik z vašej výrobne alebo rada zájdete do nejakej kaviarne či cukrárne?

Rada objavujem nové podniky a koncepty, vždy ma, samozrejme, najviac zaujímajú dezerty. Ak nájdem niečo výnimočné, rada sa tam vraciam.

Zdroj: Instagram

Ktoré slovenské kaviarne a cukrárne patria medzi vaše obľúbené a odporučili by ste ich naším čitateľom?

Bratislavské Le Miam, trenčianske MgustoArch Caffé v Liptovskom Mikuláši.

Či už pri vymýšľaní receptov alebo pri ochutnávaní dezertov – ste skôr fanúšičkou tradičných príchutí alebo inklinujete viac k exotickým chutiam?

Nemám problém s klasikou, ale predsa len, experimentovať s novými chuťami je zábava.

O vás a pečení toho už vieme celkom dosť. Ale čo vy a varenie? Varíte rovnako rada ako pečiete?

Varím tiež rada, ale vnímam to skôr ako nutnosť vzhľadom na nedostatok času, pečenie je vášeň.

Určite ste túto otázku dostali už mnohokrát, no položíme vám ju aj my. Neplánujete vydať knihu so svojimi receptami?

Vydať knihu, to je veľká vec! Hm, chcela by som, určite, a možno sa mi to raz splní ako kedysi sen o vlastnej cukrárni.

A ešte by nás zaujímalo – prečo ReBarbora? Ako vlastne vznikol tento milý a výstižný názov vašej cukrárenskej výroby?

ReBarbora je slovná hračka zložená z môjho krstného mena a úžasnej dobroty – rebarbory, ktorá je ako stvorená na fantastický koláčik. ReBarbora som ja, moja duša a energia. Útulný priestor, ktorý sme rozvoňali kávou a čerstvo upečenými koláčikmi, kde si môžete posedieť na kávičke a koláčiku.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama